Bu yıl fitre miktarı ne kadar? 2020 fitre ve zekat kaç TL

Ramazan ayının önemli ibadetlerinden olan ve fıtır sadakası olarak bilinen fitre miktarı belli oldu. Müslümanların kendileri ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler yerine yapması gereken bir ibadet olan fitre ve zekat miktarını Diyanet açıkladı…

Diyanet İşleri Başkanlığı 2020 fitre ve zekat miktarını paylaştı. Halkın fitre olarak bildiği fıtır sadakası bu sene 4 TL artarak 27 TL oldu. Peki fitre kimlere verilir? Bu yıl fitre ve zekat oranları ne kadar? Detaylar karar.com’da…

SON 9 YILIN FİTRE ORANLARI

• 2011 yılında: 7.5 TL
• 2012 yılında: 8,5 TL
• 2013 yılında: 9.5 TL
• 2014 yılında: 10 TL
• 2015 yılında: 11.5 TL
• 2016 yılında: 15 TL
• 2017 yılında: 16 TL
• 2018 yılında: 19 TL
• 2019 yılında: 23 TL
• 2020 yılında: 27 TL

FİTRE NEDİR? NE ZAMAN VERİLİR?

Fıtır sadakası ya da bilinen adıyla fitre, Ramazan ayı içinde yardıma muhtaç insanlara verilen maddi destektir. Fitre veren kişilerin maddi durumunun iyi olması önemlidir. Ayrıca fitre, bir birey kendisi için ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için verilir. Fıtır sadakasının Ramazan ayının bitimini gösteren Bayram namazından önce verilmesi uygundur.

KİMLERİN FİTRE VERMESİ GEREKİR?

Fıtır sadakası, borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak nisap miktarı mala sahip olan her Müslüman’ın üzerine vaciptir. Bir Müslüman’ın fitre vermesini gerektiren zenginlik ölçüsü, zekatta aranan nisaptır. Fakat fitrede zekât için öngörülen, malın artıcı olması ve üzerinden bir yıl geçmesi şartı aranmaz.

ZEKAT NEDİR? NASIL HESAPLANIR?

Zekat, İslam dininin zenginlik kabul ettiği ölçü kadar malı ve mülkü olan kişilerin üzerine farz olan ve Allah rızası için verilen sadakadır.

Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüne denir. Bu ölçü, altında 20 miskal (80.18 gr), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir.

ZEKAT KİMLERE FARZDIR?

Zekatın bir Müslüman üzerinde farz olmasını iki başlıkta inceleyebiliriz.

Akıl sağlığı yerinde olan, ergenlik çağına girmiş, özgürlüğü elinde bulunan ve artıcı kazanç sağlayan ile nisap miktarı mala sahip olanlar için zekat farzdır.

Zekatın diğer şartı ise nisap miktarı mala sahip olunduktan sonra üzerinden bir yıl geçiyor olmasıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Ramazan Haberleri