Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı erken seçim takvim taslağında CHP’deki önseçim için 8 Eylül tarihini öngörmesi, adaylarının yüzde 85’ini önseçimle belirlemek zorunda olan CHP’de alarma neden oldu.
Habertürk gazetesinin habeirine göre, 7 Haziran seçiminden önce 29 Mart 2015’te YSK’nın belirlediği hâkimlerin gözetiminde 55 seçim çevresinde önseçim yapan CHP, 550 milletvekili adayından 364’ünü teşkilatın oylarıyla belirlemişti. 364 adaydan 83’ü milletvekili seçilerek Meclis’e girdi. Erken seçim için yapılacak “önseçim”in teşkilatlarda yeni kırgınlıkları ve küskünlükleri tetikleyeceği endişesini taşıyan CHP yönetimi, olası erken seçim öncesi formül arayışı içine girmişti.
İlk formül yasa değişikliği
Önseçimin önlenmesi için CHP’de geliştirilen formüllerin başında yasa değişikliği geliyordu. Meclis’in alacağı erken seçim kararına eklenecek bir geçici maddeyle sorunun çözülmesi amaçlanıyordu. “Seçim hükümeti” seçeneği, CHP’nin bu beklentisini boşa çıkardı.
CHP tüzük kurultayı yapabilir
CHP’nin düşündüğü ikinci seçenek, tüzük kurultayı yapmak ve tüzükte “Erken seçimlerde önseçim şartına uyulmaz” şeklinde bir değişikliği içeriyordu. YSK’nın belirlediği taslak seçim takviminde, siyasi partilerin hangi yöntemle adaylarını belirleyeceğini bildirmesi için 31 Ağustos tarihini belirlemesi, CHP’nin bu formülünü de rafa kaldırdı. Çünkü tüzük kurultayı en erken 15 günde toplanabiliyor. YSK’nın açıkladığı seçim takvimi kurultay yapılmasını imkânsız hale getirdi.
CHP’de, geriye sadece zayıf da olsa yönetmelik değişikliği seçeneği kaldı. Seçimlerin yenilenmesinin “olağanüstü bir durum” olduğu gerekçesinden hareketle adayların merkez yoklaması yöntemiyle belirlenmesi amacıyla yapılacak yönetmelik değişikliği için CHP üst yönetim organı parti meclisinin karar alması yetmiyor. Bu değişikliğin önce Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, ardından YSK tarafından onaylaması gerekiyor. Bu nedenle söz konusu seçeneğin de yaşama geçirilmesi mümkün görünmüyor.
Parti Meclis'i Pazar günü toplanacak
CHP Parti Meclisi pazar günü toplanarak yönetmelik değişikliğine gerek olup olmadığını ve YSK’nın açıkladığı taslak takvim konusunda atılacak adımları belirleyecek. 7 Haziran seçimlerinden önce yapılan önseçime kendisinin de girmesine rağmen birkaç istisna dışında MYK üyelerini “kontenjandan” aday gösteren Kılıçdaroğlu’nun, önseçim kararı verilmesi durumunda A takımındaki isimleri yine önseçime sokmayarak koruması bekleniyor.