Uzun süredir Parkinson ile savaşan ve solunum yollarındaki rahatsızlık nedeniyle önceki gün hastaneye kaldırılan ABD’li efsanevi boksör eski ağır sıklet dünya şampiyonu Muhammed Ali, tedavi gördüğü hastanede dün yaşamını yitirdi. Hayatı boyunca birçok önemli maça çıkan, spor yaşantısının yanı sıra Müslümanlara ve ABD’deki siyahi hareketlere desteğiyle de bilinen Muhammed Ali, 2014’ten bu yana sağlık sorunları nedeniyle zaman zaman hastanede tedavi görüyordu.
BİSİKLETİ ÇALININCA...
Müslüman olmadan önceki ismi Cassius Marcellus Clay Jr. olan Muhammed Ali’nin boksla tanışması, hırsızlık olayıyla başladı. 12 yaşındaki Muhammed Ali, bisikletinin çalınmasının ardından karakola başvurdu.
Karakolda, sinirlerini kontrol altına almakta zorlanan Ali’ye boks yapması tavsiye edildi. Sonraki 4 yıl boyunca boks antrenörü Chuck Bodak’ın çalıştırdığı Muhammed Ali, bu süre zarfında bölgesel birçok turnuvada ‘altın eldiven’ kazandı.
MADALYAYI DENİZE ATTI
Tüm zamanların en iyi ağır sıklet boks şampiyonu olarak kabul edilen Muhammed Ali, çıkışını 1960 Roma Olimpiyatları’nda hafif ağır sıklette altın madalyaya ulaşarak yaptı.
Zaferinin ardından gittiği bir restorana ten rengi nedeniyle alınmamasına kızan Ali, altın madalyasını Ohio Nehri’ne fırlattı. Muhammed Ali, emekliye ayrıldıktan yıllar sonra olimpiyat ateşini taşıdığı 1996’da Atlanta’da kaybettiği madalyaya yeniden kavuştu.
‘HAYALET YUMRUK’
Müsabakalarda alaycı ifadeler kullanarak psikolojik açıdan rakiplerinin üzerinde baskı kurmasıyla ünlenen Muhammed Ali, dönemin ağır sıklet boks şampiyonu Sonny Liston ile unvan maçına 1964’te Miami’de çıktı. Karşılaşma öncesinde düzenlediği basın toplantısında ünlü “Kelebek gibi uçarım, arı gibi sokarım” ifadesini kullandı.
Muhammed Ali, ilk altın kemerini henüz 22 yaşında bu maçtan sonra kazandı. Liston ile 1965’in mayıs ayında rövanş maçına çıkan Muhammed Ali, ilk raundda yaklaşık 2 dakika içinde rakibini devirerek unvanını korudu.
Muhammed Ali’nin Liston’a darbesi o kadar hızlıydı ki boks tarihine ‘hayalet yumruk’ olarak geçti. Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu olan Muhammed Ali, 36 yaşına kadar bütün şampiyonlar için tek isim olmayı başardı.
1964’TE MÜSLÜMAN OLDU
Muhammed Ali’nin İslam diniyle ilgisi, Wallace D. Fard Muhammad tarafından ABD’de kurulan ‘İslam Milleti’ adlı siyahi harekete 1964’te katılmasıyla ortaya çıktı. İlk olarak kendisine ‘Cassius X’ adını veren ünlü boksör, ‘kölelik ismim’ dediği ismini değiştirip Muhammed Ali’yi alarak Müslüman olduğunu açıkladı.
Ali, dönemin Afro-Amerikan Müslüman siyasi temsilci ve insan hakları savunucusu Malcom X ile yakın ilişkiler kurarken, İslamiyet’in doğru tanınmaması ve yaygınlaşması amacıyla çeşitli çalışmalarda bulundu.
İYİLİK MELEĞİ BARIŞ ELÇİSİ
Parkinson hastalığına 1984’te yakalanan ABD’li boksör, Arizona’nın Phoenix kentinde kurduğu Muhammed Ali Parkinson Merkezi’ne maddi yönden sağladığı büyük katkılarla kendisiyle aynı kaderi paylaşan hastalara da yardımcı oldu.
Engelli sporcuların olimpiyatlarda yer alması için de mücadele veren Ali, Fas ve Meksika gibi ülkelere giderek maddi yönden yardıma ihtiyaç duyanlarla da bizzat ilgilendi. Birleşmiş Milletler, sosyal sorumlulukları nedeniyle 1998’de Muhammed Ali’yi ‘Barış Elçisi’ seçti.
‘MEDENİ HAK ALANLARININ DA ŞAMPİYONU’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Muhammed Ali’nin yaşamı boyunca ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı verdiği özgürlük mücadelesi hiç bir zaman unutulmayacak.”
Başbakan Binali Yıldırım: “Zulme, haksızlığa ve adaletsizliğe maruz kalmış, ırkı ve inancı nedeniyle ötekileştirilmiş, mazlum insanların simgesi haline gelen Muhammed Ali’yi kaybetmekten derin bir üzüntü duydum.”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “O yalnızca efsane bir boksör değil, haksızlığa ve adaletsizliğe karşı duruşuyla örnek bir insandı.”
İngiltere Başbakanı David Cameron: “Sadece ringlerin değil, medeni haklar alanının da şampiyonuydu.”
İtalya Başbakanı Matteo Renzi: “Hızı ve gücüyle, sivil haklar ve hastalıklara karşı verdiği uzun mücadeleyle, özlenecek.”
Eski boks şampiyonu George Foreman: “Bir parçam kopup gitti.”
VİETNAM’A GİTMEYİ REDDETTİ
Vietnam Savaşı sırasında “Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadı ki onlarla savaşayım” diyerek askere gitmeyi reddeden Ali hakkında 1967’de soruşturma açıldı. Soruşturma sonunda suçlu bulundu, elinden altın kemeri alındı ve spordan 3 buçuk yıl men cezası alan ünlü boksör, pes etmeyerek uzun yıllar sürdürdüğü hukuk savaşından galip ayrıldı. Boks hayatına 1970 yılında yeniden dönebildi.
SÖZLERİ HİÇ UNUTULMAYACAK
‘Allah’tan zenginlik istedim bana İslam’ı verdi’
“Alt tarafı bu da bir iş. Otlar büyür, kuşlar uçar, dalgalar kumları yalar. Ben de insanları döverim.”
“Rüyalarınızı gerçekleştirmenin en iyi yolu uyanmaktır.”
“Şampiyonlar salonlardan çıkmaz. Şampiyonlar içlerinde tutku, hayal ve amaç olan insanlardan çıkar.”
“Ben boksu özlemeyeceğim, boks beni özleyecek.”
5 Kariyeri boyunca 61 maça çıktı, 37’si nakavt olmak üzere 56 maç kazandı. Sadece beş kez kaybetti.
6 Çocuklu orta sınıf Afro-Amerikan ailenin çocuğuydu.
9 Dört kez evlenen Ali’nin, 7 kızı ve 2 oğlu var. Kızı Laila da tıpkı babası gibi boksör oldu.
22 İlk altın kemerini 22 yaşında taktı.
39 Eldivenlerini 39 yaşında astı.