Bilim insanları, çay içmenin bilişsel bozukluk riskini yüzde 50 azaltabileceğini ortaya koydu. Alzheimer hastalığının genetik riskine sahip yaşlılarda ise bu risk yüzde 86 oranında azaldı. Araştırmacılar yeşil ve siyah çayın aynı etkiyi gösterdiğini belirterek, çayın hafızayı iyileştiren ve beyin hücrelerinin ölmesini önleyen biyoaktif bileşikler içerdiğini söylüyor.
Singapur Ulusal Üniversitesi’nde, 55 yaş ve üstündeki 900 Çinli arasında çayla ilgili bir çalışma yapıldı. Katılımcılar araştırmacılara 2003-2005 yılları arasında içtikleri çay miktarı hakkında bilgi verdi. Araştırmacılar bu verileri 2010 yılına kadar her iki senede bir kişilerin bilişsel işlevleri üzerinde değerlendirdi. Ayrıca yaşam tarzı, tıbbi durumlar ve fiziksel ve sosyal aktiviteler hakkında veri toplandı. Bu kişilerin 72’sinde nörobilişsel bozukluk gelişti. Araştırmayı yapan ekip, yaşlıların günlük olarak iki veya daha fazla bardak yeşil veya siyah çayı tüketmeleri durumunda bu rahatsızlık riskinin yüzde 50’ye kadar azaldığını tespit etti.
Araştırmacılar bunun çayın yapraklarındaki kateşinler, theaflavinler, thearubiginler ve L-theanine gibi biyoaktif bileşiklerden kaynaklandığını belirtti. Singapur Ulusal Üniversitesi Yong Loo Lin Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Feng Lei “Çinli yaşlılar üzerinde yapılan araştırma, diğer ırklara da uygulanabilir. Bulgularımız demansı önlemede büyük etkiye sahip. Zira ilaç çalışmalarına rağmen demans gibi nörobilişsel bozukluklar için etkili farmakolojik tedavi hala zor ve mevcut önleme stratejileri tatmin edici olmaktan uzak” dedi. Feng Lei, çayın faydalarını bir bütün olarak değerlendirerek “Bu bileşikler, anti-inflamatuar ve antioksidan potansiyel ve beyni vasküler hasar ve nörodejenerasyona karşı koruyabilecek diğer biyoaktif özellikler sergiliyor” diye konuştu.
DİŞİ BİLE KORUYOR
Çay, dünyada suyun yanında en çok tüketilen içecek. 2015 yılına ait istatistikler, 100 milyondan fazla ABD’linin 80 milyar porsiyon çay tükettiğini gösterdi. Dünyada en çok çayı Çinliler içiyor. Çayın yararı sadece demansa karşı değil. Geçen yıl yapılan bir araştırmada günde bir ile üç fincan yeşil çay içenler arasında kalp krizi riskinde yaklaşık yüzde 20’lik bir azalma ve inme riskinde yüzde 35’lik düşüş tespit edildi. Günlük dört ya da daha fazla bardak yeşil çay içenlerde ise kalp krizi geçirme ve kötü kolesterol riski yüzde 32 azaldı. Japon araştırmacılar çayın diş kaybını da azalttığını, ağızdaki pH seviyesini değiştirdiğini tespit etti.