KARAR/ALMANYA
Çin’deki ekonomik büyüme ABD ile yaşanan ticaret savaşının etkisiyle bu yılın ikinci çeyreğinde tarihi bir düşüş şayadı. İkinci çeyrekte yüzde 6.2 olarak açıklanan büyüme oranı 1992 yılından beri ilk kez bu kadar düşüş gösterdi. Çin ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,4’lük bir büyüme göstererek sürpriz yapmıştı. Çin İstatistik Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada ekonominin dış risklerle karşı karşıya olduğu bildirildi.
TÜM VERİLERDE DÜŞÜŞ VAR
Çin’de dış ticaret yıl başından beri yüzde 2 ve Haziran ayında ise yüzde 4 oranından azaldı. Sanayi üretimi de iki ay peşpeşe düşüş kaydetti. Yaşanan konjonktür zaafiyetinin bir başka göstergesi de üretim fiyatlarının artması.
İkinci çeyrekte büyüme küçülmekle birlikte, hükümet tarafından bu yıl için öngörülen yüzde 6-6.5 bandında yürüyor. Çin hükümeti konjonktürdeki zayıflamayı vergi indirimleri, esnek para politikaları ve diğer tedbirlerle engellemeye çalışıyor.
DIŞ BORÇLANMA GİDEREK ARTIYOR
Zayıflamaya karşı alınan tedbirler dolayısıyla Çin’in yüksek borçlanmaya karşı sürdürdüğü mücadele de öteleniyor. Bloomberg’de yayımlanan bir haber göre Çin’nin borçlanma oranı milli gelirinin yüzde 271’ine çıkmış durumda. Bu rakam global finans krizinin yaşandığı 2008 yılında yüzde 164 oranındaydı.
Ekonomik büyümeyi an itibariyle en çok ABD ile yaşanan ticaret savaşı etkiliyor. Savaş bir yıldır sürüyor ve kısa vadede bir sakinleşme görünmüyor. ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping G20 zirvesinde Haziran ayı sonuda Japonya’nın Osaka kentinde bir araya gelmiş ve “ateşkes“ ilan etmişlerdi. Bu görüşmede ayrıca ticaret görüşmelerine yeniden başlanmasına karar verilmişti. Ancak iki taraf henüz bir araya gelemedi.