Bob Dylan Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan ilk söz yazarı oldu | Bob Dylan kimdir?

Nobel Komitesi, 2016 Nobel Edebiyat ödülüne Bob Dylan'ı layık gördü. ABD'li ünlü müzisyen Amerikan müzik geleneğinde yeni bir şiirsel anlatım yarattığı için Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı. Ödül ilk defa bir söz yazarına verildi. Bob Dylan kimdir? Yazdığı tüm meşhur şarkılar ve mreak ettikleriniz haberimizde. İşte Bob Dylan biyografisi...

Bob Dylan Türk kökenli mi?Daha önce bir çok kez Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen Bob Dylan 2016 yılında bu ödülü kazandı. Yazdığı şarkılarla din, dil, ırk ayırt etmeksizin herkesin kalbine taht kuran Dylan, Trabzon'lu olduğunu söyleyince ülkemizde çok konuşulmuştu. Bob dylan müzik Dünyasında çığır açması sebebiyle 2016 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı. Merak ettiğiniz Bob Dylankimdir sorusunun yanıtı haberimizde. Sizinle ünlü müzisyenin tüm albümlerini ve biyografisini paylaşıyoruz. İşte Bob Dylan hakkında bilinmesi gerekenler.

BOB DYLAN KİMDİR?

Bob Dylan kimdir, Blowing in the Wind, Tambourine Man, A Hard Rain’s A-Gonna Fall, Don’t Think Twice, It’s All Right gibi şarkılarla dünyanın en popüler şarkıcıları arasına girdi.

Bob Dylan, 24 Mayıs 1941 tarihinde ABD., Minnesota‘da Buluth şehrinde Abram Zimmerman ile Beatrice çiftinin oğlu olarak doğmuştur. Asıl adı Robert Allen Zimmerman’dır. David Zimmerman adında bir erkek kardeşi var. Büyükbabası Zigman Zimmerman ve babaannesi Anna Zimmerman, aslen Kağızmanlı olup, Osmanlı Devleti zamanında Trabzon‘dan Ukrayna‘nın güneybatısında bulunan Odessa‘ya göç etmiş sonra 1905 yılında oradan da antisemitik (Yahudi düşmanlığı) hareketleri yüzünden ABD’ye göç ettiler. Aynı şekilde Yahudi olan Anneannesi ve annebabası da 1902 yılında Litvanya‘dan ABD’ye göç ettiler. 10 yaşında iken piyano dersleri almaya başladı. Ve gitar çalmaya başladı.

Hibbing Lisesi’nden 1959 yılında mezun olduktan sonra Minnesota Üniversitesine girdi. 1960 yılında Üniversiteyi terk ederek otostopla New York‘a gitti. Greenwich Village’teki folk klüplerinde sahne almaya başladı. Gitarla birlikte ayni anda ağız armonikasi çalarak ilginç bir stil yakaladı. İşte o sıralarda, sahnede Bob Dylan adını kullanmaya başladı.

HENÜZ KENDİNE GÜVENMİYORDU

1961’de Bob Dylan adı folk müzik çevrelerinin dışına taşar. Gerde’s Folk City adlı klüpte çalarken onu dinleyen eleştirmen Robert Shelton, New York Times’ta bu genç yetenekten övgüyle bahseder. Bir ay sonra da Columbia Records’tan John Hammond gelip Bob Dylan’la kontrat imzalar. Şarkı yazarlığında henüz kendine pek güvenemeyen Bob Dylan, bu albümde kendisinin yalnızca iki bestesini seslendirir, geri kalanını Blind Lemon Jefferson ve Bukka White gibi blues şarkıcıların bestelerine ayırır. 21 yaşındaki bu Minnesota’lı Musevi folk şarkıcısı, yaşlı siyahi blues’cular gibi şarkı söylemektedir.

1963 yılında gelen ikinci albüm “The Freewheelin”, Amerikan Pop müziğinde o zamana kadar benzeri görülmemiş şiirsel bir ses ile Blowin’ in the Wind ve A Hard Rain’s A-Gonna Fall gibi sonradan ‘marş’ niteliği kazanacak parçalar ve Girl From the North Country ve Don’t Think Twice, It’s All Right gibi şarkılar içeriyordu.

Bob Dylan, 1963 yılında sevgilisi Suze Rottolo’dan ayrıldıktan sonra Joan Baez ile takılmaya başladı. Joan Baez, Dylan’ın henüz yayınlanmamış bestelerini aldı, karşılığında onu kendi konserlerine çıkararak hayranlarına tanıttı.

ŞARKILARI ÖZGÜRLÜK VE İNSAN HAKLARI KOKUYOR

Bob Dylan, yaptığı müziklerde savaşların anlamsızlığından, Tanrı’dan, adaletsizlikten, seksten, aşktan, sevgiden bahsetmiştir. 1963 yılından itibaren Joan Baez ile birlikte iç içe bir çizgi izleyen sanatçı özgürlük ve insan hakları için yazılan şarkıların vazgeçilmez sesi olmuştur. 1965 yılında yaptığı İngiltere turnesi sırasında Joan Baez ile ilişkileri bozuldu.

Dylan’ın folk şarkıcılığından rock starlığına geçişi sancılı oldu. 1965’te Newport Folk Festivali’nde yeni şarkılarını Paul Butterfield Blues Band eşliğinde söylerken yuhalandı ve sahneden çekildi. Kendi ünü Joan Baez’in ününü geçmeye başlamıştı ve bu yüzden Joan Baez’le ilişkisinde sorunlar çıkmaya başladı.

İKİ KEZ EVLENDİ

Menajerinin bir arkadaşı olan Albert Grossman’ın karısı Sara Lowndes ile ilişkiye girdi onlar boşandıktan sonra 22 Kasım 1965 tarihinde Sara Lowndes ile evlendi. 29 Temmuz 1966’da geçirdiği ve neredeyse ölümüne yol açabilecek motosiklet kazasından sonra, Woodstock, New York’taki evinde karısı ve yeni doğan oğlu Jesse ile inzivaya çekildi.

2008 başkanlık seçimlerinde Barack Obama’yı destekledi.

EVLİLİKLERİ

1.eşi: 22 Kasım 1965 tarihinde Sara Lowndes ile evlendi. 29 Haziran 1977 tarihinde boşandı. Bu evliliğinden 4 çocuğu vardır.
2.eşi: 4 Haziran 1986 tarihinde vokalisti Carolyn Dennis ile evlendi. 1992 yılında boşandı. Desiree Gabrielle (d.1985) adında bir kızı vardır.

BOB DYLAN'IN KAZANDIĞI ÖDÜLLER

1991- Grammy Yaşam Boyu Başarı Ödülü
2001– 73.Oscar Ödülleri – En İyi Film Şarkısı (Harika Çocuklar)
2016- Nobel Edebiyat Ödülü

ALBÜMLERİ

1962 – Bob Dylan
1963 – The Freewheelin’ Bob Dylan
1964 – The Times They Are a-Changin
1964 – Another Side of Bob Dylan
1965 – Bringing It All Back Home
1965 – Highway 61 Revisited
1966 – Blonde on Blonde
1967 – John Wesley Harding
1969 – Nashville Skyline
1970 – Self Portrait
1970 – New Morning
1973 – Pat Garrett & Billy the Kid
1973 – Dylan
1974 – Planet Waves
1975 – Blood on the Tracks
1975 – The Basement Tapes
1976 – Desire
1978 – Street Legal
1979 – Slow Train Coming
1980 – Saved
1981 – Shot of Love
1983 – Infidels
1985 – Empire Burlesque
1986 – Knocked Out Loaded
1988 – Down in the Groove
1989 – Oh Mercy
1990 – Under the Red Sky
1992 – Good as I Been to You
1993 – World Gone Wrong
1997 – Time Out of Mind
2001 – Love and Theft
2006 – Modern Times
2009 – Together Through Life
2009 – Christmas in the Heart
2012 – Tempest
2015 – Shadows in the Night

BOB DYLAN FİLMLERİ

Senaryo :
2003 – Masked and Anonymous (Sinema Filmi)

Oyuncu :
2008 – Patti Smith: Dream of Life (Kendisi) (Sinema Filmi)
2008 – Johnny Cash’s America (Kendisi) (Sinema Filmi)
2007 – Pete Seeger: The Power of Song (Kendisi) (Sinema Filmi)
2005 – Eve Dönüş Yok (Kendisi) (Sinema Filmi)
2003 – Masked and Anonymous (Jack Fate ) (Sinema Filmi)
1978 – Son Vals (Kendisi) (Sinema Filmi)
1973 – Pat Garrett ve Billy the Kid (Alias) (Sinema Filmi)
1972 – The Concert for Bangladesh (Kendisi) (Sinema Filmi)
1969 – Johnny Cash! The Man, His Worl… (Kendisi) (Sinema Filmi)
1967 – Dont Look Back (Kendisi) (Sinema Filmi)

Müzik :
2000 – Harika Çocuklar (Sinema Filmi)
1973 – Pat Garrett ve Billy the Kid (Sinema Filmi)

A'DAN Z'YE BOB DYLAN

ALLEN GINSBERG
Sabah'ta yer alan habere göre Dylan, beat kuşağının doğuşuna tanıklık etmiş bir figürdü. Beat'in en önemli şairlerinden Allen Ginsberg'le sıkı arkadaştı. Ginsberg, Dylan'la sahneye çıkıp şarkı söylüyor ve Dylan sayesinde kalabalıklarla şiirini buluşturuyordu.

BLOWIN' IN THE WIND
1963 tarihli The Freewheelin' Bob Dylan albümünde yer alan parça, müzik tarihinin unutulmazları arasında yer alıyor. Duke Ellington, Bobby Darin, Elvis Presley, Stevie Wonder gibi isimler tarafından da seslendirilen parça, onlarca dilde de yorumlandı.

CİDDİYET
Ciddiyet, Dylan'ın hayat felsefesinde önemli bir yer teşkil ediyor. Bir röportajında ciddiyetle ilgili şunları söylüyor: "Kabul etmek lazım, yaptığın şeyi ya ciddiye alıyorsundur ya da ciddi değilsindir. Bu ikisini birbirine karıştıramazsın."

DYLAN THOMAS
Asıl adı Robert Allen Zimmerman olan sanatçı, severek okuduğu şair Dylan Thomas'tan etkilenerek, kendini önceleri Robert Dylan ve en sonunda da Bob Dylan olarak tanıtmaya karar veriyor.

EVE DÖNÜŞ YOK
Eve Dönüş Yok - No Direction Home, yönetmen Martin Scorsese'nin elinden çıkan Dylan'ın 1966'ya kadar olan hayatını konu alan yaklaşık dört saat uzunluğunda bir belgesel. Belgesel, sanatçının dostlarıyla yapılan röportajlar ve sahne arkası görüntüleriyle dolu.

FOLK MÜZİK
Dylan, rock'n roll'dan uzaklaşıp folk müzik yapmasını, 1985 yılında kendisiyle yapılan bir röportajda şöyle anlatıyor: "Rock'n roll ile ilgili şey benim için yeterli değildi. Folk müziğe girdiğimde biliyordum ki bu benim için daha ciddi bir şeydi. Şarkılar daha çok mutsuzluk, umutsuzluk, zafer, inanç gibi pek çok derin duygular üstüneydi."

GECEYARISI KOVBOYU
Dylan, başrolünde Dustin Hoffman'ın oynadığı 1969 yapımı Geceyarısı Kovboyu filmi için bir şarkı bestelemeyi çok istedi. Sonunda ortaya çıkardığı şarkı ise filme yetişmedi. Filmde kullanılmayan Lay Lady Lay adlı bu şarkı, sonrasında o kadar çok sevildi ki, Dylan'ın en çok yorumlanan işlerinden biri oldu.

HAYAT BERBAT
Bir Dylan klasiği olan Mr. Tambourine Man parçasını, Müslüm Gürses Türkçe sözlerle ve Hayat Berbat adıyla Aşk Tesadüfleri Sever albümünde seslendirdi. Müslüm Baba'nın yorumu, Dylan'ı aratmadı.

I'M NOT THERE
Yönetmen Todd Haynes'in Dylan'dan izin alarak çektiği I'm Not There - Beni Orada Arama adlı film, müzisyenin bir tür biyografisi olma özelliğini taşıyor. Filmin adı da Dylan'ın aynı adlı şarkısından geliyor.

JOAN BAEZ
Dylan, müzisyenliğinin yanı sıra sivil özgürlük mücadelesinde sıkı bir eylemci olarak da yer alan Joan Baez'le 1961'de tanıştı. İki yıl süren bir ilişkileri oldu ve Dylan, Baez'den çok etkilendi. Baez'in ünlü Diamonds and Rust şarkısı da Dylan'a duyduğu aşkı anlattı.

KNOCKIN' ON HEAVEN'S DOOR
1972'de Sam Peckinpah'ın yönettiği Pat Garret and Billy the Kid filminin hem müziklerini yaptı hem de 'Alia' rolünü oynadı. Film gişede başarısız olsa da, Knockin' on Heaven's Door şarkısı müzik tarihine geçti.

LIKE A ROLLING STONE
Rolling Stone dergisinin 172 müzisyen ve eleştirmenin görüşleriyle oluşturduğu 'Tüm Zamanların En İyi 500 Şarkısı' listesinde bir numara olma şerefi, Dylan'ın Like a Rolling Stone şarkısına ait.

MARIANNE FAITHFULL
1965'te İngiltere'de Savoy Otel'de tanıştılar. Faithfull otel odasında onunla geçirdiği gece için daha sonra anılarında şöyle yazdı: "Pişmanlığım onunla yatmamış olmam değil, o gece otel odasında tuvalet kâğıtlarına benim için yazılanları okuyamamış olmam."

NOBEL
Nobel Edebiyat ödülleri için aday gösterilen isimler arasında birçok kez Bob Dylan da yer aldı. 2016 yılında bu ödüle layık görüldü.

ONE MORE CUP OF COFFEE
1976 tarihli Desire albümünde yer alan One More Cup of Coffee şarkısını karısı Sara için yazdı. Dylan'ın belki de en sevilen ve en çok yorumlanan şarkılarından biri oldu. Şarkıyı Sertab Erener de İngilizce olarak yorumlamıştı.

POLİTİKA
Protest şarkılarıyla sürekli ilgi uyandırsa da, Dylan'ın politikayla ilişkisi hep karmaşık oldu. Hatta şarkılarla bir şeylerin değiştiğine inanmadığını bile açıkladı.

ROMAN
Dylan'ın kaleme aldığı birçok kitap arasında tek edebiyat eseri oluşu, Tarantula kitabını farklı kılıyor. Deneysel roman türündeki kitap Türkçeye de çevrildi.

SARA LOWNDS
Dylan, Sara Lownds ile 1964'te Woodstock'ta tanıştı ve bir yıl sonra evlendi. İlişkileri çok sancılı geçti. Sara Lownds, Dylan'ın hayatındaki en önemli kadınlardan biriydi. Çift 1977'de boşandı.

ŞARKI
Söz yazarlığı ve besteciliği tartışılmaz olan Bob Dylan, şarkıyı şöyle tarif ediyor: "Şarkı, kendi başına var olabilen her şeydir."

TRABZON
Hayatını ve kariyerini kaleme aldığı üç ciltlik kitabın ilk cildinde büyükannesinin Trabzonlu olduğunu ve Kırgız soyadı taşıdığını yazınca, Türkiye bir süre onu konuştu.

UYUŞTURUCU
Dylan bir dönem uyuşturucuyla fazlasıyla haşır neşir oldu. Onun için bir zamanlar şu tabir kullanıldı: LSD sahnede.

ÜNİVERSİTE
Dylan, üniversiteyi şöyle tanımlıyor: "Huzurevine oranla daha fazla kişinin öldüğü yer." Zaten çok geçmeden de üniversiteden atılıyor.

VİETNAM
ABD'nin 1965'te başlattığı ve 1973'e kadar süren Vietnam işgali sırasında Dylan, kariyerinin ölümsüz eserlerini veriyordu ve sözlerindeki protest öğeler nedeniyle şarkıları savaş karşıtlığının birer sembolü haline gelmişti.

YAĞMUR
Dylan, şarkılarında yağmur imgesini çok sık kullanıyor. A Hard Rain's a - Gonna Fall şarkısında şöyle der: Lağımda ölmüş bir ozanın şarkısını duydum / Daracık bir yolda ağlayan bir palyaçonun sesini duydum / Ve çok şiddetli, çok şiddetli, çok şiddetli, çok şiddetli bir yağmur yağacak.

ZAMAN
Üstadın The Times They are a-Changin' şarkısı daima genç kalmayı, zamana bakışıyla başarıyor. Şöyle diyor sözlerinde: "Lütfen çekilin yeni yoldan / Eğer uzatmayacaksanız ellerinizi / Çünkü zaman değişiyor."

Nobel Komitesi, 2016 Nobel Edebiyat ödülüne Bob Dylan'ı layık gördü. ABD'li ünlü müzisyen Amerikan müzik geleneğinde yeni bir şiirsel anlatım yarattığı için Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı. Ödül ilk defa bir söz yazarına verildi. Bob Dylan kimdir? Yazdığı tüm meşhur şarkılar ve mreak ettikleriniz haberimizde. İşte Bob Dylan biyografisi...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Bob Dylan 'Nobel Edebiyat Ödülü kazananı' ibaresini kaldırdı

Hayat Haberleri