Çocuklarda kabızlık nasıl geçer? Çocuklarda kabızlığa ne iyi gelir?

Çocuklarda kabızlık, sıklıkla yaşanan ve aileleri zor durumda bırakan bir rahatsızlıktır. Çocuklarda kabızlık katı gıdaya geçiş döneminde daha çok görülür. İlaç kullanmak istemeyen aileler için bitkisel tedavi yöntemlerini sıraladık. İşte tüm bilgiler…

Çocuklarda kabızlık çok fazla görülen bir durumdur ve genellikle altında ciddi bir neden olmaz. Çocuklarda kabızlık çok sık görülmesine rağmen tedavi edilmezse bu durum kronikleşebilir. Bu sorunla karşılaşan aileler için evlerinde kullandıkları basit malzemelerle hazırlayabilecekleri karışımlarla çocuklarının şikayetlerini hafifletebilirler. İşte bilmeniz gerekenler…

NASIL GEÇER?

Çocuk kafeinli ve asitli içeceklerden uzak durmalıdır.

Sürekli hamur işi ve katı gıda tüketimi bağırsak içinin kurumasına neden olur. Bu nedenle çocuklara hamur işi, pilav, makarna gibi yiyecekler verilirken dikkat edilmelidir.

Okul tuvaleti ya da alışveriş merkezlerindeki tuvaletler ‘pis’ denilerek kısıtlandırılmamalıdır. Bu durum çocuğun tuvaletini tutmasına neden olur. Böylece bağırsaktaki su emilir ve kaka sertleşir.

Ara öğünlerde abur cubur yiyecekler kısıtlandırılmalıdır.

Fast food yiyeceklere dikkat edilmelidir.

1 yaşından büyük çocuklar günde yarım litreden fazla süt tüketmemelidir.

Yeterince lifli gıdalarla beslenmemek kabızlığa neden olmaktadır. Çocuklara lifli gıdaların yanı sıra yemeklerine mutlaka zeytinyağı katılmalıdır.

Bebeklerde karın üzerine masaj yapmak, bacakları karna doğru itip çekmek gaz çıkarmayı kolaylaştırır. Çocuklarda ise bağırsak hareketliliği için egzersizler iyi gelecektir.

NE İYİ GELİR?

Su: Çocuklarda kabızlık dönemlerinde su tüketimine dikkat edilmelidir. Bol bol su içmek kabızlığa iyi gelecektir.

Lifli yiyecekler: Lifli yiyeceklerin tüketilmesi, bağırsak hareketlerini tetikleyecektir. Bu nedenle lif oranı yüksek yiyecekler tercih edilmelidir. Lif oranı yüksek yiyecekler şöyle; lahana, kereviz, keten tohumu, avokado, pancar, ıspanak, elma, kayısı, erik.

Zeytinyağı: Aileler, çocukları yiyebiliyorsa her gün aç karnına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı vererek kabızlık problemini önleyebilirler. Zeytinyağı, bağırsaktan yiyecek geçişini kolaylaştırarak kabızlığa engel olur.

Yoğurt: İçerisinde bulunan probiyotikler sayesinde yoğurt, bağırsak faaliyetlerini harekete geçirir ve bağırsakların düzene girmesini sağlar.

Beyaz et: Çocuklarda kırmızı et tüketimi bağırsakları zorlayabilir. Bu nedenle kırmızı et yerine balık veya tavuk eti tercih edilebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Eklem ağrıları nasıl geçer? Eklem ağrılarına ne iyi gelir?
Burun akıntısına iyi gelen doğal yöntemler
Öksürüğe ne iyi gelir? Öksürük nasıl geçer? Evde hazırlanacak tarifler

Hayat Haberleri