Cenevre masasında ‘gevşek federasyon’ var

Cenevre’de pazartesi günü başlayacak Suriye görüşmelerinde, ülkede “gevşek bir federatif bir yapı” kurulmasının tartışılacağı, ayrıca yapılacak genel seçimler için sürecin başlayacağı belirtildi. PYD federasyon planına olumlu yaklaşırken, muhaliflerin çatı örgütü Yüksek Müzakere Komitesi federal yapının Suriye’yi bölünmeye götüreceğini savunuyor.

4 Mart’ta İsviçre’nin Cenevre kentinde yeniden başlayacak Suriye görüşmelerinde, ülkede federal bir yapı kurulmasının gündeme geleceği belirtildi. BM Güvenlik Konseyi’nden adı belirtilmeyen bir diplomat, Reuters’e yaptığı açıklamada Batılı devletlerin ve Rusya’nın federasyon düşüncesine sıcak baktığını söyledi. Suriye üzerinde etkli olan güçlerin, ülkenin toprak bütünlüğünden yana olduğunu kaydeden diplomat, buna karşın muhtemel bir federasyonda merkezi yönetimin “oldukça gevşek” olacağını belirtti.

SEÇİM TARİHİ VERDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, önceki gün yaptığı açıklamada Cenevre görüşmelerinde federasyon seçeneğinin de masada olacağını kaydetmişti. Mistura, Suriye’de 18 ay içinde başkanlık seçimlerinin yapılacağını duyurmuştu.

Suriyeli muhaliflerin çatı örgütü Yüksek Müzakere Komitesi’nin sözcüsü Riyad Hicab, Suriye’de adem-i merkeziyetçi bir yönetimi desteklediklerini, ancak federatif bir yapıyı asla kabul etmeyeceklerini söylemişti. Hicab, federasyonun Suriye’yi parçalanmaya götüreceğini savunmuştu.

PYD OLUMLU BAKIYOR

Suriye’nin kuzeyinde geniş bir alanı kontrol eden PYD’nin lideri Salih Müslim, Suriye’de federasyon fikrine açık olduklarını ifade etmişti. Hafta başında Reuters’e konuşan Müslim, Suriye’de adem-i merkeziyetçi bir yönetim biçiminden yana olduklarını, bu yönetimin adına ne dendiğinin kendilerini ilgilendirmediğini söylemişti. Esad rejimi ise Suriye’de yaşayan  Kürtlerin haklarını tanıyacaklarını, ancak Kürtlere özerk bir bölge verilmesinin sözkonusu olmadığını ifade etmişti.

SURİYE BÖLÜNÜR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura’ya Cenevre görüşmelerine Kürt grupların da dahil edilmesi çağrısında bulundu. “Kürtler barış görüşmelerinin parçası olmadığı takdirde Suriye’nin parçalanacağını” savunan Lavrov, ABD’nin Türkiye üzerindeki etkisini kullanarak PYD’nin görüşmelere katılımını sağlaması gerektiğini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

PYD Kobani'de federasyon ilan ediyor

Dünya Haberleri