Et fiyatlarındaki hızlı tırmanışa dikkat çeken Öğüt, Türkiye’de yaşanan kırımızı et fiyatlarındaki artışı ve besi hayvancılığının geldiği son noktayı değerlendirdiği yazılı açıklamasında, "Bizim kültürümüzde kırımızı et var, ama fiyatları yükseliyor. Bu durumda dar gelirli insan kırmızı etten uzak duruyor" dedi ve ekledi:
"Dünya’ya baktığımızda bir kişi yılda 125 kilo kırmızı et yemektedir. İngiltere’de yılda bir kişi 85 kilo yerken Avrupa ortalamasında 80 kilo tüketmektedir. Türkiye’de ise bu rakam yılda 12 kilodur. Türkiye’de nüfusun fazla olması besiciliğin bu talebe karşılık verememesi et fiyatlarını artırdı. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı çok azaldı. Bunun sonucunda dışarıdan hayvan ithal ettik. Köylünün elinde hayvan olmaz veya yetiştiremezse bu açık kapanmaz. Arz-talep ilişkidir."
"İthal hayvan çiftçinin ölüm fermanı"
"İthal hayvanın gelmesi demek çiftçilerin ölüm fermanının imzalanması demek" diyen Öğüt, sorunun ithalatla çözülemeyeceğinin altını çizerek, şu önerilerde bulundu:
"Kangren olmuş bir yarayı siz pansumanla temizleyemezsiniz. Burada yapılacak işlem, ithalata verilecek paranın büyük bir kısmı ile damızlık hayvan getirerek hayvan sayısını çoğaltmak lazımdır. Diğer bir husus ise kurban bayramında dişi hayvanın kesilmesinin yasaklanmasıdır. Kurban bayramlarında kesilen hayvanların yüzde 40’ı dişi hayvan, altın yumurtlayan tavuğu kesiyorsunuz. Hayvancılık politikamız dibe vurmuş durumdadır. Dışarıdan getirilen hayvan piyasaları kısa zamanlı rahatlatıyor ama bu sefer köylü batıyor. İnsanlar artık köylerini boşaltarak şehirlere göç ediyor."
"Meracılık öldü"
Devlet mera hayvancılığını geliştirmesi gerektiğine vurgu yapan Ensar Öğüt, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
"Türkiye’de bulunan meraların yüzde 34’ü Doğu Anadolu Bölgesinde ve buradaki meraların neredeyse tamamında hayvancılık yok. İnsanlar göç etmiş kimse yok. Hayvan sayıların büyük oranda azalışmış durumdadır. Devlet köylülere simental cinsi hayvan vermelidir. Devlet bu tür sayesinde hayvan sayılarını artırmalıdır. Ayrı olarak meracılık geliştirilmelidir. Bunun başka bir yolu yoktur. Şuan doların artmasıyla birlikte ithal hayvan maliyeti daha pahalı olur. Devlet köylüye hayvan teşviklerinde bulunmalıdır."
İSTANBUL/DHA