Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarkan Karakan “Bitkisel ilaçların zararı, yararını geçebilir” dedi ve uyardı: “Amcamın midesinde yara vardı. Sarı kantaron kullandı geçti gibi duyumlarla kullanılan bitkiler ya da bitkisel ilaçlar vücutta birçok tahribata yol açabildiği gibi zehirli de olabilir.”
Karakan, bitkisel ilaçların Türkiye’de kilo verme, kabızlık ve kanserden korunma veya tedavisi amacıyla tercih edildiğini anlattı. Karakan, bunların zararlarını şöyle anlattı: “Kilo verdiren bitkisel karışımlar karaciğere oldukça hasar verebilir. Yine kabızlık için kullanılan karışımlar nedeniyle karaciğer yetmezliğinden kaybedilen çok sayıda hasta var. Kanserden korunma amacıyla satılan bitkisel karışımların ise kanserden koruduğunu gösteren kanıtlar çok zayıf. Zararı yararını geçebilir. Kanser tedavisi sırasında kullanılan bitkisel ilaçlar ise kemoterapinin etkisini azaltabilir veya arttırarak hastayı hastanelik edebilir. Diğer bir konu ise hastaların doktorlarına bitkisel ilaç kullandıklarını söylememesi ve bazen gizlemesidir. Bu durumda doktorun tedavisi değişebilmekte, hatta zararlı karışımlar ortaya çıkmaktadır.”
DOKTOR KONTROLÜNDE DESTEK TEDAVİ
“Son yıllarda ülkemizde de gelişen bir alan olan fitoterapi (bitki tedavi bilimi) üniversitelerde yerini almaktadır” diyen Prof. Dr. Tarkan Karakan, bitkisel ürünlerin bu uzmanların ve doktorların kontrolünde destek tedavi olarak kullanılması gerektiği yönünde uyardı.