Çok hücreli fırtına nedir? Süper hücreli fırtına kadar etkili değil

Çok hücreli fırtına nedir? Süper hücreli fırtına kadar etkili olmayan bu tür İstanbul'u zaman zaman etkisi altına alıyor. Peki bu fırtına çeşidi nasıl etki ediyor ve nasıl oluşuyor? Dolu yağışının sebebi süper hücreli fırtına mı? İşte detaylar...

Çok hücreli fırtına nedir? Süper hücreli fırtına kadar etkili olmayan çok hücreli fırtına hafta sonu (17-18 Ağustos 2019) İstanbul'u etkiledi. Geçtiğimiz yıl haziran ayında da süper hücreli fırtına İstanbul'u ve Güney Marmara'yı etkisi altına almıştı.

ÇOK HÜCRELİ FIRTINA NEDİR?

Cumartesi günü İstanbul'da orta ölçekli konvektif sistem etkili oldu. Buna çok hücreli fırtına adı veriliyor. Çok hücreli fırtınada birden fazla hücrenin bir arada bulunmasıyla fırtına oluşuyor.

Bu tür Türkiye'de sık sık görülen bir yapı. Çünkü kıyı bölgelerde deniz sıcaklıklığı mevsim normallerinin üzerinde. Karadeniz tamamen normalden fazla sıcak. Bu da daha fazla buharlaşma ve atmosferde su buharına neden oluyor. Bu durum kısa süreli yaz yağmurlarına neden oluyor. 

NEDEN SEL OLUYOR?

Çok hücreli fırtınanın etkili olması havada nemin yüksek oranda olması nedeniyle sele neden oluyor.

Bazen atmosferdeki rüzgar koşullarından kaynaklı olarak bu hücreler çok yavaş hareket ederler ya da sabit kalırlar. Bu durumda en çok yağışı bıraktığı bölgede fazla yağış, lokal olarak görülebiliyor. Bu durumlar sel oluşturuyor.

SÜPER HÜCRELİ FIRTINA NEDİR?

Süper hücreli fırtına, çok hücreli fırtınaya göre daha nadir görülüyor. Yükselen hava (8-10 kilometre çapında bir siklon) dönüyor ve süper hücreli fırtına oluşuyor. Bu fırtına dolu yağışlarına neden olabiliyor.

ATMOSFERDEKİ KUVVETLİ KARARSIZLIKLAR HÜCRELİ FIRTINAYA NEDEN OLUYOR

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros da hücreli fırtınaların genel olarak yer veya su yüzeyinin sıcak, yukarı seviyelerin çok soğuk olması sonucu atmosferdeki kuvvetli kararsızlıklar sonucu meydana geldiğini belirtti.

ÇOK HÜCRELİ VCE SÜPER HÜCRELİ FIRTINA ARASINDAKİ FARK

Süper Hücreli Fırtına ile Çok Hücreli Fırtına arasındaki farkı  Prof. Dr. Hüseyin Toros şu ifadelerle anlattı:

"Nem, kararsızlık, kaldırma kuvveti ve rüzgar alanlarının derecesi ve dikey dağılımına bağlı olarak sıradan, çok hücreli veya süper hücreli fırtınalar şeklinde 3 farklı gruba ayrılır. Sıradan fırtınaların ömrü 30-60 dakikadır. Fırtına genellikle şiddetli değildir. Çok hücreli fırtınalar ise farklı aşamalardaki hücre grubu ile gelişirler. Şiddetli veya şiddetsiz olabilirler. Süper hücreli fırtınalar, gök gürültülü fırtına türleri arasında en şiddetli olanıdır. Kuvvetli rüzgarlar ve büyük dolular üretebilirler. Genel olarak yer veya su yüzeyinin sıcak ve yukarı seviyelerin çok soğuk olması sonucu atmosferdeki kuvvetli kararsızlıklar sonucu oluşurlar."

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Süper Hücreli Fırtına nedir? Çeşitleri nelerdir?
Uzmanlar açıkladı: İstanbul'u 'çok hücreli fırtına' vurdu
Edirne'de 15 dakikalık yağış ve fırtına hayatı felç etti

Güncel Haberleri