BM Güvenlik Konseyi, Irak'ın 'Başika' şikayetini görüşecek

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Irak'ın Musul kenti yakınlarındaki Başika kampında bulunan Türk askerleri ile ilgili şikayetini bugün görüşecek.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bugün Irak’ın şikayeti üzerine, Başika bölgesindeki Türk askerlerinin durumunu görüşecek.

Türkiye, 150 askeri Başika bölgesine IŞİD ile mücadele kapsamında Iraklı muhalif güçleri eğitme amacıyla gönderdiğini vurgulamış, Irak hükümeti ise bu karardan memnun olmadıklarını ve askerlerin geri çekilmesi gerektiği uyarısı yapmıştı.

Irak'ın "egemenliği ihlal" iddiası

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Cafari’nin bir hafta önce Güvenlik Konseyi’ne ait 15 üyeye gönderdiği mektupta, Türkiye’nin bu adımla Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini vurguladı.

Türkiye’nin bu hafta içinde, askerlerin bir bölümünü bölgeden geri çekerek Irak’ın Kürdistan Bölgesi’nde bir başka üsse alması yeterli görülmedi ve Bağdat, askerlerin tamamının çekilmesi gerektiğini söyledi.

Mektupta Cafari, “Güvenlik Konseyi’ni Türkiye’ye güçlerini hemen geri çekmesi çağrısı yapması ve olabilecek tüm araçlarla bu güçlerin iki ülkenin uluslararası olarak tanınan sınırına hemen ve kayıtsız şartsız olarak geri çekildiği teminatını vermesi”ni istedi.

Cafari ayrıca, Konsey’den Türkiye’ye “uluslararası ilişkilere zarar verebilecek ve bölgesel ve uluslararası güvenliğe tehdit oluşturabilecek böylesi bir ihlali” tekrarlamaması talebinde bulunmasını istedi.

Dışişleri: Başika saldırısı haklılığımızı ortaya çıkardı

IŞİD, 16 Aralık’da söz konusu Başika eğitim kampına saldırmış ve iki peşmergenin ölümüne, dört Türk askerinin yaralanmasına neden olmuştu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, dün Başika saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada "Oradaki güvenlik endişesi konusunda haklı olduğumuz ortaya çıktı" demişti.

ABD gerilimden rahatsız

VoiceHerald haber portalına göre, Irak ve Türkiye arasında aniden tetiklenen gerilim, Türkiye’yi IŞİD’le mücadelede daha fazla adım atması gerektiği konusunda ikna etmeye çabalayan ABD tarafından da hoş karşılanmadı.

Irak’ta Şiilerin kontrolündeki hükümet, ülke içinde hem Türkiye gibi “Sünni yoğunluklu” ülkeler hem ABD gibi yabancı güçlerin varlığını arttırması karşısında direnç göstermesi için baskı görüyor. Abadi de, Irak’da dış güçlerin IŞİD’le mücadele için gerekli olmadığını vurgulamıştı.

İSTANBUL/DHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

IŞİD Musul'da Başika'ya saldırdı: 4 Türk askeri yaralı
Irak: Türkiye Başika'daki bütün askerlerini çekmeli

Güncel Haberleri