2500 yıldan daha uzun bir süre önce Siddhartha Gautama tarafından kurulan Budizm’in inanç ve felsefesi pek çok din ile örtüşmektedir. Budist rahipler, bir iç barış ve bilgelik durumuna ulaştıkları en yüksek mertebede nirvanaya ulaştıklarını söylerler…
BUDİZM NEDİR?
Budizm, Siddhartha Gautama ("Buda") tarafından 2500 yıldan daha uzun bir süre önce Hindistan'da kurulmuş bir inançtır. Yaklaşık 470 milyon takipçisi olan din adamları Budizm'i en büyük dünya dinlerinden biri olarak görüyor. Uygulaması tarihsel olarak en çok Doğu ve Güneydoğu Asya'da öne çıkmıştır, ancak etkisi Batı'da artmaktadır. Pek çok Budist fikir ve felsefesi diğer inançlarınkilerle örtüşmektedir.
BUDİZM İNANÇLARI
Bazı temel Budizm inançları şunları içerir:
Budizm'in takipçileri yüce bir tanrı veya tanrıyı kabul etmezler. Bunun yerine aydınlanmaya - bir iç barış ve bilgelik durumuna - ulaşmaya odaklanırlar. Takipçiler bu manevi kademeye ulaştığında, nirvana'yı deneyimledikleri söylenir.
Dinin kurucusu Buddha, olağanüstü bir adam olarak kabul edilir, ancak bir tanrı değildir. Buda kelimesi "aydınlanmış" anlamına gelir.
Aydınlanma yoluna ahlak, meditasyon ve bilgelik kullanılarak ulaşılır. Budistler, gerçeği uyandırmaya yardımcı olduğuna inandıkları için genellikle meditasyon yaparlar.
Budizm içinde hoşgörülü ve gelişen bir din haline gelen birçok felsefe ve yorum vardır.
Bazı akademisyenler Budizm'i organize bir din olarak değil, bir "yaşam tarzı" veya "manevi bir gelenek" olarak kabul eder.
Budizm, halkını kendi hoşgörüsünden ve aynı zamanda kendini inkar etmekten kaçınmaya teşvik eder.
Buddha'nın Dört Yüce Gerçek olarak bilinen en önemli öğretileri, dini anlamak için gereklidir.
Budistler karma (neden ve sonuç yasası) ve reenkarnasyon (sürekli yeniden doğuş döngüsü) kavramlarını benimser.
Budizm'in takipçileri tapınaklarda veya kendi evlerinde ibadet edebilirler.
Budist rahipler veya bhikkhus, bekarlığı da içeren katı bir davranış kuralına uyarlar.
Tek bir Budist sembolü yoktur, ancak Budist inançlarını temsil eden lotus çiçeği, sekiz kollu dharma çarkı, Bodhi ağacı ve gamalı haç (adı "refah" anlamına gelen eski bir sembol veya Sanskritçe "iyi şans").
BUDİZMİN KURUCUSU
Budizm'in daha sonra "Buda" olarak anılan kurucusu Siddhartha Gautama , MÖ 5. yüzyılda yaşamıştır.
Gautama, günümüz Nepal'inde zengin bir ailede prens olarak dünyaya geldi. Kolay bir hayatı olmasına rağmen, Gautama dünyada acı çekerek etkilendi.
Cömert yaşam tarzından vazgeçmeye ve yoksulluğa katlanmaya karar verdi. Bu onu tatmin etmediğinde, iki uç nokta arasında var olmak anlamına gelen "Orta Yol" fikrini
destekledi. Böylelikle sosyal hoşgörülerin olmadığı ama aynı zamanda yoksunluğun da olmadığı bir hayat aradı.
Altı yıllık bir araştırmanın ardından Budistler, Gautama'nın bir Bodhi ağacının altında meditasyon yaparken aydınlanma bulduğuna inanıyorlar. Hayatının geri kalanını başkalarına bu
manevi duruma nasıl ulaşılacağını öğretmekle geçirdi.
BUDİZM TARİHİ
Gautama MÖ 483 civarında vefat ettiğinde, takipçileri dini bir hareket düzenlemeye başladı. Buda'nın öğretileri, Budizm'e dönüşecek olan şeyin temeli oldu.
3. yüzyılda, Mauryan Hindistan imparatoru Büyük Ashoka, Budizm'i Hindistan'ın devlet dini yaptı. Budist manastırları inşa edildi ve misyonerlik çalışmaları teşvik edildi.
Sonraki birkaç yüzyılda Budizm Hindistan'ın ötesine yayılmaya başladı. Budistlerin düşünceleri ve felsefeleri, bazı takipçilerin fikirleri diğerlerinden farklı yorumlamasıyla çeşitlendi.
Altıncı yüzyılda Hunlar Hindistan'ı işgal etti ve yüzlerce Budist manastırını yok etti, ancak davetsiz misafirlerin sonunda ülkeden sürüldü.
İslam , Orta Çağ'da bölgede hızla yayılmaya başladı ve Budizm'i arka plana itti.