YUSUF ZİYA CÖMERT/ANKARA
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda’da Türk vatandaşlarıyla buluşma etkinliğiyle ilgili, “Sizdeki seçimden sonra da miting yapılmasına karşıysanız beni kimse durduramaz. Bu cumartesi giderim ve toplantımı yaparım” dedi. Alman Dışışileri Bakarı Sigmar Gabriel ile yaptıkları toplantıyı da anlatan Çavuşoğlu “Krizin aşılması için önemli bir toplantı oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mitingi konusunu da kendi açtı” diye konuştu.
Çavuşoğlu, aralarında Ankara temsilcimiz Yusuf Ziya Cömert’in de olduğu bazı medya gruplarının Ankara temsilcileri ile biraraya geldi, gündemi değerlendirdi. Çavuşoğlu’nun gündeminde öne çıkan başlıklar arasında Almanya ile yaşanan miting krizi, Suriye’deki gelişmeler ve Menbiç’e olası operasyon vardı:
HOLLANDA’YA SERT MESAJ
Hollandalı yetkililer, aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders’ın seçim sürecinde “ekmeğine yağ süreceği için” bize ‘seçimden sonra miting için gelin’ diye bir talepte bulunmadı. Böyle bir talebin gelmiş olması durumunda, bir dostun ricasını kırmadan tereddüt etmeden kabul ederiz. Şimdi biz bunlardan korkup da, gelemez dedikten sonra toplantılarımızı da iptal edemeyiz. Dışişleri Bakanı (Bert Koenders) ile bir görüşme yaptım. Kendisine de söyledim, bugün de cevap bekliyorum kendisinden. Her şeye rağmen, önceki açıklamalarımıza rağmen kaygınız buysa görüşürüz ama yok sizdeki seçimden sonra da mitinglere karşıysan beni kimse durduramaz, bu cumartesi giderim ve toplantımı yaparım. Siz salonları iptal edin, ne yaparsanız yapın biz yapacak bir yer buluruz. Haber bekliyorum Bert Koenders’dan. Kendisi bugün arayacak, ona göre de bugün kararımızı vereceğiz. Rica ederse seçim sonrası gel diye, adam gibi rica ederse yalnız, öyle şey yok baskıyı maskıyı kabul etmeyiz biz, seçim sonrası cuma ya da cumartesi günü gidebiliriz. Yok ‘her şartta bizim için zor’ derse, bu cumartesi ben giderim.”
ALMANYA’NIN YASAK KARARI SİSTEMATİK
Almanya’nın Türk bakanların toplantılarını engellemeye çalışması hukuki değil. Etkinliklerin engellenmesi için polis, istihbarat baskı yapıyor. İş yerlerinin lisanslarının iptal ediliyor. Organize şekilde devlet kurumları tarafından uygulanan baskıdan Türk toplumu da çok rahatsız. Vatandaş çıldırıyor, gerçekten içi dolu. Almanya’daki Türk toplumunun duygu olarak Almanya’dan kopmaya başladı. Bunun sorumlusu devletin baskıcı politikalarıdır.
30 PROGRAMIN LİSTESİNİ VERDİK
Alman mevkidaşımıza yaklaşık 30 toplantı yapmak için liste verdik. Şimdi onlardan bir cevap bekliyoruz.
NAZİ’Yİ HÜKÜMETE DEMEDİK
Almanlar Nazi dönemi ifadesine takılmışlar. Bu çok hassas bir konu. Şu anki yönetime siz Nazisiniz demiyoruz, dememiz de söz konusu değil. Orada Cumhurbaşkanımıza hepsi diktatör diyor. Almanya’da Nazi döneminden bu yana böyle uygulamalar olmadı. İster istemez bu uygulamalar o dönemdeki uygulamaları bize hatırlatıyor. Esasen Avrupa’daki genel durum tablo bize 2. Dünya Savaşı öncesini hatırlatıyor. Hollanda’da (aşırı sağcı Geert) Wilders’in yaptıkları, yabancılara karşı yaptıkları Nazilerden ne farkı var. Kendisi bir Nazi’dir, farkı yok.
ERDOĞAN’IN ALMANYA MİTİNGİ
Gabriel (Almanya Dışişleri Bakanı) kendisi açtı konuyu, bazı yerleri önerdi. Şurada olursa daha iyi olur dedi.
MENBİÇ’TE YPG’Yİ VURURUZ
Türkiye’nin hedefinin El Bab’dan sonra öncelikle Münbiç olduğunu başından beri net şekilde söyledik. Dolayısıyla çıkmazsa, biz de Münbiç’e gittiğimiz zaman karşılaşırsak YPG’yi vuracağımızı daha önce net bir şekilde ifade ettik. Cumhurbaşkanımız, başkomutan olarak da ifade etti. Tabii Rusya’nın iddiaları var. Ruslar Münbiç’te veya başka yerde YPG’yi korumak, kollamak ya da desteklemek için bir faaliyette bulunursa, bu bizim için sorun. Biz buna karşı çıkarız. Ama gittiği yerde mesela YPG’nin oradan temizlenmesi için gayret sarf ederse bunu da destekleriz.
RAKKA İÇİN KESİN BİR ŞEY YOK
Rakka konusunda henüz verilmiş bir karar yok. ABD’nin de kafası karışık şu anda, öyle görülüyor.
ABD’DE GÖRÜŞ FARKLILIĞI VAR
ABD yönetiminde Suriye konusunda değişik konularda görüş farklılıkları var. Askeri kanat veya IŞID Karşıtı Koalisyon Özel Temsilcisi YPG ile içli dışlı. Eski yönetimin anlayışındalar.