Çocuklar genellikle yemek masasında yiyecekleriyle oynamak ister. Bir araştırmacı, yiyeceklerle etkileşim kuran çocukların erken yaştan itibaren sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirdiğini söylüyor. Çocuklar böylece gıda fobisini yeniyor. Ayrıca tiz müzik dinlemenin çocukta yeme keyfini artırdığı da kaydediliyor.
Oxford Üniversitesi’nden gıda psikoloğu Prof. Charles Spence, yaptığı araştırmalar neticesinde çocukların yiyeceklerle kalıplar oluşturmalarına izin vererek onları meyve ve sebze yemeye eğilimli hale getirebileceğini ve gıda korkularından kaçınabileceğini söyledi. Spence ayrıca yemeği sevmeyen çocuklara müzik dinletilmesi halinde yeme keyiflerinin artırılabileceğini keşfetti. Spence yaptığı araştırmada bugünün ebeveynlerinin geçen yüzyıla kıyasla çocuklarını meyve ve sebze yemeye zorlama ihtimalinin iki kat fazla olduğunu buldu. Spence bu zorlamanın nazik tekniklerle yapılması gerektiğini önerdi. Spence “Araştırmamıza göre çocukların meyve ve sebzeye bakması ve dokunması onu koklaması sevilmeyen yiyecekleri sevme şansını artıracaktır. Aslında çocuklar yemek yemeseler bile yemekleriyle oynamaya teşvik edilmeli” dedi. Spence, yaptığı ankete katılan kişilerin üçte ikisinin tadından ziyade, dokuyu, kokuyu, görünümü nedeniyle çocuklarının yiyecek fobisi yaşadığını söyledi. En korkulan sebzelerin ise Brüksel lahanası, lahana, bezelye, brokoli ve ıspanak olduğu belirtildi. Ayrıca domates, muz ve kivinin en çok korkulan meyveler olduğu açıklandı.
SABIRLI OLUN, VAZGEÇMEYİN
Diyetisyen Helen Whitby ise konuyla ilgili olarak “Hatırlanması gereken en önemli şeylerden biri, çocukların daha fazla meyve sebze yemesi için tekrar etmenin ve aşinalıkların büyük bir rol oynaması. Bir çocuğun yiyecekleri tamamen kabul etmeden önce denemesi genellikle yaklaşık 10 ile 15 kez bulur, bu nedenle sabırlı olun ve vazgeçmeyin” dedi.