Cumhuriyet tarihinde bir ilk: Seçimin galibi kadınlar

Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca ilk kez yüzde 18 kadın temsil oranına ulaştı. Diğer dönem Meclisin yüzde 14'ü kadın milletvekillerden oluşuyordu. HDP de yüzde 40'lık oranla kadın temsilinde birinci sırada.

Cumhuriyet tarihinde Meclis'teki kadın temsil oranı ilk kez yüzde 18'e ulaştı. Geçen dönem Meclisin yüzde 14'ü kadın milletvekillerden oluşuyordu. 

7 Haziran seçimleri kadınlar için daha bir anlamlı. Bu seçimlerde bugüne kadar elde edilemeyen bir başarı edildi. Meclis'te kadın temsili ilk kez yüzde 18'i buldu. Geçen dönem  yüzde 14'tü. 

Ak Parti'den 42,
HDP'den 31,
CHP'den 21,
MHP'den de 4 kadın Meclis'e girdi. 

Sayısal üstünlük AK Parti'de ancak oransal olarak bakıldığında kadın temsilinin en fazla olduğu parti HDP.


Milletvekillerinin yaklaşık yüzde 40’ı kadın. HDP’yi yüzde 16,27’lik oranla AK Parti takip ediyor. CHP kadın temsil oranı yüzde 16. Kadın aday konusunda beklenen çizgiyi yakalayamayan MHP burada da sonuncu sırada. Kadın temsil oranı yaklaşık yüzde 5. 

Genel tabloda 98 kadın meclis'e girecek ve yeminlerini edecek. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

7 Haziran Milletvekili Seçimleri sonuçları ve milletvekili dağılımı
Güler ve Hezer 26 yaşında milletvekili oldular
İl il HDP milletvekilleri

Güncel Haberleri