EROL METİN/ANKARA
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi’nde milletvekilleriyle gruplar halinde görüşmeye başladı.
İSTİFA EDENLERE SAHİP ÇIKIN
Erdoğan, basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda Ankara, Aksaray, Batman, Bilecik, Burdur, Edirne, Erzurum, Karabük, Manisa, Mersin, Şanlıurfa, Tokat ve Kilis illerinden 52 vekille bir araya geldi.
Edinilen bilgilere göre, toplantıda söz alan milletvekilleri, seçim bölgelerinde ve teşkilatlarda yaşanan sorunları dile getirdi. Bir milletvekilinin ise Genel Merkez bünyesinde ‘Eğitim Başkanlığı’ kurulması önerisini gündeme getirdiği, Erdoğan’ın da bu öneriye “Bakalım” şeklinde cevap verdiği öğrenildi. Milletvekillerine hitap eden Erdoğan, istifa eden belediye başkanları için “Sahip çıkın, onları dışlamayın” değerlendirmesini yaptı.
Erdoğan’ın cam film yasağı tartışmalarına ilişkin de “Hata yapıldı, düzeltiyoruz” dediği belirtildi. FETÖ’yle mücadelede taviz verilmeyeceğinin altını çizen Erdoğan, “Acırsanız acınacak hale gelirsiniz” ifadesini kullandı.
TARTIŞMA NASIL BAŞLADI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 21 Ekim'de yayınlanan, “Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” tartışmalara yol açtı. Yönetmeliğe göre araçlarda cam filmi kullanımına ilişkin maddede değişikliğe gidildi. İlgili maddede, 'Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır' ifadesi yer aldı. Bakanlık, 26 Ekim 2016'da yayımladığı yönetmelikle, bir yıl sonra yürürlüğe girecek şekilde sürücülerin araçlarına onaylı cam filmi takmasını, ön cam hariç serbest bırakmıştı. Bu süreçte araç muayenede de cam filmi sadece hafif kusur sayılıyordu. Emniyet Genel Müdürlüğü, artan terör olaylarını gerekçe göstererek bakanlıktan cam filmi yasağının devamını istedi. Böylece asağı kaldıracak düzenleme yürürlüğe girmeden yeniden 'yasak' geldi.
SÜRÜCÜLER VE ESNAF DERTLİ
Fabrika çıkışlı olanlar dahil tüm araçlarda ön camlardaki film yasağında eskiye dönülürken, sürücülere 206 TL'lik cezalar da art arda geldi. Cezadan kurtulmak isteyenler ise soluğu cam film montajı yapan atölyelerde ya da servislerde aldı. Montaj için para ödeyen sürücüler bir de yasağa uymak için masraf yapmak zorunda kaldı. Taktırma ve söktürme işlemi için cebinden bin TL ödeyen sürücüler isyan ederken, cam filmi işine yatırım yapan girişimciler de yüz binlerce dolar zarara uğradı.
Yasağın kaldırılmasını beklerken son düzenlemeyle mağdur olduklarını söyleyen esnaf ile vatandaşlar Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ile Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) şikayet mesajları yazmaya başladı. Yasağın kaldırılmasını bekledikleri için ellerinde ciddi miktarlarda stok biriktiğini kaydeden cam filmi esnafı dışında vatandaşlar da en az bin TL'yi bulan maddi kayıplarının olduğunu vurguladı.
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, kendilerine şikayetler geldiğini belirterek, “Dünden beri kurumumuza müracaat yapılıyor. Müracaatlar, usulüne uygun mu, ona bakılacak. Usulüne uygunsa detaylı incelemeye geçilecek. İlgili denetçi arkadaşımız gidecek, inceleme yapacak. Bunu değerlendireceğiz. Kararı verdiğimizde sadece müracaat edenleri alakadar etmeyecek, geneli kapsayacak” bilgisin verdi.
FORMÜLÜ İÇİŞLERİ BULACAK
Tartışmalar sürerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan devreye girdi. Erdoğan'nın ilgili bakanlıklara araçlardaki cam filmi yasağına ilişkin yeni bir çalışma başlatılması yönünde talimat verdiği öğrenildi. Konu önceki günkü AK Parti MYK’sında ve Erdoğan’ın parti genel merkezinde milletvekilleriyle yaptığı kahvaltılı toplantıda da gündeme geldi. Edinilen bilgilere göre, AK Parti kurmayları ve milletvekilleri, cam filmi yasağı belirsizliği nedeniyle çok sayıda şikayet aldıklarını, sürücülerin mağduriyet yaşadığını dile getirdi. Erdoğan’ın “Bu iş düzeltilecek” dediği kaydedildi.
İçişleri Bakanlığı’nın terör kaygısını da hesaba katarak bir çalışma yapacağı, uygun görülmesi halinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yeni yönetmeliği kamuoyuna duyuracağı öğrenildi.
EN AZ BİN TL ZARAR
Peki düzenlemenin yürürlüğe girdiği 21 Ekim'den bu yana araçlarındaki cam filmleri söktüren vatandaşların maddi kaybı ne kadar oldu? KARAR'a konuşan cam film uygulayan esnaf, montajın 869 TL, sökme maliyetinin de 225 TL olduğunu ve vatandaşların bin 94 TL tutarında zarara uğradığını söyledi. En büyük maddi kaybın kendilerinde yaşandığını söyleyen esnaf, önceden satın aldıkları cam filmi rulolarını stoklarda bekletmek zorunda kaldıklarını, yüzbinlerce dolarlık maddi kayıplara uğradıklarını ifade etti.
50 milyon TL çöpe gidecek
Mevcut uygulamada araçların ürka camlarında fabrika çıkışını gösteren 43-R ibaresi varsa ceza yazılmıyor. Yasağa uymayan sürücülere ise 206 TL ceza yazılıyor. Bir hafta içinde cam filmi sökülmezse de, araç parka çekiliyor. 206 TL cezayı 15 gün içinde peşin ödeyene de yüzde 25 indirim yapılıyor. Cam filmi taktırma ve söktürmenin maliyeti ise 1000 TL'nin üzerinde. 21 milyondan fazla binek otomobilin bulunduğu Türkiye'de, cam filimli araç sayısının 5 milyon civarı olduğu tahmin ediliyor. Bu da 50 milyon TL'nin yasak kalkmazsa çöpe gideceği anlamına geliyor.