Yaklaşık 9,5 milyon nüfusa sahip BAE'nin yüzde 86'sını yabancılar oluşturuyor. BAE'deki iş olanakları ile ekonomik ve ticari faaliyetler, çoğu Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi güney Asya ülkelerinden olmak üzere milyonlarca yabancı işçiyi buraya çekiyor.
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi bazı ülkeler de vatandaşlarını son yıllarda yatırım merkezine haline gelen BAE'ye gitmeleri yönünde teşvik ediyor. Yaklaşık 100 ülkeden yabancıların BAE'de çalıştığı belirtiliyor.
Çalışma Bakanlığının verileri, ülkedeki yabancı işçi sayısının geçen yıl en yüksek seviyeye ulaştığını gösterse de yolunda gitmeyen işler de var. Zira, BAE vatandaşları arasındaki işsizlik artıyor.
KOTA ARTTIRLMALI
BAE'deki "yerli işsizlik" sorununu AA muhabirine değerlendiren uzmanlar, ülkedeki yaklaşık 300 bin kişilik yerli iş gücünden 40 bininin işsiz olduğunu belirtti.
İş ve İşçi Koordinasyonu Uzmanı Salah el-Ensari, çözüm için hükümetin yerli işçi kotasını artırması gerektiğini vurgulayarak, "Özel sektördeki şirketlerin, daha fazla yerli işçi çalıştırması ve yabancı işçi alımının önüne geçilmesi için yeni yasalar çıkarılması gerekiyor." dedi.
AZ DA OLSA ÇÖZÜM BEKLENİYOR
BAE'yi oluşturan 7 emirlikteki toplam işsizlik oranının yüzde 11 civarında olduğunu kaydeden Ensari, diğer Arap ülkelerine göre nispeten daha az olsa da bunun çözüm bekleyen bir mesele haline geldiğini dile getirdi.
BAE'de yaşayan Iraklı ekonomist Vaddah et-Taha ise petrol fiyatlarındaki düşüşün tüm Körfez ülkelerinde olduğu gibi BAE'deki istihdam planlamasını da etkilediğine dikkati çekti. Taha, "Buna rağmen ülkedeki yabancılara BAE vatandaşlığı kazandırma projesi sistemli şekilde devam ediyor." diye konuştu.
Petrol gelirlerindeki düşüşün devamı halinde bazı şirketlerin, bütçe planlamalarında radikal kararlar almak zorunda kalacağına işaret eden Taha, "Bunun yansıması olarak gaz, petrol ve inşaat sektörlerinde işçi alımlarında azalma görülmeye başladı." ifadesini kullandı.
İŞŞİZLİĞİN ARTMASINDA 7 ETKEN
BAE Üniversitesinin geçen nisan ayında yayımladığı raporda, ülkedeki yerli işsiz oranının artmasındaki 7 etken şöyle sıralanmıştı:
"Dünya genelindeki ekonomik kriz ve bunun yerel ekonomiye olan yansıması, hızlı nüfus artışı, ihtiyaç alanları gözetilmeden eğitim birimleri açılması, yabancı işçi çalıştırılması konusunda izlenen politika, teknolojik gelişmelere ilişkin eğitimin yetersizliği, özel sektörün işsizliğe olumlu katkıda bulunamaması ve özel sektördeki yerli işçi sayısının az olması."
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre BAE'nin 2015-2020 yıllarında oluşturması gereken iş imkanı ülkedeki yabancılarla birlikte 294 bine ulaşıyor.ü
DUBAİ/AA