Bakanlar Kurulu’nun 30 Ekim Pazar günü Resmi Gazete’de yayımlanan “2017 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Kararı Eki”nde Milli Eğitim Bakanlığı’nın diğer bakanlıklar ve kurumlarla yapacağı işbirliği çerçevesinde yürütülecek politikalara ve bu kapsamda alınacak tedbirlere yer verildi. Eğitimde köklü değişiklikler yolda.
Buna göre okul öncesi eğitimden yükseköğretime kadar eğitimin her sürecinde yapılacak reformların yol haritası çizildi. Öğrencilerin üzerindeki sınav baskısını azaltmak için yükseköğretime geçiş sınavlarının yılda birden fazla kez yapılabilmesi için gerekli teknik altyapı çalışmaları 2017 sonuna kadar tamamlanacak. Uygulamanın tarihi ise henüz netleşmedi, ancak 2019 yılında yapılması öngörülüyor.
SORUNLU ÖĞRENCİYE ANALİZ
Program eğitimde yapılacak 2017 sonuna kadar değişimleri içeriyor. Buna göre, öğretmenlere performans değerlendirmesi yapılacak. Deneyimli öğretmenlerin dezavantajlı bölgelerde görev yapmaları özendirilecek. Bunun için ücret belirlenecek. Her kademede tekli eğitime geçilmesi için fiziki alt yapı olanakları artırılacak. 4- 5 yaş grubunda yüzde 49 olan okul öncesi eğitim oranının yüzde yüze çıkarılması için imkanları kısıtlı ailelere destek verilecek. Devamsızlık ve terk oranının düşürülmesi için öğrencilerin risk durumları analiz edilip, çözüm üretilecek. Kız öğrenciler için pansiyon yapımına ağırlık verilecek. 5. sınıflarda hazırlık sınıfı uygulaması getirilecek. Müfredat yabancı dil derslerine ağırlık verecek.