Türk tarihinin altın sayfalarından biri olan, eşsiz kahramanlıkların, vatan ve millet sevgisinin sembolleştiği, kutsal saydığı değerler için ülkenin her köşesinden gelen gençlerin kanlarını dökerek "Çanakkale geçilmez" destanını yazdığı Gelibolu Yarımadası'nda, zaferin 100'üncü yılında gerçekleştirilecek törenler için hazırlık yapılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, yaptığı açıklamada, bölgenin bu yıl 18 Mart ve 24-25 Nisan'da uluslararası ölçekte gerçekleştirilecek törenlere ev sahipliği yapacağını söyledi.
Törenlerin, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Kültür ve Turizm, Dışişleri, Milli Savunma, Gençlik ve Spor Bakanlıklarının iş birliğinde yapılacağını anlatan Gürkan, "Bu yıl çok büyük ve uluslararası katılımla gerçekleştirilecek törenlere 106 ülkeden devlet başkanı, başbakan ve temsilci düzeyinde misafir gelecek. Bu kadar büyük ve uluslararası katılım da 'dünyanın gözlerinin üzerimize çevrilmesi' demektir. Bu kadar dikkatler üzerimizde, Çanakkale'deyken bunun bir şekilde barış zirvesi halinde ele alınması da Dışişleri Bakanlığımız tarafından yönetiliyor" dedi.
Gürkan, 18 Mart'ta Çanakkale'de düzenlenecek törenlerin, önceki yıllara göre daha büyük bir ihtişamla geçeceğini vurguladı.
Özellikle 18 Mart ve devamındaki haftalarda Çanakkale'de kültür ve sanat etkinliklerini yoğunlaştıracaklarını dile getiren Gürkan, şöyle devam etti:
"Konserler, tiyatro gösterileri, paneller ve söyleşiler ile zafer haftamızı ve kutlamalarımızı gerçekleştireceğiz. 24 Nisan'da da birçok kültür sanat grubumuz Çanakkale'de yerlerini alacak. Bu tarihlerde Güzel Sanatlar, Devlet Opera ve Balesi, Tiyatrolar Genel Müdürlükleri, özel kültür ve sanat kurumlarınca hem Çanakkale'de hem de ülkemizin dört bir tarafında etkinlikler düzenlenecek. Bu yıla özgü olarak tiyatro oyunları sahneleniyor, besteler yapılıyor. Gerek senfoni gerek halk müziği ve sanat müziği beste yarışmaları açıldı. Bu çalışmalarla yıl içinde birçok etkinliğe imza atılacak. Kültürel etkinliğin yanı sıra Çanakkale'deki kültürel mirasımızın da bu yıl farklı bir çerçevede ele alınarak savaşın da işlenerek korunması ve ziyarete açılması söz konusu."
Etkinlikler diğer illere de yayılacak
Mehmet Gürkan, Kilitbahir Kalesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığınca başlatılan restorasyon çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu, teşhir ve tanzim işlemlerinin ağustos ayında bitirilerek kalenin yeni yüzüyle ziyaretçilerini karşılayacağını bildirdi.
Kabatepe'de bulunan Gelibolu Destanı Tanıtım Merkezi'nde de insan maketlerinin üzerlerinde orijinal giysilerle savaşın ifade edildiği bir sergi hazırlığının sürdüğüne değinen Gürkan, "Ciddi olarak savaşı anlatacak bu sergi, kültürel malzemelerin sergilenmesi açısından da birçok kişiye yeni açılımlar sağlayacak. Yurt dışından da yabancı temsilcilikler bizimle irtibat halinde. Yeni Zelanda ve Avustralya da bizimle iş birliği içinde. Diğer taraftan 81 ilimizde Çanakkale Zaferi'ni gündeme taşıyacak etkinlikler planlanıyor" diye konuştu.
Gürkan, söz konusu etkinliklerle hem halk arasında bir algı yaşanacağını hem de bu yıl savaşların 100'üncü senesi olması dolayısıyla tüm kesimler için bazı etkinlikler düzenleneceğini ifade etti.
Programlarla ilgili bilgilendirme için hazırlıklarını tamamladıklarını aktaran Gürkan, şunları kaydetti:
"Uluslararası medya 100'üncü yıl nedeniyle alanda programlar, yayınlar yapmak istiyor. Bunları biz de koordine etmeye çalışıyoruz. Bütün ülkeler alanda bir şeyler yapmak istiyor. 100'üncü yıl nedeniyle bütün ülkeler alanda plaket koymak, bir anıt yapmak istiyor. Bunları da büyük öneme haiz olduğu için önemsiyorum. Bunların da alanda yer bulması için uluslararası anlaşmaları da göz önüne alarak değerlendireceğiz. Öte yandan tarihi alanımızdaki anıtlarımızın temizliği için çalışmalara başlıyoruz. Törenlere kadar yetiştirilmesi için çalışmalar başlatıyoruz."