BM: Esad rejimi Madaya'da savaş suçu işliyor

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Madaya kasabasındaki gibi kasıtlı olarak sivilleri aç bırakmak için kentlerin ablukaya alınmasının savaş suçu olduğunu ve Suriye'nin birçok bölgesinde bunun görüldüğünü söyledi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilerin, Madaya'daki kuşatma ve kentte yaşanan ablukaya ilişkin soruları üzerine yaptığı açıklamada, BM İnsani İşler Suriye Koordinatörü Yakub Hillo'nun açıklamalarına anımsatarak, Suriye'de birçok grubun insani yardım malzemelerinin kentlere girişine izin vermediğini söyledi.

Açıkça savaş suçu

Ablukanın savaş taktiği olarak kullanılmasının sona ermesi çağrısı yaptıklarını vurgulayan Dujarric, "Kentleri ablukaya alarak, barikatlar kurarak sivilleri kasıtlı olarak açlığa mahkum etmek açıkça savaş suçudur. Bizim Suriye'nin birçok noktasında gördüğümüz tam olarak budur" dedi.

Dujarric, Madaya'ya giden insani yardım konvoyunun üniformalı ve silahlı kişilerce kontrol noktalarında uzun süre alıkonulduğunu anlatan Dujarric, bu nedenle normal zamanda 1 saat olan yolun 12 saatte katedilebildiğini dile getirdi.

Tüm taraftarlar sorumlu

Madaya ve diğer kentlere ulaştırılmak için başka BM konvoylarının da hazırlandığını ifade eden Dujarric, insani yardım konvoylarının geçişini temin etmenin tüm tarafların sorumluluğunda olduğunu kaydederek, "İnsani yardımlar siyasi çıkarlar için kullanılamaz ve çalınamaz" diye konuştu.

BM İnsani İşler Suriye Koordinatörü Yakub Hillo da dün gazetecilere yaptığı açıklamada, Madaya'da yaşananlara ilişkin medyada yer alan bilgilerin abartı olmadığını belirterek, "Çok zayıflamış insanlar, güçlükle hareket eden iskelet haline gelmiş insanlar gördük. Halkın uzun süredir gıda bulamadığı açık şekilde anlaşılıyordu" ifadelerini kullanmıştı.

Suriye'de BM rakamlarına göre yaklaşık 4,5 milyon kişi ulaşımın güç olduğu bölgelerde yaşıyor. 400 bini ise abluka altında temel yaşamsal ihtiyaçlarından mahrum bulunuyor.

Açlık nedeniyle ölümlerin yaşandığı, Hizbullah ve Suriye rejimi ablukası altındaki 42 bin nüfuslu Madaya'ya uzun sürenin ardından ilk kez pazartesi insani yardım konvoyu girebilmişti.

Yetkililer, bu yardımların yeterli olmadığını ve insani yardım malzemelerinin düzenli olarak bölgeye girişine izin verilmesi gerektiğini dile getirmişti.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER/AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Ban'dan Madaya açıklaması: Aç bırakmak savaş suçudur
BM Suriye Koordinatörü Hillo: Madaya'daki durum içler acısı
İHH'dan Madaya için yardım çağrısı

Dünya Haberleri