Çok satan yazardan zamansız tavsiyeler

Stephen King, iyi bir yazar olmanın 22 ipucunu sıraladı. Onlar arasında ilk taslağınızı 3 ayda tamamlamak da var, yazdıklarınızla kimseyi memnun etmeye çalışmamak da... Bugüne kadar 60’ı aşkın romana imza atan King ayrıca yazar adaylarına risk almalarını tavsiye ediyor.

[Karar] ZEYNEP KARAKUŞLU

Dünya çapında milyonları büyüleyen hikayeler yazıyor ve yılda tahmini 17 milyon dolar kazanıyor. 60’tan fazla kitap kaleme alan ABD’li yazar Stephen King, daha iyi bir yazar olmak konusunda değerli bilgilerini paylaşıyor fakat bunu ballandırmadan anlatıyor ve ‘’Yalan söyleyemem, kötü yazar yok diyemem. Üzgünüm ama çok fazla kötü yazar var’’ diyor. Onlardan biri olmak istemiyorsanız King’in nasıl daha iyi bir yazar olunacağına ilişkin 22 tavsiyesini dikkate almakta fayda var.

Televizyon izlemeyi bırakın, bunun yerine mümkün oldukça okuyun: Eğer yazar olmaya karar verdiyseniz her şeyden öte yapmanız gereken iki önemli şey var: Çok okumak ve çok yazmak. Televizyon ise yaratıcılığınızı zehirler.

Üstesinden gelebileceğinizi düşündüğünüzden daha çok hata ve eleştiriye hazırlanın: Bir kurgu kaleme almak Atlantik Okyanusu’nu botla geçmekle kıyaslanabilir. İkisinde de şüphe için bol vakit vardır ve eleştiriye açık olmak hatalara en mükemmel cevaptır.

İnsanları memnun etmek için vakit harcamayın: Eserlerimle ilgili homofobik, katil, psikopat ve yobaz olarak nitelendirildim. 40’lı yaşlarıma geldiğimde ise her iyi yazarın yeteneksiz olduğu konusunda suçlandığını fark ettim. Bu sebeple, mükemmel bir yazar olmayı planlıyorsanız, okurlarınızı asla memnun edemeyeceğinizi bilmeniz gerekir.

Öncelikle kendiniz için yazın: Yazdıklarınız sizi mutlu ve memnun etsin.

Yazma konusunda sizi en çok zorlayan şeylerle başa çıkın: Yazma arıtılmış düşünmedir. Yazarlar arkeologlara benzer. El değmemiş birçok hikaye bulmak için derine inilmesi gerekir ancak bu şekilde sorunların üstesinden gelinebilir.

Yazmaya başladığınızda dünyanın geri kalanıyla bağlantınızı kesin: Yazınız tamamen samimi bir ifade olmalı. Masanızı odanızın köşesine yerleştirin ve açık pencerelerden telefona kadar dikkat dağıtan her şeyden uzaklaşın. İlk olarak kapınızı kapıtıp yazın ve sonra açıp tekrar yazın. İlk taslağınız ham olacaktır fakat bu yazınızın temelini oluşturacak.

Gösterişli olmayın: Kurulan cümlelerde dengeyi sağlamak önem arz ediyor. Gerekmedikçe sembollerden kaçının. Semboller anlatımı zenginleştirmek ve süslemek için vardır, yapmacık derinlikler oluşturmak için değil.

Zarflardan ve uzun paragraflardan kaçının: Zarflar sizin arkadaşınız değil, onlar cehenneme giden yoldur. Cümleleriniz ne söylemek istiyorsanız onu anlatmalı.

Kendinizi dilbilgisine aşırı derecede kaptırmayın: Kurgunun amacı yanlışsız bir dilbilgisi değildir. Asıl amaç okuyucuları memnun etmek ve onlara hikayenizi anlatmak.

Betimleme sanatında usta olun: Tasvir yazarın hayal gücüyle başlar, okuyucununkiyle biter. Aklınızda ne varsa bu yolla okuyucuya aktarabilirsiniz. İyi betimlemenin anahtarı hem gözlemde hem de yazıda açık olmaktadır. Okuyucuyu heyecanlandıracak sade ve basit kelimeler kullanılmalı.

Aşırı arka plan (geçmiş) bilgisinden kaçının: ‘Sadece hikayenizi zenginleştirmek için gerektiği kadar geçmiş bilgisi sunun. Sonrası iyidir, öncesi değil.

İnsanların gerçekten ne yaptığı hakkında hikayeler anlatın: Hikayenizin kahramanları okuyucular neyi dikkate alıyorsa ancak odur, karakterinizin ölçütlerini kabul ederler.

Risk alın, sağlamcı olmayın: İlki ve ön önemlisi çekingen düşünceleri bırakın, bu korkunun en büyük işaretidir. Korkunun ise kötü yazının temeli olduğuna ikna oldum.

İyi bir yazar olmak için ilaçlara ihtiyacınız yok: Bu zamanımızın en büyük entelektüel efsanelerinden biridir. Alkol ya da başka bir şey kullananlar ise saece bağımlıdır.

Başkasının düşüncesini çalmaya çalışmayın: Bir başkasını tarzını herhangi bir sebeple taklit etmeye çalışmakla hiçbir şey üretemezsiniz. Bunun sebebi kullanılan her kelimenin kendi duygu ve düşüncelerinin dışa vurumu olmasıdır.

Yazmanın bir telepati şekli olduğunu anlayın: Tüm sanat dalları düşüncelerini karşısındakine anlatmak konusunda aynı ölçüde önemlidir fakat yazmak bunların özüdür. Yazının en önemli unsuru aktarma ve kafanın içinde var olan her şeyi okuyucunun zihninde canlandırmaktır.

Yazılarınızı ciddiye alın: Eğer yazılarınızı ciddiye almazsanız, hemen kitabı kapatıp başka bir şey yapmanızı öneririm.

Her gün yazın: Eğer her gün yazamıyorsanız, fikriniz üzerindeki heyecanınız solmaya başlar. Yazma işini düzenli yapmak için tavsiyem ‘Her seferinde bir kelime’.

İlk taslağınızı üç ayda tamamlayın: Günde 10 sayfa yazın ve üç ay sonunda kitabınızın ilk taslağı bitmiş olur.

Yazınız bittiğinde, geriye dönüp uzunca bir süre düşünün: Yazı bittikten sonra altı hafta uzklaşmanızı ve karakter ve kurgu içerisindeki boşlukları doldurmak için zihninizin temizlenmesini tavsiye ediyorum. Yazıya başladığınızdan günden güne birer ağaç tanımlarsınız ve iş bitip geri çekilip baktığınızda kocaman bir orman görürsünüz.

Kısaltma konusunda cesur olun: Revizyon yazının en zor bölümlerinden biri olmasına rağmen hikaye boyunca var olan sıkıcı kısımları temizlemeniz gerekir.

Evli kalın, sağlıklı olun ve iyi bir yaşam sürün: Başarımda iki şeyin rolü var: Fiziksel sağlık ve evlilik. Başarımın devamlılığını sağlıklı bir vücut ve güçlü bir kadın sayesinde elde ettim. Hayatınızdaki güçlü denge en önemli faktördür.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Ünlü yazar Mehmed Niyazi Özdemir yoğun bakımda

Hayat Haberleri