Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygur Türkleri üzerindeki insanlık dışı politikalar ve soykırım uygulamaları devam ediyor. Doğu Türkistan hükümetinin internet sitesinde salı günü yapılan açıklamada, Sincan Adalet Departmanı eski Başkanı Shirzat Bawudun ve Sincan Eğitim Departmanı eski Direktörü Sattar Sawut'a "ülkeyi bölmeye çalışma" suçu nedeniyle iki yıl ertelemeli olarak idam cezası verildiği kaydedildi.
Sincan Yüksek Halk Mahkemesi Başkan Yardımcısı Wang Langtao, bir basın toplantısında, Bawudun'un ülke yönetimine karşı "bir terör örgütüyle komplo kurduğunu, rüşvet aldığını ve ayrılıkçı faaliyetlerde bulunduğunu" söyledi.
İŞ BİRLİĞİ SUÇLAMASI
Devlet haber ajansı Xinhua, Bawudun'un Birleşmiş Milletler tarafından "terör örgütü" olarak kabul edilen Doğu Türkistan İslami Hareketi'nin (ETIM) önemli bir üyesiyle 2003 yılında görüşüp iş birliği yapmaktan suçlu bulunduğunu yazdı.
Sattar Sawut'un ise "etnik ayrılıkçı hareketlerde bulunmak, şiddet ve terör eylemlerine karışmak, Uygur dilinde aşırı dini içerikli yayınlar bulundurmak ve rüşvet" suçlamasıyla aynı cezaya çarptırıldığı aktarıldı.
Mahkeme söz konusu aşırı dini yayınların Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de, 2009'da isyana sebebiyet verdiğini ve bu olaylarda en az 200 kişinin öldüğünü açıkladı.
ÇİN İDAM CEZASINDA BİRİNCİ
Birleşmiş Milletler ve insan hakları örgütleri verilerine göre Doğu Türkistan'da yaklaşık 1 milyona yakın Uygur, Kazak, Özbek ve diğer etnik kökenli azınlık, eğitim adı altında toplama kamplarında zorla çalıştırılıyor. Birçok sivil toplum kuruluşu bu kamplarda Uygurlara yönelik işkence, tecavüz, hükümet lehine propaganda, işçi sömürüsü gibi birçok suçun işlendiğine dair somut kanıtların olduğunu belirtiyor.
Uluslararası Af Örgütü verilerine göre dünyada en fazla idam cezası ve infaz Çin'de uygulanıyor. Resmi olmayan rakamlara göre her sene binlerce kişi ülkede idam ediliyor.