Şarbondan 10 lokanta kapandı
Geçtiğimiz günlerde Bulgaristan Sağlık Bakanlığı Kriz Merkezi, Varna ve Dobriç bölgesinde 10 lokantada daha şarbon bakterisine rastlandığını bildirmişti.
Şarbon bakterisi taşıyan ineğin etinden yiyen bir kişinin hastalanıp ölmesinin ardından yetkililerin aldığı önlemler kapsamında 10 lokantada daha şarbona rastlandığı duyurulmuştu.
Varna Bölge Gıda Sağlık Müdürü Daniel Denev, laboratuvar denetiminin sürekli uygulanacağını ve şarbonun olduğu lokantaların sorun ortadan kaldırılıncaya kadar hizmete kapalı kalacaklarını belirtmişti.
Mlada Gvargiya Köyü karantina altına alınmıştı
Geçtiğimiz günlerde de Bulgaristan'ın doğusundaki Varna şehrine bağlı Mlada Gvardiya köyünden şarbonlu inek eti yediği tespit edilen bir kişi hayatını kaybetmişti.
Adı açıklanmayan kişinin şarbonlu ineği kestikten sonra sakadat kısmını ailesiyle yediği, diğer kısmının Provadya, Karnobat ve Varna bölgesinde satıldığı belirtilmişti.
Mlada Gvargiya köyünde ölenin ailesinin yetiştirdiği 105 koyun ve 27 büyükbaş hayvan da kanantina altına alındı.
Sağlık Bakanlığı, şarbon nedeniyle ölüm vakasının basına açıklanması üzerine yaşanan panik nedeniyle hastalığın yayılmasının engellenmesi için gerekli önlemlerin alındığını duyurdu.
Şarbın nedir?
Şarbon, özellikle sığır, koyun, domuz ve atlarda ani olarak ortaya çıkan ve insanlara da geçebilen akut enfeksiyon hastalıklarından biridir. Hastalığa neden olan mikrop "bacillis anthracis"tir ve bu mikrop bulaşıcı özellik taşır. Ağırlıklı olarak toprakta ve meralarda görülür.
Şarbonun en tehlikeli yanlarından biri dış ortama son derece dayanıklı "spor" adındaki yapılar oluşturabilmesidir.
Hayvanlarda şarbon belirtileri
Şarbon mikrobunun bulaştığı bir hayvanda vücut ısısında ani yükselme, dalak şişmesi olur ve kan renginde koyulaşma ile birlikte kanda pıhtılaşma sorunu yaşanır.
Mikrobun dayanıklılık süresi
Şarbon mikrobunun bulaştığı bir hayvan etinin yenmesi şarbonun bulaşmasına neden olsa da etin 120 derecenin üzerine pişirilmesi mikrobun etkisini yok eder, çünkü şarbon mikrobu 120 derecenin üstündeki sıcaklıklarda yaşayamaz.
Şarbon mikrobu olan bir hayvanın etinin yenmesi ağır bağırsak hastalıklarına, deriden geçmesi durumunda "kara çıban" adı verilen bir çıban ödem oluşumuna, kandan bulaşması halinde ise "sepsis" adına verilen kan zehirlenmelerine neden olur.