KENAN BUTAKIN/İSTANBUL
Çiftlik Bank vurgunuyla 132 bin kişiyi dolandırıp kaçan Mehmet Aydın’ın ilk kaçtığı ülke olan Uruguay, gündemin üst sıralarına yerleşti. Aydın’ın Uruguay’daki aracısı Osman Naim Kaya’nın geçici olarak tutuklandığı iddialarından sonra dikkatlerin çevrildiği Uruguay’da bulunan yazar ve yönetmen Nur Dolay da KARAR’a izlenimlerini anlattı. Ülkede büyük bir yoksulluğun yanında kara para iddiaları ile çalkalanan ve dışarıdan gelen varlıklı bir kesim olduğunu söyleyen Dolay, şunları söyledi: “Çiftlik Bank olayında buradaki hikaye fakir mahallesinde bir kişinin Ferrari ile dolaşması ile başlıyor. Bazı kişiler bu kişinin esrar kaçakçısı olduğunu düşünüp şikayette bulunuyor. Çocuklar anne babalarına esrar kaçakçısı olacağım dediği için de anne babalar şikayetçi oluyor. Daha sonra esrar kaçakçısı denilen adamın Türkiye’de aranan bir adam olduğu belirtiliyor. Türkiye bu kişinin iadesini istese de Uruguay’ı terk ettiği öğreniliyor. Uruguay hükümetinden bu kişinin bu parayı yasadışı yollarla kazandığına ilişkin bir delil yok diye söylemlerde de çıkıyor. Bu durumda burada olsaydı bile iade etme gibi bir düşünceleri olmayacaktı.” Uruguay’da kara para aklandığı iddialarının oldukça ciddi şekilde konuşulduğunu kay-deden Dolay, şöyle devam etti: “Burası kara para aklayan bir ülke. Ülkeye servet aktaran bu durumda çok kişi olduğu da söyleniyor. Çöplerin içinden yiyecek arayanların sayısı ise oldukça fazla. Akaryakıt istasyonlarındaki tuvaletlerin kapıları, yerlerdeki ızgaralar ve el kurutma makinaları bile çalınıyor. Geçtiğimiz günlerde konuştuğum bir akaryakıt istasyonu çalışanı, burada her şeyin çalındığını söyledi. Marketlerin önünde kapşon, kask ve kasket ile giremezsiniz yazılı tabelalar asılı. Nedeni de çok fazla soygun olması. Tüm bunlar olurken, bir yandan da milyarderler tıpkı İsviçre’de yaşar gibi bir hayat yaşıyor.”
İNEKLER ÖLDÜ ORTAKLIK BİTTİ
Konya’nın Karapınar ilçesinde üyelerinin parasını ödemediği iddiasıyla nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla soruşturma başlatılan “DKC Hayvancılık”ın mağdurları paralarının iadesini istiyor. İlçede yem üreticisi A.D’nin 2015 yılında “DKC Hayvancılık” adı altında kurduğu çok ortaklı süt üretimi platformuna katılan yaklaşık bin 500 üye, ineklerin öldüğü gerekçesiyle yaşadıkları mağduriyetin şokunu yaşıyor. Konya’da yaşayan süt bankacılığı mağduru B.Y, 2016’da yatırım amacıyla sisteme üye olduğunu söyledi. Farklı zamanlarda yaptığı sözleşmeyle toplamda 28 inek kiraladığını anlatan B.Y, 198 bin lira para yatırdığını, her ayın 25’inde süt parası almaya başladığını aktardı. B.Y, “İneklerin sigortalı olduğu belirtildi. Son aylarda ödemeler aksamaya başladı. Geçen ay bir cuma günü ‘533 inek öldü’ diye telefondan mesaj attılar. Hemen çiftliğe gittim, kapısı kilitliydi. Bir çalışanı geldi, ‘inekler öldü mü’ diye sordum. O da ‘yok öyle bir şey’ deyince dolandırıldığımızı anladım” dedi.
MERSİS NUMARASI OLMAYANLARA DİKKAT
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, mevcut ekonomik koşullar dikkate alındığında topladığı paranın iki katını, daha fazlasını vereceğini açıklayarak para toplayan firmanın, ticari kuruluşun, yasal olup olmadığının iyi araştırılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Bedava peynir fare kapanında olur.” Ağaoğlu, internet ortamında ticaret yapıp mersis numarasını bulundurmayan firmalara karşı dikkatli olunmasını isteyerek, “Tüketicilerimiz firmayı sorgulamakla kalmasın Gümrük ve Ticaret Bakanlığına da bu konuda şikayette bulunsun. Aranacak en önemli şey mersis numarasıdır. Mersis numarası o şirketin nüfus kağıdıdır” dedi.
1637 MAĞDUR YENİDEN DOLANDIRILDI
Tüketici Örgütleri Federasyonu Genel Başkanı Fuat Engin, binlerce kişinin Çiftlik Bank ve benzeri oluşumlar tarafından dolandırıldığını söyledi. Dolandırıcıların sınır tanımadığını mağdurları da hedef aldığını vurgulayan Engin, şunları kaydetti: “Binlerce tüketici Çiftlik Bank ile dolandırılırken ‘Bu dolandırıcılığa çözüm üretiyoruz, paranızı kurtaracağız’ diye yeni dolandırıcılar piyasaya çıktı. Sadece İstanbul’da bize gelen başvurulara göre bin 637 kişi bu yolla yeniden dolandırıldı. Çiftlik Bank’a yatırılan paraların geri alınacağı vaadiyle mağdurlardan beş yüz lira, bin lira ücret alanların olduğuna yönelik şikayetler, başvurular aldık. Aldatılmak bu kadar kolay olmamalı.”