Bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Oxford üniversitesi ile AstraZeneca'yla geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını durdurmasının ardından İngiltere Başkanı Boris Johnson'dan AstraZeneca'ya savunma geldi. Johnson, dünyanın "Küresel Britanya"ya ihtiyacı olduğunu belirten bir makale yayımladı.
Johnson'ın Times gazetesi için yayınladığı makale “Oxford Aşısı, Bizim ve Dünyanın Küresel Britanya'ya Neden İhtiyaç Duyduğunu Gösteriyor" başlığıyla yer aldı.
''AŞININ İŞE YARAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM''
İngiltere'deki Oxford Üniversitesinin geliştirdiği Kovid-19 aşısının klinik çalışmalarını yerinde kontrol ettiğini belirten Johnson, kontrol gruplarından gelen bilgileri yerinde gördüğünü ve aşı üzerinde çalışan bilim insanlarının yaşadığı heyecana şahitlik ettikten sonra bu aşının işe yarayacağını düşündüğünü söyledi.
Johnson, Kovid-19 aşısının kapsamlı testlerden sonra kanıtlandığını ve güvenli olduğunu, 6 ay gibi kısa bir süre içerisinde ABD ve Hindistan gibi çeşitli ülkeler tarafından kullanıldığını bildirdi.
AŞIYA TÜM DÜNYADAN DESTEK ÇAĞRISI
Normal bir buzdolabında saklanma koşullarına sahip olan AstraZeneca aşısının dağıtımının kolay olduğunu söyleyen Johnson, ülkesindeki aşılama programının başarılı olmasıyla elde edilecek ulusal korunmanın tek başına işe yaramayacağına ve tüm dünyanın korunmasına ihtiyaç duyulduğuna vurgu yaptı.
Johnson, "Kovid-19 aşı programının yeni bir küresel umut uyandırmaya başlamasıyla bu anı hem kelimenin tam anlamıyla hem de mecazen 'şifa bulmak' için kullanmak istediklerini" vurguladı.
MAKALEDE DİKKAT ÇEKENLER
İngiltere'nin G7 başkanlığını, Kovid-19 salgınına hazırlıklı olma konusunda yeni bir dünya anlaşmasına yönelik fikirleri geliştirmek için kullandığını belirten Johnson şunları ifade etti:
"Veri paylaşımı, zoonotik hastalıkların takibi, karantina protokolleri, ilaçların ve kişisel koruyucu ekipmanların nasıl sıralanacağı konularında yapılacak çalışmalar var. Deneyimlerimizden anlaşılıyor ki bu, dünya kadar İngiltere için de iyi olacak."
Johnson'ın kaleme aldığı makalesinde dikkat çeken bir diğer ifadesi, "Dünyanın Küresel Britanya'ya her zamankinden daha çok ihtiyacı var ve gerçekten müreffeh ve başarılı olması için Britanya'nın küresel olması gerekiyor" oldu.
NE OLMUŞTU?
Öte yandan Norveç, Danimarka, İzlanda, Romanya, İtalya, Bulgaristan, İrlanda, Almanya, Hollanda ve İspanya kanda pıhtılaşmaya yol açtığı gerekçesiyle Oxford-AstraZeneca Kovid-19 aşısının kullanımını yakın zamanda geçici olarak durdurduğunu açıklamıştı.