Çin'den hesap sorma zamanı

300 binden fazla insanın hayatına mal olan virüsü örtbas eden, gerçek verileri saklayan Pekin’e karşı dünya en ciddi adımı atıyor. 119 ülkenin imzasını taşıyan ve Çin’e soruşturma başlatılması çağrısını içeren dosya DSÖ’nün en üst organı olan Sağlık Kurulu’nun masasına kondu. Bugüne kadar Pekin’in arkasında duran Rusya’nın onayı da dönüm noktası oldu.

Küresel salgına yol açan yeni tip koronavirüs krizi nedeniyle Çin üzerindeki baskı artıyor. Avrupa Birliği tarafından hazırlanan bir karar tasarısı, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) en üst düzey karar organı olan Dünya Sağlık Kurulu’nun (DSK) dün İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen yıllık toplantısına sunuldu.

Koronavirüs salgınıyla ilgili bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısına destek veren 119 ülkeye Rusya da katıldı. CNN Televizyonu, bu konuyu gündeme getiren ilk ülke olan Avustralya’nın çağrısı temel alınarak hazırlanan tasarıya Pekin’in geleneksel müttefiki Moskova’nın da destek vermesinin kritik önemde olduğuna ve bunun Çin’i yalnızlığa itebileceğine dikkat çekti. Böyle bir soruşturmada, salgının nereden kaynaklandığı, Çin’in özellikle ilk günlerde salgınla ilgili bilgilerinin ne kadarını paylaştığı gibi konulara ışık tutabileceği belirtiliyor. Çin’in Vuhan’da başlayan salgın konusunda dünyayı uyarmayı çalışan bilim insanlarını susturduğu, salgını olduğundan daha önemsiz göstermeye çalıştığı öne sürülüyor. Çin Hükümetinin sağlık konularındaki danışmanı Dr. Zhong Nanşan, Cumartesi günü CNN’e demecinde, salgının başlangıcında yerel yetkililerin vaka sayısı konusunda elindeki bilgileri paylaşmaya yanaşmadığını söylemişti. Karar tasarısında Çin ya da başka bir ülkeye yönelik herhangi bir suçlama yer almıyor. Tasarıyı imzalayan ülkelerin sayısı 119’a yükseldi. Tasarının yeterli imzaya ulaşması halinde, DSK’nın gelecek haftaki toplantısında sunulup kabul edilmesi bekleniyor. Tasarının 194 üyeli DSK’ya sunulabilmesi için üçte iki çoğunluğun, yani 129 ülkenin imzası gerekiyor.

ÇİN LİDERİ DSÖ’YE PARA VAAD ETTİ

Dünya Sağlık Örgütü’nün 73. Dünya Sağlık Genel Kurulu toplantısında konuşan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, koronavirüs salgını konusunda, “Başından beri açıklık, şeffaflık ve sorumlulukla hareket ettik” dedi. Salgında alınan önlemler konusunda bağımsız bir değerlendirme başlatılması çağrısına istinaden ise Şi, “Kovid-19’a küresel yanıtı ele alacak bu kapsamlı değerlendirmenin salgın kontrol altına alındıkta sonra” ve “objektif ve tarafsız bir şekilde yapılması” gerektiğini söyledi. Şi, Kovid-19 çalışmaları için Çin’in iki yıl boyunca 2 milyar dolar yardımda bulunacağını ve ülkesinde geliştirilecek aşının “küresel kamu yararına” sunulacağını kaydetti. Toplantıda açılışı yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise salgına karşı küresel birlik sorununa dikkat çekti ve salgının “gelişmekte olan ülkelerde daha büyük bir yıkıma yol açağını” vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Dünya Haberleri