Vatandaşın cebine yansıyan fiyat artışları ile TÜİK'in açıkladığı enflasyon verileri arasındaki fark "hayat pahalılığı" tartışmasını da gündemden düşürmüyor. Gerçekte hissedilen fiyat artışlarının TÜİK'in açıkladığından fazla olduğunu dile getiren ekonomistlere göre gerçek enflasyon açıklanın iki katı.
TUİK'İN ENFLASYON RAKAMLARI
TÜİK'ün eylül ayı verilerine göre enflasyon aylık bazda yüzde 0,97 arttı. Yıllık bazdaki yükseliş ise yüzde 11,77 oldu. Eylül ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 11,47, yurt içi üretici fiyatları yüzde 7,71 arttı. TÜFE, eylülde geçen yılın aralık ayına göre yüzde 8,33, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,75 yükseldi. Yİ-ÜFE ise Aralık 2019'a göre yüzde 13,44, geçen yılın eylül ayına göre yüzde 14,33 arttı.
Peki gerçekte hayat pahalılığı yani enflasyon ne?
Gelecek Partisi Genel Başkan Danışmana Ekonomist İbrahim Turhan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, hayat pahalığının geldiği noktayı çarpıcı verilerle ortaya koydu.
ÜÇ YILDA YÜZDE 50 ENFLASYON
Enflasyonu “kanunsuz vergi” ve “ahlaksızlık” olarak tanımlayan İbrahim Turhan, 2015’te yıllık ortalama enflasyonun %7’lerde olduğunu belirtti. Turhan, bu oranın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin geldiği 2017 yılında yüzde 11, ardından 2018’de 16’lara kadar çıktığını söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile geçen son 3 yılın birikimli enflasyonun yüzde 48.9 olduğunu açıklayan Turhan, reel sektör ve bankaların da mevcut karlılık oranlarının düştüğünü belirtti.