BM'den iklim değişikliğiyle ilgili uyarı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, bütün devletlerin iklim değişikliğiyle mücadele etme konusunda acil önlem alması gerektiğini söyledi.

Guterres, New York'ta BM Genel Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, BM'ye bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) verilerine göre, geçen ayın, bu zamana kadarki en sıcak temmuz olarak kayıtlara geçebileceğini söyledi.

Guterres, "Biz de sıcak yazlara tanık olduk ama bu, bizim gençliğimizin yazı değil." ifadesini kullandı.

Yeni Delhi, Anchorage, Paris, Adelaide gibi kentlerden alınan sıcaklık değerlerine bakıldığında dünyanın 2015'ten 2019'a kadar olan dönemin "en sıcak beş yıl" olarak kayıtlara geçeceğini dile getiren Guterres, devletlerin iklim değişikliğiyle mücadele etme konusunda acil önlem alması gerektiğine işaret etti.

BUZ DAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ

BM Genel Sekreteri, dünyada yaşanılan "aşırı hava olaylarının" buz dağının görünen kısmı olduğunu belirtti. Guterres, "Buz dağı da hızlı bir şekilde eriyor." dedi.

Guterres, dünyada enerji üretimi ve diğer pek çok konuda hızlı ve önemli bir değişikliğe gidilmesi gerektiğini kaydetti.

Avrupa merkezli Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), bir önceki ayın yeryüzünde kayıtlara geçen en sıcak haziran ayı olduğunu açıklamıştı.

Avrupa Birliği (AB) için C3S tarafından hazırlanan rapora göre, haziranda, Avrupa genelinde sıcaklıklar, mevsim normallerinin ortalama 2 derece üzerinde ölçüldü.

Küresel olarak ise Haziran 2019, bir önceki en sıcak ay olan Haziran 2016'ya göre yaklaşık 0,1 derece daha sıcak geçti.

ANKARA / AA

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

İklim değişikliğine çare ABD kadar bir orman
Türkiye'de sıcak hava dalgaları daha sık görülebilir
Küresel ısınma ve iklim değişikliği 2050'de medeniyetleri yok edebilir

Dünya Haberleri