Çorum Cumhurbaşkanlığı seçim sonucu ve Cumhur ittifakı millet ittifakı Çorum oy oranları

Son dakika Çorum Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranı ve sonuçları haberimizde. Peki Cumhur İttifakı Millet İttifakı Çorum oy oranları ne? Çorum Cumhurbaşkanlığı seçimi Erdoğan-Muharrem İnce oy oranı nasıl şekillendi? 24 Haziran seçimlerinde AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi hangisi önde? Çorum Cumhurbaşkanlığı oy oranı ve genel seçimden son dakika gelişmeleri haberimizden takip edebilirsiniz.

Çorum Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranı ve seçim sonuçları belli oldu. 24 Haziran 2018 Genel Seçimlerindeki en önemli illerden biri olan Çorum'da yaklaşık 350 bin seçmen sandık başına giderek oylarını kullandı. Çorum'da AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi arasından hangi partinin daha çok oy oranına ulaştığı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Recep Tayyip Erdoğan mı yoksa Muharrem İnce mi Cumhurbaşkanı seçilecek? Çorum'da hangi parti ne kadar oy aldı, kaç milletvekili çıkardı? İşte Çorum Genel Seçim sonuçlarından son gelişmeler ve oy oranları.

ÇORUM CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ OY ORANI

Çorum Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili genel seçimlerinden ilk sonuçlar gelmeye başladı. Çorum'da yaklaşık 350 bin seçmen 24 Haziran Pazar günü sandık başına giderek tercihini yaptı. Peki Cumhurbaşkanı adaylarından kim önde? Oy oranlarında son durum nedir? Hangi parti kaç milletvekili çıkardı? İşte tüm bu soruların cevaplarını karar.com'dan sizlere aktarıyoruz. Çorum'da Hangi partinin önde olduğunu, Cumhur ittifakı mı yoksa millet ittifakının daha fazla oy aldığını sayfamızdan görebilirsiniz. Aşağıdaki linke tıklayarak ÇORUM SEÇİM SONUÇLARI 2018 ile ilgili tüm detayları, ilçelerdeki durumu takip edebilirsiniz. 

ÇORUM 1 KASIM SEÇİM SONUÇLARI 2015

1 Kasım ve 7 Haziran Çorum seçim sonuçları aşağıdaki gibi şekillenmişti. 24 Haziran seçimlerinde İYİ Parti'nin ve yüzde 2'yi bulabilen Saadet Parti'nin barajın olmadığı düşünülürse sürpriz yapma ihtimali tabloyu değişterebilir. Ancak yine de AK Parti'nin yüzde 60'ı geçen oy oranı ile galip geleceği söylenebilir. 

ÇORUM MİLLETVEKİLİ ADAYLARI 2018

Ahmet Sami Ceylan

Oğuzhan Kaya

Erol Kavuncu

Serap Yıldırım

ÇORUM CHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Tufan Köse

Burçin Solmaz Polat

Gürsel Yıldırım

Mehmet Tahtasız

ÇORUM MHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Mehmet Akif Aras

Alparslan Karapıçak 

Mehmet Karaca

Alper Büker 

ÇORUM İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Fatih Mehmet Arslan

Abdullah Karaman

Sefer Yılmaz

Sinem Sarı

ÇORUM SAADET PARTİSİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Ahmet Bölükbaş

Faruk Cıdık

Ahmet Akif Çoban

Muhammet Ali Karatepe

ÇORUM HDP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Bektaş İlhan Eke

İLÇE İLÇE ÇORUM SEÇİM SONUÇLARI VE OY ORANLARI 2018

Çorum'un 14 ilçesindeki seçim sonuçlarını ve oy oranlarını aşağıda paylaştığımız bağlantılar üzerinden öğrenebilirisniz.

Alaca oy oranları ve seçim sonuçları

Bayat oy oranları ve seçim sonuçları

Boğazkale oy oranları ve seçim sonuçları

Çorum oy oranları ve seçim sonuçları

Dodurga oy oranları ve seçim sonuçları

İskilip oy oranları ve seçim sonuçları

Kargı oy oranları ve seçim sonuçları

Laçin oy oranları ve seçim sonuçları

Mecitözü oy oranları ve seçim sonuçları

Oğuzlar oy oranları ve seçim sonuçları

Ortaköy oy oranları ve seçim sonuçları

Osmancık oy oranları ve seçim sonuçları

Sungurlu oy oranları ve seçim sonuçları

Uğurludağ oy oranları ve seçim sonuçları

ÇORUM'DA OY VERME İŞLEMİ TAMAMLANDI

24 Haziran seçimleri için sandık başına giden seçmenler sonuçları beklemeye başladı. Bugün saat 08.00'da başlayan oy verme işlemi saat 17.00'da sona erdi ve sandıklar sayılmaya başlandı.

ÇORUM TARİHÇESİ

Çorum İli, tarihin derinliklerinden günümüze dikkate değer izler taşıyan bir bölgedir. Her tarafında en eski tarihlerden bugüne kadar gelmiş değişik medeniyetlere ait kalıntılara rastlanır. Hititler Anadolu egemenliğine bu bölgeden başlamışlardır.

Bölgede bu uygarlık kalıntıları bitişik veya üst üste bulunmaktadır. Bir Hitit höyüğü yanında bir Frig, Roma, Bizans devri mezarı veya taban mozaikleri, diğer yanda Selçuklu Kervansarayına ait yıkıntı yerleri ve onun yanında Osmanlı eserlerine rastlamak mümkündür.

Çok sayıda tarih öncesi devrin en belirgin özelliğini taşıyan tabii ve yapma mağaralar mevcuttur. Yazılı tarih öncesi ve sonrası uygarlıkların kalıntıları, yapılan kazılarla gün ışığına çıkmakta ve Çorum bölgesinin uygarlık tarihinde eski bir medeniyet merkezi olduğunu göstermektedir.

İslam Öncesi Çorum

Çorum bölgesi, tarihi ve kültürel açıdan günümüzden 7000 yıl öncesine kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Bölgede sırasıyla Kalkolitik (Taş), Eski Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Frig, Helenistik, Galat, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlere rastlanmaktadır.

Paleolitik (Yontma Taş) ve Neolitik (Cilalı Taş) Devirler

Çorum bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda az sayıda bulunan bazı taş aletler, bu bölgede Yontma Taş (Paleolitik) ve Cilalı Taş Devri'nin (Neolitik) yaşandığına ilişkin kanaat oluşturmakla beraber, bu devirlere ait yerleşmeler konusunda kesin bir sonuç elde edilememiştir.

Kalkolitik Devir (Taş Çağı) M.Ö. 5000-3000

Çorum ve çevresinde ilk yerleşim M.Ö. 5000 yıllarına, Kalkolitik dönemin 4. aşamasına rastlar. Yörede kazısı yapılan merkezlerin hemen hepsinde, Kalkolitik Çağ'a ait kaplar ve bakırdan yapılma malzemeler bulunmuştur. Ayrıca yörede diğer maden yataklarının bulunması, teknolojik evrimi çabuklaştırmış ve bölgede zengin etnik grupların ve krallıkların ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Bu devir eserlerine Alacahöyük, Büyük Güllücek, Boğazköy, Eskiyapar ve Kuşsaray’ da rastlanmıştır. Yerleşimler bu dönemden itibaren devamlılık göstermiştir. En önemli Kalkolitik yerleşme, Alaca’nın Büyükgüllücek köyünde yapılan kazılarda ortaya çıkmıştır.

Bu dönem mimarisinde Orta Anadolu için tipik 2-3-4 odalı evler, elde yapılmış siyah, gri, kırmızı renkli seramikler, bu devir için karakteristiktir. Bu dönemde damga mühür kullanımı yaygınlaşmış, idollerin (şematik insan tasvirleri) sayısı artmıştır.

Tunç Çağı (Maden Devri) M.Ö. 3000-1000

Çorum İlinin tarihinde en önemli dönem Tunç Çağı'dır. Bakır ve kalayın karıştırılmasıyla elde edilen “tunç” döneme de ismini vermiştir. M.Ö. 3000-1000 yıllarına kadar süren bu dönem üçe ayrılır.

 Eski Tunç Devri (M.Ö. 3000-2000)

Çorum ve çevresinde M.Ö. 3000 yıllarında etrafı surlarla çevrili pek çok şehir devletinin varlığı, yapılan arkeolojik kazılarla belirlenmiştir. Başlangıçta nadir eşyanın yapımında kullanılan tunç, henüz yaygınlaşmamıştır. Eski Tunç I. evresine bazen Bakır Devri de denmektedir. Bu dönem 500 yıl kadar sürmüştür. Bu sürenin sonunda tunç eşyalarının yapımı ve kullanımı yaygınlaşmaya ve halka mal olmaya başlar. Bu döneme de Eski Tunç II. Dönemi denir ve M.Ö. 2500-2300 yılları arasında yaşanmıştır. Alacahöyük, bu dönemin en zengin şehirlerinden biri olarak karşımıza çıkar. Eski Tunç III. Döneminde (2300-2000) Anadolu, çok sayıda şehir devletlerinden oluşan, oldukça renkli etnik bir görünüm sunan, kavimler topluluğu halindedir. Alacahöyük beldesinde yapılan kazılar sonunda elde edilen eserler, Tunç Çağı’nın III. Dönemine aittir. Anadolu’da bu devirde zengin şehir devletleri kuran kavim Hattiler’ dir. Hattiler Anadolu’ da ismi bilinen en eski yerli kavim olarak karşımıza çıkmaktadır.

Orta Tunç Devri

Orta Tunç Devri Anadolu’da Asur Ticaret Kolonileri'nin ve Eski Hitit Devleti'nin ortaya çıktığı dönemdir. Eski Tunç Çağı'ndan yazının kullanılmaya başlanmasıyla ayrılır.

Asur Ticaret Kolonileri Çağı (M.Ö. 1950-1850)

M.Ö. II. bin yılı başlarında Anadolu zengin ve bayındır bir yerleşim yeriydi. Anadolu’nun bu durumunu bilen Mezopotamyalılar Asur Devleti'nin önderliğinde Anadolu’yla ticaretlerini geliştirdiler. Asurlular dokuz Anadolu kentinin yanına Pazar Şehri “Karum” kurdular. Boğazköy'de (Boğazkale) “Hattuş-Karum” adıyla kurulan şehir, bu ticaret merkezlerinden biriydi. Asur’ a bağlı olan bu Karumlar ticaret ve yol güvenliği için yerel yöneticilere vergi veriyorlardı.
Bu ticaret ilişkileri Anadolu’yu kültürel, ekonomik ve politik yönden etkilemiştir. M.Ö. 2000 yıllarında Anadolu yazıyı tanımıştır. Bu çağın önemli eserleri silindir ve damga, mühürler, tabletler, insan ve hayvan heykelcikleri ile hayvan biçimli içki kaplarıdır (riton). Çanak-çömlek yapımı, çarkın kullanılmasıyla büyük gelişme göstermiştir. Anadolu’da yaşamakta olan sanat, yerli gelenek ve görenekler Mezopotamya’dan gelen etkilerle gelişmiş, yeni bir boyut kazanarak daha sonraki Hitit sanatının temelleri atılmıştır.

Frig Çağı ve Sonrası

Hitit Devleti’nin yıkılışından sonra, Anadolu’da 300 yıllık bir karanlık devir yaşanmıştır. M.Ö. 800 yıllarında Asur kaynaklarında “Muşki” olarak geçen Frigler, merkezi Gordion olmak üzere Kızılırmak yayı içindeki bölgede bir devlet kurarak tarih sahnesine çıkmışlardır.Frigler’in Çorum bölgesindeki yerleşme merkezleri Pazarlı, Boğazkale, Alacahöyük ve Eskiyapar’dır. Bu çağın önemli bir özelliği de, demirin uygarlığa girmesi ve “Demir Çağına“ Frigler’le başlanmasıdır. M.Ö. 7. yy.’ ın ilk yarısında Kimmerler tarafından yıkılan Frigler; kültür ve sanattaki etkinliklerini M.Ö. 330’da Büyük İskender’in Anadolu’yu ele geçirmesine kadar devam ettirmişlerdir.

Kimmerlerin Frig devletini yıkmasından sonra Çorum bölgesi İran’da bir devlet kuran Med’lerin, daha sonra da Pers’lerin hakimiyetinde kalmıştır. M.Ö. 276’da Galatlar, Çorum ve çevresinde Hitit ve Frigler’ den sonra en çok iz bırakan devlettir. Roma İmparatoru Julius Cesar zamanında bölge, Romalıların eline geçmiş ve M.S. 395’te Roma İmparatorluğu'nun ikiye ayrılmasından sonra Çorum ve civarı Bizans İmparatorluğu’nun yönetimine geçmiştir. Bu devirde Çorum’un adını Yankoniye olarak görmekteyiz.

Son dakika Çorum Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranı ve sonuçları haberimizde. Peki Cumhur İttifakı Millet İttifakı Çorum oy oranları ne? Çorum Cumhurbaşkanlığı seçimi Erdoğan-Muharrem İnce oy oranı nasıl şekillendi? 24 Haziran seçimlerinde AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi hangisi önde? Çorum Cumhurbaşkanlığı oy oranı ve genel seçimden son dakika gelişmeleri haberimizden takip edebilirsiniz.

İL İL 24 HAZİRAN CUMHURBAŞKANLIĞI VE 27. DÖNEM MİLLETVEKİLLİĞİ SEÇİM SONUÇLARI

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Kocaeli seçim sonuçları 2018: Cumhurbaşkanlığı oy oranları Cumhur İttifakı mı Millet İttifakı mı?
YSK Antalya Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranı | 24 Haziran seçim sonuçları Antalya son durum
YSK Mersin Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranı: Merin seçim sonucu 2018 son durum ne?

Güncel Haberleri