BM: Onbinlerce kişi Halep'ten Türkiye'ye kaçıyor

BM, Suriye'nin Halep kentinde Esad rejimi ve Rusya'nın saldırıları nedeniyle başlayan göç dalgasında onbinlerce kişinin Türkiye'ye yöneldiğini bildirdi. Halep'te muhaliflerin kontrolündeki bölgede 321 bin kişi yaşıyor.

BM Rus uçakları ve Esad rejiminin Halep'e yönelik saldırılarının ardından bölgeyi terk ederek Türkiye'ye yönelen göçmenlerle ilgili durumu "endişe verici" olarak niteledi.

CNN Orta Doğu muuhabirlerinden Nick Paton Walsh'ın bildirdiğine göre BM onbinlerce kişinin Türkiye sınırına yöneldiğini belirtirken, Türkiye sınırında 15 bin Suriyeli göçmenin beklediğini kaydetti. Halep'te muhaliflerin kontrolündeki bölgede yaklaşık 321 bin sivilin yaşadığı ifade ediliyor.


Rejim, Marista'yı ele geçirerek kuşatma altındaki Nubul ve Zehra'ya ulaştı.

Rusya ve Esad'ın saldırılarını Türkiye ile Halep şehir merkezinin bağlantısını sağlayan koridorda yoğunlaştırması üzerine yaklaşık 20 bin kişi, Mersite, Hayyan, Tel Cibin, Rityan, Kefer Naya, Hırdeteyn, Deyr Cemal, Mayir, İhris ve Kefer Nasih köylerinden Azez'e doğru göç etti.

Önceki gün Esad rejiminin, muhaliflerin Halep'in kuzeyiyle bağlantısını sağlayan Marista bölgesini geçirmesinin ardından şehirden kaçışlar başlamıştı. Başbakan Davutoğlu yaklaşık 70 bin kişinin Türkiye'ye gelmesini beklediklerini söylemişti.

Hedef Halep-İdlib yolu

Esad rejimi ve müttefiklerinin, Halep merkezinin Türkiye ile bağlantısını kesmelerinin ardından şehirde muhalifleri tamamen kuşatmayı planladığı belirtiliyor. Bunun için Halep'in güneyine saldırarak muhaliflerin merkezden İdlib ile bağlantıyı sağladıkları Kastillo-Anadan yolunu da ele geçirmeleri gerekiyor. Söz konusu hatta ağır hava kara saldırıları başlaması halinde halkın güneye doğru, Kastillo-Anadan yolundan İdlib'e, yani Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü sınır kapısına doğru yönelmesi bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

AB'nin Türkiye'ye 'sığınmacı' suçlamasına 'Kilis' cevabı
Azez'de PYD karadan, Rusya havadan vuruyor
Erdoğan: Rusya'nın iddialarını gülerek karşılıyorum

Dünya Haberleri