KARAR / NEW YORK
15 üyeli BMGK Peru’nun başkanlığında, Suriye’nin Şam kenti yakınındaki Doğu Guta’nın Duma bölgesine düzenlenen saldırıyı görüşmek üzere acil toplandı. ABD Temsilcisi Haley, sonuç ne olursa olsun ülkesinin Suriye'ye cevap vereceğini söyledi. Suriye temsilcisinin kürsüye çıkmasının ardından üç ülke büyükelçisi salonu terk etti.
İĞRENÇ SALDIRI
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura,, Cenevre'den video konferansla katıldığı toplantıda, Duma'daki “şüpheli” kimyasal silah saldırısında en az 49 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce kişinin yaralandığı yönünde haberler aldıklarını ancak BM'nin bu saldırıları ve sorumlularını belirleyemediğini söyledi.
De Mistura, Duma'daki “iğrenç” saldırı için “kapsamlı ve bağımsız” bir soruşturma çağrısı yaptı.
AFRİN'E DE PARANTEZ
Afrin'deki gelişmelere ilişkin de değerlendirmede bulunan de Mistura, “Türk hükümeti, Afrin harekatının ardından, PYD/YPG güçleri Suriye'nin kuzeyindeki diğer bölgelerden çıkarılmazsa daha fazla operasyon yürüteceklerini belirtti. Bu bölgelerdeki askeri operasyonlar uluslararası gerginlik potansiyeline sahip ve bu nedenle tüm taraflara gerginliği azaltma ve itidal çağrısı yapıyoruz” dedi.
De Mistura, Suriye'de yaşanan son gelişmelere ilişkin ise “Bölgesel ve küresel güçlerin yıkıcı ve hayal dahi edilemez sonuçlara neden olacak çıkar çatışmaları yüzünden ilk kez sadece bölgesel, ulusal ya da Suriye'nin güvenliği değil uluslararası güvenlikten endişe duyduğum bir noktaya ulaştım.” değerlendirmesinde bulundu.
HALEY: SONUÇ NE OLURSA OLSUN CEVAP VERİLECEK
Toplantıda bir konuşma yapan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, ABD’nin, BMGK’nin hareket edip etmediğine bakmaksızın, Suriye’deki ölümlü kimyasal silah saldırısına “yanıt verecek” dedi.
Nikki Haley, “Dünyanın adaleti görmesi gereken ana ulaştık” dedi.
Konuşmasında, "BMGK, Suriye halkını koruma görevini onseyi görevini yerine getirmez veya tam olarak başarısız olursa tarih bunu kaydedecektir" diyen Haley, "her iki durumda da ABD cevap verecektir" ifadesini kullandı.
RUSYA: CİDDİ SONUÇLARI OLUR
Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Duma'da rejimin kimyasal silah saldırısı düzenlemediği iddiasında bulunarak, ABD, Fransa ve İngiltere'yi Suriye'de Rusya'ya karşı “agresif bir politika” yürütmekle suçladı.
Fransa ve İngiltere'nin “hakaretler, savaş yanlısı söylemler ve yaptırımlarla körü körüne ABD'nin peşinden gittiğini” belirten Nebenzia, Rusya'ya karşı tutumun Soğuk Savaş dönemindeki “kabul edilebilir” söylemin de ötesine geçtiğini ifade etti.
Duma'daki kimyasal silah saldırısını "yalan” olarak nitelendiren Nebenzia,”ABD'ye ilgili kanallar aracılığıyla askeri müdahaleninin ciddi sonuçları olacağınını ilettik.” dedi.
Nebenzia, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nden (OPCW) yetkililerin kimyasal silah saldırısı soruşturması için hemen salı günü Suriye'ye uçabileceğini ve koruma sağlanacağını aktardı.
HESAP SORULACAK
"Bu tip insanların utandıracak ne gibi bir şey olabilir ki Güvenlik Konseyi geçtiğimiz yıl bu fotoğrafları gördüğü halde bir şey yapamadı. Rusların engelliyle karşıladı. Biz burada bu kimyasal saldırıyı kınıyoruz, ama Rusya vetosu sayesinde BMGK olarak bir şey yapamıyoruz. Ancak BMGK kararı ne olursa olsun, karşılık vereceğiz. Rusya’nın engelleme politikasına rağmen, ABD, Suriye halkının üzerine kimyasal silah atanlardan hesap soracak."
Rusya’nın veto hakkını defalarca kullanarak BMGK’daki mekanizmayı öldürüp, Suriye halkının korunmasını engellediğini ileri süren Haley; ‘Endenozya’dan köyünden İngiltere’ye ve Suriye’de herkes kimyasal saldırılar yapılıyor. Bu konsey hiç bir şey yapamıyor.’ diye de ekledi.
SALONU TERKETTİLER
Rusya Büyükelçisi'nin ardından kürsüye Suriye Büyükelçisi çıktı.
Bu sırada ABD Temsilcisi Haley, İngiltere Büyükelçisi Matthew Rycroft ve Fransa Büyükelçisi François Delattre salonu terk etti.