Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye-AB ilişkilerinin ele alındığı görüşmede, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler başta olmak üzere bölgesel konular değerlendirildi.
AB İLE İLİŞKİLER GÖRÜŞÜLDÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerinin canlandırılması, AB’nin 18 Mart Mutabakatı kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi, Gümrük Birliği ve vize serbestisi konusunda ilerleme sağlanması gerektiğini ifade etti.
Türkiye'nin iyi niyetli yaklaşımına rağmen Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de gerilimi tırmandıran adımlarına devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin önerdiği Doğu Akdeniz Konferansının gerçekleşebilmesi için AB’den somut adımlar beklediklerini dile getirdi.
"AB'NİN ENERJİ GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE DÜŞÜYOR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan topraklarını işgal eden Ermenistan’ın, doğalgaz ve petrol boru hatları ile ulaştırma hatları üzerinde bulunan Tovuz bölgesinin ardından Gence şehrine saldırmasıyla Avrupa’nın enerji arz güvenliğini de tehlikeye attığını belirterek, AB’ye “Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü” konusunda tutarlı bir duruş ortaya koyma çağrısında bulundu.
ÇOK TARAFLI KONFERANS İSTEĞİ
AB liderlerinin ay başında yaptıkları toplantıda Doğu Akdeniz konulu çok taraflı bir konferans çağrısı yapılmış, konferansın düzenlenmesi konusunda, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in çalışma yürütmesi istenmişti.
DOĞU AKDENİZ'DE NELER OLUYOR?
Dünya aylardır Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında tırmanan gerilimi konuşuyor. 2009'da bölgede keşfedilen gaz sahalarının ardından dikkatlerin çevrildiği Doğu Akdeniz, kıyıdaş ülkelerinin deniz sınırlarının belirlenememesi nedeniyle gerilimin merkezine dönüşmüş durumda. Hem Türkiye'nin hem de Fransa, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin peş peşe askeri tatbikatlar düzenlediği Doğu Akdeniz'de belirlenecek deniz sınırları aynı zamanda bölgedeki enerji kaynaklarının nasıl paylaşılacağını da belirleyecek. Ancak kıta sahanlığı iddialarında yaşanan ihtilafların derinliği, şimdilik tarafların bir müzakere masasında buluşmasını dahi engelliyor.