Boğaz yanmasına ne iyi gelir? İşte en önemli nedenleri..

Boğaz yanması kimi zaman ciddi durumların bir sonucu olsa da çoğunlukla evde yapılacak bir kaç basit uygulama ile hafifletilebilir ve kolaylıkla geride bırakılabilir.

Boğaz yanmasının sebepleri arasında grip, soğuk algınlığı ve bademcik iltihaplanması gibi üst solunum yolu rahatsızlıkları bulunmakla birlikte, en önemli nedenlerinden biri de asit reflü olarak bilinen bir mide rahatsızlığıdır…

BOĞAZ YANMASINA NE İYİ GELİR?

Boğazdaki yanma hissinden sorumlu tıbbi duruma bağlı olarak, kişinin bir doktordan tedavi görmesi gerekebilir. Bununla birlikte, belirtiler, grip bademcik iltihabı veya soğuk algınlığının bir sonucu olduğunda, ev ilaçları semptomları tedavi etmede ve ağrıyı yatıştırmada etkili olabilir.

Ballı çay, sıcak çorbalar ve hatta dondurma gibi çok sayıda ılık sıvı içmek boğaz ağrısı veya yanma hissi olan boğazda etkili olabilir.

Tuzlu su gargarası boğaz yanmasını azaltmaya yardımcı olabilir. Rahatlamak için ılık suya biraz tuz ekleyebilir ve günde birkaç kez onunla gargara yapabilirsiniz. 

Boğaz yanmasından kurtulmak için boğaz pastillerini emebilirsiniz. Boğaz pastili, öksürüğü durdurmada yardımcı olan ve soğuk algınlığı veya gripten kaynaklanan tahriş olmuş boğaz dokularını yatıştıran küçük bir ilaç tabletidir.

soğuk algınlığı veya grip durumunda vücudun terleme ve burun akıntısı nedeniyle kaybedilen sıvıları yerine koyması gerektiğinden, iyileşirken susuz kalmamak çok önemlidir. Vücudun çalışması, bakteri ve virüslerle savaşmasına adına su iyi bir yardımcıdır. 

Bol sıvı içmek boğazın kurumasını durdurabilir ve bu da tahrişe neden olabilir

Ağrıyı azaltmak için boğazın sıcak tutulması iyi bir yöntemdir. Çünkü ısı kasları gevşetip ağrının hafiflemesini sağlar. Sıcak tutmak için boynunuza nazikçe bir fular sarın.

Vücudun iyileşmesi ve kendini toparlayabilmesi için zamana ihtiyacı vardır ve dinlenmek çok önemlidir. Okuldan veya işten izin almak ve aktiviteyi azaltmak, iyileşmeye yardımcı olabilir ve hastalıkların yayılmasını önleyebilir.

Normal koşullar altında, boğaz ağrınız birkaç gün içinde muhtemelen iyileşir. Ancak ağrının bir haftadan fazla sürmesi veya şiddetli olması durumunda doktora gitmelisiniz. Ayrıca ateş, yutkunma veya ağzınızı açmada güçlük, nefes almada güçlük, balgam veya tükürüğünüzde kan, boynunuzda yumru veya 2 haftadan uzun süren kısık sesiniz varsa, doktorunuza danışmalısınız.

BOĞAZ YANMASININ NEDENLERİ

Boğaz yanmasının en yaygın nedenleri şunlardır:

Bir virüs - ister soğuk algınlığı, ister daha ciddi bir grip veya hatta enfeksiyöz mononükleoz (genellikle Mono olarak bilinir) olsun, virüsler ağrılı boğaz yanmasının yaygın bir nedenidir. 

Bazı durumlarda yanığa neden olan virüsün kendisidir, diğerlerinde solunum düzenini değiştiren ve boğazı kuru ve ağrılı bırakan tıkanıklıktır. Yanan boğazın yanı sıra bunun gibi belirtiler suçlu olarak bu virüsleri görmenize yardımcı olabilir:

Soğuk algınlığı- tıkanıklık, burun akıntısı, öksürük, baş ağrısı

Grip - ateş, baş ağrısı, kas ağrıları

Mono - ateş, döküntü, aşırı yorgunluk, baş ağrısı

Bademcik iltihabı - Bakterilere ve virüslere karşı korunmaya her zaman hazır olan bademciklerimiz bazen kendiliğinden enfekte olur ve ağrılı yutma, şişme, ateş ve kulak ağrısına neden olur.

Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) - Diğer birçok nedenden farklı olarak, boğazın yanmasının bu nedeni bir virüs veya bakterinin sonucu değildir. Sindirim sistemindeki kasların bu zayıflaması, basitçe yiyecek ve mide asidinin yemek borusuna geri gitmesine izin veren işlev bozukluğuna neden olur. Bu da yemek borusu ve boğazda yanma hissine neden olabilir. 

Diyet değişiklikleri genellikle etkileri en aza indirmeye ve bu boğaz yanmasını önlemeye yardımcı olabilir.


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Yumurta diyabet riskini yüzde 60 yükseltiyor

Sağlık Haberleri