‘Brexit’ oyu verirseniz 30 milyarı ödersiniz

Önümüzdeki hafta AB’deki geleceğini oylayacak olan İngiliz halkına Maliye Bakanı George Osborne’dan tehdit gibi açıklama geldi. Osborne, AB’den çıkılması durumunda ülkede 30 milyar sterlinlik vergi artışı ve kesintiler gerçekleştireceklerini söyledi.

İngiltere halkı önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek referandum ile Avrupa Birliği’nden çıkmaya (Brexit) hazırlanırken İngiltere Maliye Bakanı George Osborne’dan tehdit gibi açıklama geldi. Osborne 23 Haziran’da gerçekleştirilecek referandum hakkında yaptığı açıklamada, “AB’den çıkma yönünde oy kullanırsanız 30 milyar sterlinlik vergi artışı ve kesintilerle yüzleşeceksiniz” uyarısında bulundu. Osborne’un gelir vergisiyle alkol ve petrol ürünlerine konulan vergilerde büyük artışa gidileceğini, ayrıca sağlık, eğitim ve savunma da büyük kesintilerin gündeme geleceğini vurguladı. Osborne, “AB’den ayrılma kampanyasını yürütenlerin inanmanızı istediği gibi üyelikten ayrılırsak, kamu hizmetlerine yatırılacak para milyarlarca sterlin azalacak” dedi.

YATIRIMCI ENDİŞELİ

Uluslararası sermaye hareketleri uzmanı ve merkezi Londra’da bulunan CrossBorder Capital’ın Direktörü Michael Howell ise İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı alması  durumunda kısa vadeli sermaye çıkışlarının yaşanabileceğini uzun vadede ise kesintiler olabileceğini söyledi. Howell, endişeli olan yatırımcıların büyük kısmının İngiltere’deki yatırımlarını şimdiden ülke dışına çıkardığını da vurguladı.

AYRILIRSA FAKİRLEŞİR

İngiltere Merkez Bankası’nın aylık verilerine göre sadece mart ve nisan ayları içerisinde başka para birimlerine çevrilen veya ülke dışına çıkarılan sermayenin toplam miktarı yaklaşık 65 milyar sterline ulaştı. Bankanın açıkladığı verilere ilişkin geçen hafta değerlendirmede bulunan George Osborne, “Finansal piyasalar bize bu verilerde görülenleri anlatıyor; Britanya AB’den ve ortak pazardan ayrılırsa kalıcı olarak daha fakir olacak. Eğer ayrılmak yönünde oy verirsek şu an gördüğümüz, göreceklerimiz yanında tadımlık kalır. Eğer AB’de kalırsak Britanya ekonomisi daha da güçlenir” ifadelerini kullandı. 

SERMAYE GİDERSE YUNANİSTAN’A BENZER

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Financial Times’ın Ekonomi Editörü Chris Giles, “Bankaların mart ayında mevduatlarında azalma yoktu. Hatta 10 milyar sterlin seviyesinde artış vardı. Eğer sermaye İngiltere’yi terk ediyor olsaydı Yunanistan’dakine benzer bir durum olurdu. İnsanlar paralarının İngiliz bankalarında olmasından memnun. Sadece bu oynak zamanlarda yatırımlarının sterline fazlaca maruz kalmasını istemiyorlar” görüşünü paylaştı.

NELER YAŞANABİLİR?

İngiliz halkının önümüzdeki hafta AB’den çıkış kararı alması durumunda, hem AB hem de İngiltere ekonomisi için ‘felaket’ olacağı ifade ediliyor. Konu hakkında yapılan yorumlar ise şöyle;

İngiltere’nin en büyük bankası HSBC açıklamasında, AB’den ayrılma yönünde karar çıkması halinde İngiliz sterlininin ABD doları karşısında yüzde 15-20 değer kaybedebileceği belirtildi.

JP Morgan’ın Üst Yöneticisi (CEO) Jamie Dimon, “İngiltere’nin AB’den çıkması durumunda ülkenin Avrupa’ya erişimi azalabilecek ve yaklaşık 4 bin kişinin işten çıkarılabilmesi söz konusu olacak” dedi.

Eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, “Çok içten bir şekilde umarım ki Brexit gerçekleşmez. Bunun İngiltere için etkileri felaket olur” diye konuştu.   

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Brexit’le Euro’ya çelme ihracata zarar verebilir
Brexit Euro Bölgesinin büyümesi için risk

Ekonomi Haberleri