‘Corona aşısı helal mi, haram mı?’ tartışması gündem oldu

Çin’den yayılan koronavirüs salgınına karşı yürütülen aşılarla ilgili yeni bir tartışma konusu ortaya atıldı. Korona aşılarının taşınmasında kullanılan domuz jelatinin haram olabileceği iddiası, kafa karışıklığına neden oldu.

Koronavirüs vakalarına karşı büyük umutlarla beklenen aşı çalışmaları tüm hızıyla sürerken, domuzlarda elde edilen jelatinin kullanılması ‘Helal-haram’ tartışmalarını gündeme geltirdi. Domuz jelatini, 1,5 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan Kovid-19 salgınına karşı elde edilen aşıların saklanması ve taşınmasında yaygın olarak kullanılıyor.

CORONA VİRÜS AŞISINDA DOMUZ JELATİNİ Mİ KULLANILIYOR?

Dünyaya umut olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı çalışmalarında sona yaklaşılırken, son tartışma helal mi haram mı oldu… Corona virüs vakalarının hızla arttığı bu dönemlerde gözler, aşı çalışmalarına çevrilmiş durumda.

Vakaların ilk görüldüğü günden beri hemen hemen 1,5 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olan corona virüs aşısıyla ilgili Müslüman din insanları ve Endonezyalı diplomatlar, Çin’e gitti.

Endonezyalı diplomatlar, Çin'in ürettiği Covid-19 aşısını almak adına görüşmelerini sürdürürken, din insanları da aşıların helal üretime uygun olup olmadığı konusunda görüş bildirdi. Çünkü corona virüs aşılarında domuzlardan elde edilen jelatin kullanılıyor.

COVİD-19 AŞISINDA DOMUZ JELATİNİ NEDEN KULLANILIYOR?

Domuzlardan elde edilen jelatin, aşıların saklanması ve taşınmasında etkinlik sağlamak için kullanılıyor.

Birçok firma uzun seneler boyunca domuz ürünlerinin kullanılmadığı ilaçlar geliştirmek ile ilgili çalışmalar sürdürüyor. İsviçreli Novartis şirketi, domuz ürünleri kullanılmayan menenjit ilaçlarını ürettiğini duyurmuştu.

Malezya ve Suudi Arabistan ortaklığı AJ Pharma firması da benzer çalışmalar sürdürüyor.

‘CORONA AŞISI HELAL Mİ?’ TARTIŞMALARI BAŞLADI

Corona aşısının saklanması ve taşınmasında kullanılan domuz jelatinin helal olup olmadığına dair bir açıklama henüz Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan gelmedi.

Bu durum Yahudiler ve Müslümanlar bakımından domuz ürünlerinin aşılardaki kullanımının helal olup olmadığı tartışmasını gündeme getirdi.

Yahudiler ve Müslümanlar arasında bu görüşlere karşı çıkanlar var.

2018’de bazı Müslüman gruplar, Endonezya gibi ülkelerde bir takım aşılarda domuz jelatini kullanılmasından dolayı halkı çocuklarına aşı yaptırmaması konusunda uyarmıştı. Aşıların helal kabul edilmediğinden dolayı böyle bir karar almışlardı.

Ancak sonrasında Endonezya’da kızamık hastalığı vakalarında patlama yaşandı. Endonezya dünyada en fazla kızamık vakası görülen 3. ülke oldu.

Ardından Endonezya’da din insanları kurulu aşıların yaptırılmasında sorun olmadığına dair bir açıklama yaptı. Fakat buna karşın bazı grupların hâlen çocuklarını aşılatmadığı ifade ediliyor.

İSMAİLAĞA CEMAATİNDEN COVİD-19 AŞISI YORUMU

Bir şeyin tedavide kullanılıyor ve içinde haram olan bir şey yoksa bunun da kullanılabileceğini belirten İsmailağa Cemaatinin Fıkıh Kurulu Üyesi Abdülhamit Türkeri, ikinci olarak bir ilacın içinde haram kılınmış olan bir maddenin bulunması durumunda ve bu hastalığın tedavisinde kullanılan alternatif bir ilacı olduğunu, bu ilacın içinde haram madde bulunmadığında bu durumda içerisinde haram madde olmayan ilacın kullanılmasının zorunlu olduğunu vurgulayarak, bir hastalığın tedavisinde kullanılan başka bir şey bulunmaması durumunda, yalnızca içinde haram kılınmış olan ilaç kullanılıyor ve onun yarar sağlaması durumunda da itilaflı bir konu olsa bile içindeki haram madde olan ilacın tedavisinde kesin yarar verdiği biliniyorsa kullanılabileceğini söyledi.

Mutasyona uğrayan corona belirtileri | B117 virüsü nedir?

Corona virüs aşısı yaptırmak zorunlu mu? Bakan Koca açıkladıTürkiye'ye koronavirüs aşısı geldi mi, ne zaman gelecek? Corona aşısı için tarih verildi

Türkiye'nin sipariş ettiği Çin aşısı CoronaVac'a yaş sınırı

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Rus ve İngiliz Kovid-19 aşı üreticileri arasında iş birliği

Güncel Haberleri