İsrail’e resmi ziyarette bulunan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi.
Kudüs'teki Başbakanlık Ofisi'nde O'Brien ile bir araya gelen Netanyahu, "İran dünya barışını tehdit ediyor. Dünya barışına yönelik bu büyük tehdidi önlemek için hepimiz birleşmeliyiz" dedi.
Tahran yönetiminin terör örgütlerine destek verdiğini ileri süren Netanyahu, "Bugün İran'ı durdurmazsak, ürettiği nükleer başlıklarla ABD'yi Avrupa'yı tehdit edecek bir zorba haline dönüşecektir" ifadesinde bulundu.
Netanyahu, ABD’nin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Sudan ve Fas’ın İsrail ile normalleşmesinde oynadığı rolü takdir ettiğini belirterek O'Brien’e hitaben şunları söyledi:
"Başkan Donald Trump, Tahran’daki zorbaları şımartmak yerine en ağır yaptırımları uygulama politikasını benimsedi. Bu politika Orta Doğu’da çok büyük bir destek aldı. İsrailliler ve Araplar, Trump’ı, İran ile yapılan en kötü nükleer anlaşmadan çekildiğinde takdir etti. Şimdi de İsrail, ABD ve Arap ülkeleriyle İran’ı durdurma konusunda anlaştı. O’Brien bence sen de bunu
onaylıyorsun"
Öte yandan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı O’Brien ise, Netanyahu’nun İsrail’in 4 Arap ülkesiyle (BAE, Bahreyn, Sudan ve Fas) normalleşmeye gitmesi konusunda attığı “cesur” adımdan dolayı tebrik etti.
O’Brien, İsrail’in Arap ülkeleriyle anlaşmasının önemine vurgu yaparak, “Yapılan tüm anlaşmalar çok önemliydi. Ancak hiçbiri Yahudi halkıyla tarihi bağları olan Fas’la yapılanı kadar büyük değildi.” ifadelerini kullandı.
FAS İSRAİL'LE NORMALLEŞEN 6. ARAP ÜLKESİ OLDU
Fas, Arap coğrafyasında son birkaç ay içinde İsrail ile normalleşme anlaşmasına varan dördüncü, 1979'dan bu yana ise altıncı ülke olmuştu.
İsrail'in Arap ülkeleriyle ilişkilerini normalleştirme süreci 42 yıl içinde Mısır ve Ürdün ile sınırlıydı. Bu yıl ise 4 ülke peş peşe benzer adımlar attı.
Son olarak Fas, dün akşam İsrail ile ilişkilerinin "en yakın zamanda" normale döneceğini açıkladı. Böylece Fas; Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Sudan'dan sonra İsrail ile normalleşmeyi kabul eden 6. Arap ülkesi oldu.
Normalleşme kervanının başını çeken Mısır, boykot ve geniş çaplı eleştirilerle karşı karşıya kalırken, son dönemde yaşanan normalleşme hareketleri karşısında çoğu rejim tepkisiz kaldı.
Halklar ise normalleşme sürecinin devam etmesine ve bazı ülkelerin bu sürece katılmasına sert tepkiler gösterdi.