Çocukların IQ’su okulda düşüyor!

Tüm Üstün Zekalılar Derneği’nin kurduğu 20 kişilik uzman ekip, 672 çocukla yüz yüze görüştü. 2 yıl boyunca bire bir takip etti. Sonuçlar “Bu gidişata hemen neşter vurulmalı” dedirtti: Çocuğun sınıf seviyesi arttıkça zeka seviyesinde düşüş görülüyor. Anaokulundan 8’inci sınıfa kadar olan dönemi kapsayan durum, IQ’da 5 puanlık düşüşe yol açıyor. Bunun nedeni standart bir eğitim sistemi uygulanması ve müfredatın her yerde sabit olması. Özel okulda eğitim gören öğrencilerin IQ puanları, devlet okullarındaki yaşıtlarından 5 puan daha yüksek.

İstanbul’da 672 çocuk ile yüz yüze görüşülerek iki yılda tamamlanan ‘Zeka seviyesine etki eden faktörler’ araştırmasının sonuçları açıklandı. TÜM Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER) Başkanı Tunahan Coşkun tarafından yapılan araştırmada, eğitim uzmanları ve psikologlardan oluşan 20 kişilik ekip 672 çocuğun her biriyle yaklaşık 1 buçuk saat yüz yüze görüştü. 2 yıl süren çalışma, anne babanın eğitim durumu, çocuğun gittiği okulun türü, kardeş sayısı ve sırası, yaşadığı ilçe ve bölge gibi birçok farklı etkenin zeka puanı üzerindeki etkilerini belirledi. İlk kez bu kadar geniş çaplı bir araştırmaya imza attıklarını altını çizen TÜZDER Başkanı Coşkun, “Yüzde 33’ünün kız, 67’sinin erkeklerden oluştuğu çocuklara Stanford-Binet gibi uluslararası geçerliliği olan testler uyguladık. Yaptığımız bilimsel bir çalışmaydı” dedi.

SINIF SEVİYESİ ARTTIKÇA IQ DÜŞTÜ: Araştırma sonuçların anlatan Coşkun, çocuğun sınıf seviyesi arttıkça zeka seviyesinin düştüğünü açıkladı. Anaokulundan 8’inci sınıfa kadar çocuğun IQ düzeyini incelediklerini aktaran Coşkun, “Çocukların maalesef sınıf seviyeleri arttıkça zeka puanlarında yani IQ’larında bir düşüş gözlemledik. Bunun nedeni de standart bir eğitimin uygulanması, müfredatın her yerde sabit olması, çok fazla farklılaştırmanın olmaması olabilir. Bu nedenlerin IQ’da yaklaşık 5 puanlık bir düşüşe neden olduğunu gördük” dedi.

ÖZEL OKULDAKİ ÇOCUK DAHA ZEKİ: Çalışma kapsamında özel okullara giden çocuklarla devlet okulunda giden çocukları da karşılaştırdıklarını belirten Coşkun, “Özel okula giden çocukların IQ puanlarının diğer çocuklara oranla yaklaşık 5 puan daha yüksek olduğunu gördük. Özel okullarda sunulan imkanlar, anne ve baba ile olan iletişimin kuvvetli olması, çocuğun duygusal olarak desteklenmesi gibi sebeplerin bundan etkili olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

ANNE-BABA EĞİTİMİ ZEKAYI ETKİLİYOR: Araştırmaya göre ilk çocukların daha zeki olduğunu belirlediklerini ifade eden Coşkun genetik aktarımın yanı sıra anne ve babanın eğitim düzeyinin de çocuğun zeka düzeyini belirlemede etkili olduğunu vurgulayarak ekledi: “Anne babanın eğitim düzeyi ile çocuğun IQ düzeyi arasında bir bağlantı olup olmadığını merak ettik. Burada ilkokul, lise, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve üzeri diye aileleri kategorilere ayırdık. Ön lisans ve lisans ile lise düzeyindeki bir ebeveynin çocuğu arasında yaklaşık 7 puanlık bir IQ puanı farklılığı gözlemledik.”

İL VE İLÇELER ARASINDA IQ FARKI YOK: Farklı illerde ve ilçelerde yaşayan çocukların zeka düzeyleri arasında ise bir farka rastlanmadığını vurgulayan Coşkun, “Bölgenin çocuğun IQ seviyesini etkilemediğini gördük. Bunda Türkiye genelinde aynı müfredatın uygulanmasının etkili olduğunu düşünüyoruz. Araştırmada anne ve babası boşanan çocukların da IQ’larında da diğer çocuklara göre bir fark olmadığını gördük”

EKRAN YERİNE ALTERNATİF SUNUN

Çocuğun üstün zekalı olduğunun fark edilemediğinin altını çizen Coşkun, ebeveyn ve öğretmenlerin dikkat etmesi gereken hususları şu sözlerle sıraladı: “Doğumla birlikte aşırı hareketlilik, çocuğun enerjisinin yüksek olması, uykularının az olması, kıyafetlerinin etiketlerinden rahatsız olması, kelime haznesinin genişliği, genelde akranlarından önce okuma ve yazmayı öğrenmesi, liderlik yeteneğinin yüksek olması birer üstün zekalılık belirtisi. Ailelerin çocukları zihnen doyuracak okulların tercih edilmesi lazım. Ekranı kapattığınızda çocuğunuza alternatifler sunabilmelisiniz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Güncel Haberleri