PKK'lı teröristler Dağlıca'da 4 zırhlı araçla arama tarama faaliyeti yapan askerlerimize bombalı pusu kurdu. Saldırıda ilk araçtaki askerlerimizden 11'i şehit düşerken, toplam 16 askerimizin saldırı anında şehit düştüğü öğrenildi.
Endişeli bekleyiş istismar edildi
Genelkurmay Başkanlığı, ilk açıklamasında şehit ve yaralı askerlerle ilgili bilgilerin aileler bilgilendirildikten sonra açıklanacağını duyurdu. Genelkurmay Başkanlığı ikinci açıklamada ise şehit ve yaralılarla ilgili bilgi vermedi. Bölgedeki hava koşulları ve yoğun sis nedeniyle tespitlerin yapılamadığı bilgileri gelirken, endişeli bekleyiş sürüyor. Net açıklamanın yapılmamasını fırsat bilen muhalif medya ile sosyal medyada Paralel Yapı'nın sözcülüğünü yapan kalemler ise spekülasyon haberleriyle vatandaşların kaygılarını arttırıyor.
İktidar nefreti yüzünden şehit cenazelerini istismar ediyorlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AK Parti nefretiyle bilinen sosyal medya kullanıcıları ve muhalif kalemler, siyasi amaçları için şehit sayısı üzerinden kara propaganda yürütüyor. Şehit sayısıyla ilgili resmi ya da gayriresmi hiçbir bilgi olmamasına rağmen yalanlanmayan rakamların çok üzerinde sayılar vererek algı operasyonu yapılması tepkilere neden oldu. Şehit sayısının yanı sıra bölgede operasyon yapan askerlerin moralini bozacak bilgiler de dolaşıma sokuldu. PKK'nın yüzlerce askerimizi "esir aldığı" şehit cenazelerinin kaçırıldığı" yalanlarıyla dezenformasyon yapılıyor.
Yarbay'ın şehit edildiğini müjde gibi verdiler
Dağlıca'da askerlerimize saldırı haberinin geldiği ilk dakikalarda Yarbay İlker Çelikcan'ın şehit edildiği bilgisi bu çevreler tarafından paylaşıldı.
İktidar nefreti yüzünden terör örgütü PKK'nın tam da istediğini yapan Paralel Yapı, sol ve ulusalcı çevreler, örgütün psikolojik üstünlük kurma amacına hizmet ediyor. PKK özellikle köşeye sıkıştığı dönemlerde Dağlıca'yı hedef alarak sansasyonel eylemlerle bölgedeki psikolojik üstünlüğü ele geçirmeyi hedefliyor.
Terör örgütü PKK, TSK'nın operasyonları yoğunlaştırdığı her dönemde saldırılarını en kolay şekilde yaptığı Dağlıca'yı hedef alıyor. Çözüm Süreci'ni bitiren PKK'ya 24 Temmuz'dan bu yana yapılan operasyonlarda bine yakın terörist etkisiz hale getirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bu rakamı 2 bin olarak açıkladı.
PKK her köşeye sıkıştığında Dağlıca'ya saldırdı
Teröristlerin etkisiz hale getirildiği operasyonlarda örgütün lojistik kampları da yerle bir edildi. Terör örgütüne bugüne kadar yapılan operasyonların 3-4 katı büyüklüğündeki hava harekatları örgüte ağır darbe indirdi. PKK'nın operasyonlar karşısında zor durumda kaldığı telsiz konuşmalarına da yansıdı. PKK, operasyonlar yoğunlaştıkça, noktasal hedeflere yöneldi. Özellikle polisleri sahte ihbarla tuzağa düşürerek şehit etmeye başlayan teröristler, sivil vatandaşları bile hedef aldı. Terör örgütü geçmişte olduğu gibi köşeye sıkıştığında yine Dağlıca'da askerimizi hedef aldı.
Dağlıca'nın dağlık coğrafi yapısı nedeniyle askeri açıdan kontrol edilebilir alanların az olması bu bölgeyi PKK saldırıları için açık alan haline getiriyor. Terör örgütü, TSK operasyonlarının yoğunlaştığı her dönemde olduğu gibi dün de Dağlıca'da askerlerimize pusu kurdu.
Dağlıca saldırısı nasıl gerçekleşti?
Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı ilk açıklamaya göre, iki gün önce Yeşiltaş Köyü ile Dağlıca arasındaki yolda bomba araması yapıldı. 2 adet el yapımı bomba bulundu ve imha edildi. Teröristler 2 gün içinde 1 tona yakın bombayı yola döşedi. Dün iki zırhlı araçla Dağlıca-Yeşiltaş yolunda bomba araması yapan askerlerin geçişi sırasında yola döşenen bomba patlatıldı. Uzaktan kumandayla patlatıldığı düşünülen bombanın infilak etmesiyle zırhlı araçlardan biri uçuruma yuvarlandı. Bu araçtaki askerlerimizin 11'i şehit oldu. Arkadan gelen diğer zırhlı araçtaki askerlerden de en az 5'i şehit düştü.
Peki neden Dağlıca seçildi?
Peki PKK neden Dağlıca'yı seçti? Çözüm Süreci'nde ateşkes ilan eden terör örgütü, bu dönemde bile Dağlıca'daki askeri üslere sürekli taciz atışında bulundu. Çözüm Süreci'nde en çok saldırının yapıldığı bölge Dağlıca'ydı. PKK, Türkiye’ye giriş çıkışlar için bu bölgeyi kullanıyor.
Dolayısıyla buradaki askeri üslerin varlığı en büyük tehdit. Hakkari-Yüksekova ile Hakkari-Şemdinli ve Dağlıca bölgesi arasındaki üçgen PKK için Türkiye sızması açısından hayati önemi sahip. Dağlıca bölgesi geçmişte kışın boşaltılıyor, baharla birlikte başka bölgelerden getirilen taburlarla korunuyordu. Genelkurmay aldığı bir kararla burada bir hudut birliği kurdu. Buna bağlı çok güvenlikli karakollar yaptı. Hudut birliği sabit hale getirildi. PKK bundan çok rahatsız oldu. Bu nedenle Dağlıca bölgesini hedef aldı. Çözüm Süreci'nde bile bu bölgeye sürekli saldırmasının nedeni buydu. Özellikle TSK'nın operasyonlarını yoğunlaştırdığı dönemde PKK bu bölgede hakimiyet kurmak için kanlı eylemler yaptı.
Bölgenin kilidi Dağlıca-Aktütün hattı
PKK'nın Dağlıca bölgesine yönelmesinin nedenlerinden biri Hakkari'yi bölgede hakimiyet kurmak için kurtarılmış bölge olarak görmesi. Bu ilde hakimiyet kurmasının yolu ise Dağlıca-Aktütün bölgesinden Türkiye'ye sızmasına bağlı. Irak sınırındaki Hakkari-Yüksekova-Dağlıca, Hakkari-Şemdinli-Çukurca Aktütün Karokulu hattı bu açıdan hayati öneme sahip. Kandil'deki kamplar Dağlıca'ya 80, Aktütün'e ise yalnızca 50 kilometre uzaklıkta. Başka bir anlatımla Dağlıca-Aktütün bölgesi özellikle dünkü saldırının gerçekleştirildiği Doski Vadisi PKK için kilit öneme sahip.
Kandil'den gelen PKK'lı teröristlerin, Türkiye'ye sızmak için kullandığı hat en kanlı terör saldırılarına hedef oldu. 2011'de Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nde 24 askerimiz şehit edildiği saldırı bunlardan biriydi. PKK'nın 30 yıldaki 25 büyük saldırısında 292 askerimiz şehit oldu. O saldırılar şöyle:
29 Eylül 1992: Hakkari’nin Şemdinli İlçesi Derecik Karakolu, 28 şehit
25 Ekim 1985: Hakkâri-Serin Karakolu, 9 şehit
4 Ağustos 1991: Şemdinli-Samanlı Karakolu, 10 şehit
10 Eylül 1991: Hakkâri-Çobanpınar karakolu, 6 şehit
7 Ekim 1991: Hakkâri-Taşlıtepe karakolu, 11 şehit
25 Ekim 1991: Çukurca bağlı Çınarlı ve Çayırlı köylerindeki jandarma karakolları, 17 er şehit
26 Mayıs 1992: Hakkâri Üzümlü karakolu, 15 şehit
22 Haziran 1992: Hakkâri Perihan karakolu, 6 şehit
20 Temmuz 1992: Hakkâri Sivritepe karakolu, 10 şehit
30 ağustos 1992: Şemdinli Alan karakolu, 20 şehit
13 Eylül 1992: Şemdinli Aktütün karakolu, 25 şehit
29 Eylül 1992: Şemdinli Derecik karakolu, 28 şehit
22 Temmuz 1993: Hakkâri Kısıklı karakolu, 5 şehit
1 ağustos 1993: Hakkâri Serbest karakolu, 10 şehit
23 Ekim 1993: Hakkâri Kavaklı karakolu, 8 şehit
19 Kasım 1993: Hakkâri-Pirinçeken karakolu, 10 şehit
12 Aralık 1993: Hakkâri Üzümlü karakolu, 7 şehit
13 ağustos 1994: Hakkâri Ördekli karakolu, 5 şehit
11 Eylül 1994: Hakkâri Çağlayan karakolu, 2 şehit
15 Haziran 1995: Şemdinli Ortaklar karakolu, 15 şehit
10 Mayıs 2008: Aktütün Jandarma Sınır Karakolu'na PKK’lı grup saldırdı, 6 şehit
19 Haziran 2010: Hakkari Şemdinli İlçesi Gediktepe Üst Bölgesi, 11 şehit
17 Ağustos 2011: Hakkari-Çukurca karayolu mayınlı pusu, 12 şehit