Brexit’le Euro’ya çelme ihracata zarar verebilir

İngiltere’nin AB’den ayrılması halinde kur üzerinden Türkiye’nin de etkilenebileceği öngörülüyor. İngiltere ile ticaret hacmi 16 milyar doları bulurken, Brexit durumunda Euro’nun değer kaybederek Türkiye dış ticaretinin zarar görebileceği belirtiliyor.

İngiltere’de Brexit referandumuna sayılı günler kala, Birleşik Krallığın AB’den çıkması durumunda ihracat kanalıyla Türkiye’yi de etkileyebileceği belirtiliyor. Uzmanlar stratejik kayıp beklemezken, Euro’daki değer kaybıyla Türkiye dış ticaretinin zarar görebileceğini belirtiyorlar.

Türkiye-İngiltere İş Konseyi Başkanı Remzi Gür, AB’nin 28 devletten oluşan bir ticari birlik olduğunu hatırlatırken, “Esas amaç, tüm Avrupa’yı bir parlamento altında toplayarak ABD gibi idare etmekti fakat farklı milletlerin varlığı ve mezhep farklılıklarının bu birleşimin gerçekleşmesine engel teşkil ettiği görülüyor. Milliyetçilik ideolojileri AB’nin temeliyle çelişse de maddi çıkarlar, birliktelik için bir zorunluluk arz etti” yorumunu yaptı.   

SİYASİ BİR ÇEKİŞME

“Ekonomisi ve mali dengeleri halihazırda iyi olan ülkeler bu düzenden yine de rahatsız oldular” diyen Gür, tüm ülkelerin eşit veto hakkına sahip olmasının bu rahatsızlığın diğer nedeni olduğunu söyledi.

Ekonomik farklılıklar sonucu bütçeye daha fazla katkı sağlayan ülkelerin daha fazla söz sahibi olmak istediğini, bu durumun da diğer ülkelerin itiraz etmesine neden olduğunu vurgulayan Gür, bir diğer sorunun da AB ülkeleri arasındaki büyük siyasi çekişmeler olduğunu dile getirdi.

ÇIKIŞ DÜŞÜNMÜYORUM

Remzi Gür, “İngiltere’nin Birlikten çıkacağını düşünmüyorum. Ayrıca, bu kapsamda taleplerinin çoğunun karşılığını da alacaktır. Çıkması halinde bile bu durum AB’nin sonunu getirmeyecektir. Kaldı ki diğer tüm ülkeler kendi şartları çerçevesinde, menfaatlerine uygun olarak rahatlık içerisinde olmasalar da bir şekilde üyeliğe devam edeceklerdir.” diye konuştu.

İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda Türkiye’nin ticari ve stratejik bir kaybı olmayacağı öngörüsünde bulunan Gür, “Ümit ederim ki AB için bugüne kadar harcanan emekler herkes için yarar sağlar. İnancımıza göre, ayrılıkta değil, birlik ve beraberlikte bereket ve huzur vardır. AB’nin huzurunu da canı gönülden arzu ederiz” dedi.

EURO’NUN DÜŞMESİ TÜRKİYE İÇİN KÖTÜ

İHS Global İnsight Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Başekonomisti Andy Birch de Brexit’in Türkiye ekonomisine olumsuz etkileri olabileceğini belirterek, Brexit’in AB’nin büyümesini olumsuz etkileyebileceğini ve avrodaki değer kaybıyla Türkiye’nin dış ticaretinin zarar görebileceğini söyledi.

Birch, güçlü TL’nin ihracat talebini azaltıp, ithalat talebini artırabileceğini, bunun da Türkiye’nin büyüme hızını ve cari dengesini etkileyebileceğini söyledi. Birch, Almanya etkisine dikkat çekti.

AÇIK BEKLENTİSİ 44 MİLYAR STERLİN

Londra merkezli düşünce kuruluşu NIESR’e göre, Brexit durumunda devlet yardımında aile başı yıllık toplam 2,711 sterlin seviyesinde kesinti olabilir. Bütçesinde 2020’ye kadar 44 milyar sterlin açık oluşabilir, vergilerin yükseltilmesi gerekebilir.

İngiltere’nin Bütçe Sorumluluk Ofisi (OBR) verilerine göre İngiltere bütçesinin yaklaşık yüzde 28’lik kısmını sosyal yardımlar oluşturuyor. Türkiye’nin mayıs ayında yaptığı ihracat Almanya’ya yüzde 10,8, İngiltere’ye yüzde 0,9, İtalya’ya yüzde 22,1 artış kaydetti.

ÇEKİLME KARTINI ÇEKTİ

İngiltere’nin AB’de kuvvetli bir lobisi ve desteği olmadığı için çekilme kartıyla pozisyonunu kuvvetlendirmek istediğini ifade eden Remzi Gür, “Ne alabileceği şimdilik belli değil. Bu durum da diğer büyük AB ülkelerini rahatsız ediyor” dedi.

IHS Global’den Andy Birch ise Brexit durumunda Almanya-Fransa eksenli bir AB’nin, uzun vadeli müttefik olarak Türkiye ekonomisine fayda sağlayabileceğini söyledi. Birch, oradaki Türk nüfusu ile bu faydanın yansıyacağını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Brexit'in Türkiye'ye ilk faturası 15 milyar dolar
Piyasalar Brexit, FED ve BOJ’un kıskacı altında
Brexit Euro Bölgesinin büyümesi için risk

Dünya Haberleri