Cenevre 3'e PYD davet edilmedi: Demokratik Suriye Meclisi'nden de çekilme resti geldi

Birleşmiş Milletler'in, 29 Ocak'ta yapılacak Suriye toplantısı için taraflara gönderdiği davetiyelerin sahipleri arasında PYD Eşbaşkanı Müslim'in olmadığı ortaya çıktı. Müslim yaptığı açıklamada Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı Menna'nın "PYD davet edilmeyecekse gitmeyi düşünmeyiz" dediğini aktardı.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, Suriye'deki krizin çözümü amacıyla Cuma günü BM'nin arabulucuğunda Cenevre'de yapılacak görüşmelere katılmak için herhangi bir davet almadığını söyledi.

Müslim'den 2. açıklama

Müslim, davet almadığını açıkladıktan sonra yaptığı 2. açıklamada "PYD'nin davet edilmemesi durumunda Demokratik Suriye Meclisi'nin de görüşmelere katılmayacağını" söyledi.

"PYD masada değil DSM davet edilmiş sayılmaz"

Bir televizyon kanalının canlı yayınına bağlanan Salih Müslim, 29 Ocak'ta başlaması planlanan görüşmelerle ilgili "PYD masada değil, Demokratik Suriye Meclisi de davet edilmiş sayılmaz" dedi. Türkiye'nin PYD'nin görüşmelere katılımını engellemek için büyük çaba gösterdiğini belirten Müslim, bireysel davet gönderilen Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Eş Başkanı Heysem Menna'yla görüştüklerini ve Menna'nın "Cenevre görüşmelerine birlikte gideceksek anlamlı olur. PYD davet edilmeyecekse biz de gitmeyi düşünmeyiz" dediğini aktardı.

Müslim'den ilk açıklama

İngiliz Reuters haber ajansına konuşan Müslim, ayrıca herhangi bir Kürt temsilcinin de davet aldığına yönelik bir bilgisi de bulunmadığını belirtti.

Muslim sözlerini şöyle sürdürdü:

"Görüşmelere katılmamamız halinde..."

"Elbette biz içtenlikle görüşmelere katılmak istiyoruz. Görüşmelere katılmamamız halinde, 3. Cenevre görüşmelerinin de 2. Cenevre görüşmeleri gibi başarısızlıkla sonuçlanacağını düşünüyoruz. Zira o görüşmelerde de bazı taraflar dışlanmıştı."

"Bizi dışlayarak siyasi çözüm açısından iyi bir şey yapmıyorlar"

"Elbette biz sahada birçok insanı temsil ediyoruz. Bizi dışlayarak siyasi çözüm açısından iyi bir şey yapmıyorlar."

Boykot ederiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada, Cuma günü İsviçre'nin Cenevre kentinde BM aracılığında yapılacak Suriye görüşmelerine, PKK'nın Suriye kolu olarak bilinen PYD'nin davet edilmesi halinde Türkiye'nin müzakereleri boykot edeceğini söylemişti. 

Sputnik: Davet gitti

Rus Sputnik ajansı, BM kaynaklarına dayandırdığı haberde toplantı için PYD'ye de davet gönderildiğini öne sürdü. Sputnik, önceki gün yaptığı haberde PYD lideri Salih Müslim'in, görüşmelerin planlanması için BM Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura ile görüşmek üzere Cenevre'ye gittiğini iddia etmişti. 

Salih Müslim: Davet edileceğiz ama...

PYD'nin lideri Müslim, BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura'nın taraflara davet mektuplarını yollamadan önce  yaptığı açıklamada Bu hafta Cenevre'de yapılması planlanan Suriye görüşmelerine davet edileceklerini tahmin ettiğini, ancak ne sıfatla katılacaklarının henüz belirsiz olduğunu söyledi.

Salih Müslim'e adını çek önerisi

Kaynaklar, Mistura'nın sözcüsünün önceki günlerde Brüksel'de Cenevre görüşmelerine katılmak üzere davet ilettiği Salih Müslim'e dün ise, "İsminizi çekin. O zaman sorun ortadan kalkabilir" dediğini ancak, PYD liderinin "Mutlaka ben geleceğim diye bir şart koymadım. Kendisini şart koşan kim varsa o çeksin ismini" sözleriyle öneriyi reddettiğini aktardı.

Davutoğlu: Suriyeli kürtler olmalı PYD değil

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "CNN International" kanalında gazeteci Christiane Amanpour'un sorularını yanıtladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye krizinin çözümünde, "Biz Suriyeli Kürtleri masada istiyoruz. Kürtler olmadan masa tamamlanamaz. Biz terör örgütü olan PYD’nin masaya oturmasına karşıyız" dedi.

 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Toner: Anladığımız kadarıyla PYD toplantıya katılmayacak
Esad rejiminin Cenevre heyeti başkanı belli oldu
Fransa: PYD Cenevre'ye davet edilmeyecek

Güncel Haberleri