Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kökenini araştırmak için Çin'e giden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Çin'in kendileriyle 'ham verileri' paylaşmadığını açıkladı.
"BİLGİLER NEDEN VERİLMİYOR BİLMİYORUM"
Ekip üyesi Avustralyalı bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dominic Dwyer, bu verilere erişim sağlanmasının önemli olduğunu dile getirdi ve "Bu, bir salgın araştırmasında standart bir uygulamadır" dedi. Ham verilerin, hasta bilgilerini ve bunların analizini içerdiğini aktaran uzman, "Bu bilgilerin neden bize verilmediğini bilmiyorum" ifadelerini kullandı.
DSÖ, DÖRT SENARYO ÜZERİNDE DURUYOR
Gazete Duvar'da yer alan habere göre, DSÖ ekibine liderlik eden Peter Ben Embarek, salgının kaynağı hakkında dört temel senaryo üzerinde durulduğunu açıklamıştı. Bunlardan ilki, SARS-CoV-2'nin at nalı yarasalar/nalburunlu yarasalardan doğrudan temas yoluyla insanlara bulaşmış olma ihtimali. DSÖ'nün açıkladığı ikinci senaryoda ise, henüz belirlenemeyen bir ara tür yoluyla virüsün insanlara bulaşmış olma ihtimali üzerinde duruluyor.
Bir diğer senaryoda uzmanlar, Kovid-19'un soğuk zincir ürünleriyle dolaşıma girmiş olabileceği fikri üzerinde yoğunlaşıyor. SARS-CoV-2'nin bir ve ikinci senaryolar kapsamında insanlara bulaşmasının ardından, virüsün soğuk zincir yoluyla yayılmış olabileceği düşünülüyor.
SARS-CoV-2'nin dolaşıma girme yoluna ilişkin dördüncü senaryo ise virüsün, geçtiğimiz günlerde DSÖ tarafından 'kanıt bulunamadığı için olası olmadığı' belirtilen Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden yayılma ihtimali. Daha önce ekip üyelerinden zoolog ve hayvan hastalıkları uzmanı Peter Daszak, 'virüsün bir laboratuvardan çıktığına dair herhangi bir kanıt bulunmadığını' söylemişti.
"RESMİ DUYURUDAN DAHA ÖNCE TESPİT EDİLMİŞ OLABİLİR"
DSÖ'nün raporuna dayandırılan Wall Street Jorunal (WSJ) haberinde, Çin'de ilk Kovid-19 vakalarının resmi duyurulardan daha önce tespit edilmiş olabileceği aktarılmıştı. İlk vakanın belirlendiği tarih olarak açıklanan aralık ayından iki ay önce, Kovid-19 benzeri semptomlarla 90 kişinin hastaneye kaldırıldığı kaydedildi.
Çin'de geçtiğimiz aylarda bu hastaların yaklaşık üçte ikisine antikor testi yapıldığı ancak virüsün herhangi bir varyasyonuna rastlanmadığı belirtilirken araştırmacılar, antikorların geçen sürede gecikmenin etkisiyle tespit edilemeyecek seviyelere düşmüş olabileceğini belirtti.