Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, “Peygamber Efendimiz hayatta olduğu süre boyunca ‘Allah’ın kadın kullarının, Allah’ın mescidine gelmesine engel olmayın’ diyerek doğrudan Ashabı Kiram’ı yönlendirdiğini biliyoruz. Çünkü kadın geldiği zaman toplum içerisindeki her türlü gelişmeden camide haberdar olur. Dini orada sağlıklı kaynaklardan öğrenir” dedi.
DİB’e atanan ilk kadın Başkan Yardımcısı olan Martı, Başkanlığın kadınlara yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi. Diyanet İşleri Başkanlığınca kadınların sorunlarına yönelik ilahiyatçı kadın akademisyenlerle istişare toplantısının yapılacağını belirten Martı, stratejik eylem planının bu toplantıda paylaşılacağını bildirdi. Kadının medyada bedeni üzerinden cinsel bir obje şeklinde algılanmasına neden olan her türlü sunumunu eleştiren Martı Bu durumun İslam ve kadın tartışmalarında da çok ciddi yaralara sebebiyet verdiğine dikkati çekti. Martı, şöyle devam etti: “Eğer siz kadını bir özne olarak değerlendirmezseniz, kadını kimliği, kişiliği, aklı, bilgisi, tecrübesi ve topluma olan katkısıyla ele almazsanız, aksine kadını sadece bedeni, fitne olması, toplum içerisinde huzursuzluğa sebep olmasıyla nesneleştirerek konuşursanız, bunun medyadaki yansıması da çok acı oluyor. Onun için hem aile hem çocuk görsellerinin hem de sağlıklı erkek modelinin, ailesi içerisinde adaleti, merhameti, fedakarlığı öne çıkartan sağlıklı erkek modellerinin kesinlikle medyada yaygınlaşması lazım.”
Diyanet İşleri Başkanlığınca yürütülen proje sayesinde cami mimarisine bir standart getirileceğini anlatan Martı, “Camilerimizin gelişi güzel inşa edilmemesi, belli bir standardı olması için yürütülen bu projenin bir ayağı da camide kadın ibadet yerlerinin uygunlaştırılması. Mevcut camileri de bu proje kapsamında tek tek elden geçiriyoruz” dedi. Martı bu kapsamda Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünce il ve ilçe müftülüklerine camilerde kadınların ibadet ettiği ve hizmet aldığı alanların uygunluğuna dair standardizasyon belgesi gönderildiğini açıkladı.