Çanakkale’nin gerdanlığı için düğmeye basıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla Çanakkale Boğazı’nın yeni gerdanı olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayaklarındaki kule temel betonu atıldı. Proje tamamlandığında ‘dünyanın en uzun köprüsü’ unvanına sahip olacak.

Çanakkale’nin gerdanlığı olacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün inşası için düğmeye basıldı. Temel atma törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile eşi Semiha Yıldırım katıldı. Günün anısına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mektubu, tarih tüpünün içine konularak temelin atıldığı noktaya bırakıldı. Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve protokol üyeleri ile Gelibolu Yahya Çavuş Görme Engelliler İlköğretim Okulu öğrencileri Zeynep Sahra Tüken, Yağmur Ece Koşar ve Selen Balçuva ile butona basarak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün kule temel betonunu attı. Törende aynı zamanda köprünün Asya Yakası kule ayaklarının yerleşeceği deniz tabanına da ilk kazık çakıldı.  Proje 88 kilometre otoyol ve 13 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 101 kilometre uzunluğunda.
Projede, bugüne kadar kesonların inşa edileceği kuru havuzlar tamamlandı, kuru havuz hafriyat çalışmaları bitirildi, tasarım çalışmaları yapılmakta olup zemin iyileştirmeleri gerçekleştirildi.  Sadece Türkiye’de değil aynı zamanda dünya tarihinde de büyük iz bırakmış Çanakkale’nin simge yapılarından biri olacak 1915 Çanakkale Köprüsü, en yüksek mühendislik ve estetik tasarım standartlarını karşılayacak özelliklere sahip olacak. Tamamlandığında 2023 metre ana açıklığı ile dünyanın en geniş açıklıklı asma köprüsü olacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü, 333 metrelik kuleleri ile de dünyanın en yüksek asma köprüsü unvanını alacak.  1915 Çanakkale Köprüsü ile Asya ve Avrupa, denizin üstünden dördüncü kez, toplamda ise yedinci kez birleştirilmiş olacak. Feribot ile yaklaşık 30 dakikada geçilen Çanakkale Boğazı’ndaki bekleme süreleri ve yaklaşık bir saat süren seyahat süresi 4 dakikaya inmiş olacak.  Projeyle birlikte Marmara ve Ege bölgelerindeki limanların, tüm ulaşım sistemleriyle entegrasyonunu da gerçekleştirmiş olacak.
1915 Çanakkale Köp-rüsü’nün toplam uzunluğu 2 bin 23 metre, orta açıklık 770’er metre, yan açıklıklar ayrıca 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber 4 bin 608 metre olması öngörülüyor.  Köprü 2 x 3 trafik şeritli olacak. Köprü tabliyesinin 45,06 metre genişlikte ve 3,5 metre yükseklikte olması öngörülüyor.  Tabliyenin her iki tarafında bakım onarım amacıyla kullanılacak yürüme yolları–bakım şeridi 3 metre teşkil edilecek.  Her iki kule temeli yaklaşık 40 metre derinlikte deniz tabanında konumlandırılacak ve çelik kule yüksekliği yaklaşık 318 metre ve kule en üst tepe noktasının ise 333 metre olması öngörülüyor. Proje kapsamında bir asma köprü, 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 10 alt geçit köprüsü, 33 üst geçit köprüsü, 6 köprü, 43 alt geçit, 115 çeşitli ebatlarda menfez, 12 kavşak (devlet yolu üzerindeki kavşaklar dahil), 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi, 6 ücret toplama istasyonu inşa edilecek.

18 AY ERKEN BİTECEK

nşaatı, Daelim-Limak- SK-Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından devam eden,18 Mart 2017’de temeli atılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün, Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023’te tamamlanarak açılması hedefleniyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerin sonunda köprünün 18 ay erken bitirilerek 18 Mart 2022’de açılacağını açıkladı. Kule Keson temellerinin birinci aşamasının imal edileceği kuru havuz çalışmaları tamamlandı. Gerek asma köprü de gerekse otoyol güzergahında proje çalışmaları devam ediyor. Kamulaştırma çalışmalarına 19 Aralık 2017 tarihinde başlandı ve devam ediyor. 1915 Çanakkale Köprüsü kule kesonlarının oturacağı konumlarda deniz dibi tarama çalışmaları tamamlandı. 1915 Çanakkale Köprüsü şanına yakışır vaziyette sadece büyüklüğüyle değil, teknik özellikleriyle de bir ilk olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Erdoğan: 1915 Çanakkale Köprüsü'nü 18 Mart 2022'de açacağız

Ekonomi Haberleri