Seçimlerde farklı partilerin ittifak yapabilmesi için gereken yasal düzenleme iki partinin imzasıyla önceki gün TBMM’ye sunuldu. Ancak 26 maddelik teklifteki özellikle 4 madde üzerinde tartışmalar bitmiyor. Muhalefet de bu tartışmalı değişikliklerin seçimlerin, tarafsızlığı, bagımsızlığı ve güvenliği konularına gölge düşürebileceğini belirterek itiraz ediyor. Paketteki kartışma yaratan dört madde ve itiraz nedenleri ise şöyle:
1-) MÜHÜRSÜZ ZARFLAR GEÇERLİ
Özellikle 16 Nisan referandumunda büyük tartışmalara neden olan YSK mührü olmayan seçim zarflarının, oy pusulasının resmi ve hukuka uygun olması halinde geçerli sayılması maddesi en çok tartışılan madde oldu. Paketin 11. maddesine itiraz CHP’den geldi. CHP, söz konusu değişiklikle oy ve pusulalar üzerinde şaibelerin oluşacağını iddia ederek mühürsüz işlemlerin önünün açıldığını savunuyor.
2-) YÜZDE 10 BARAJI
Düzenlemedeki 20. maddeye göre ittifak ile birlikte oyu yüzde 1 bile olmayan partiler barajı geçmiş gibi Meclis’te temsil hakkına sahip olacak. Siyasi analistler bu maddenin temsilde adalet ilkesine zarar vereceğini, bir ittifaka giremeyen ama yüzde 10 barajına takılacak yüksek oylu siyasi partiler ve seçmenler için adaletsiz bir durum doğuracağına dikkat çekiyor.
3-) ÇİFTE MÜHÜR BASILMASI
Seçimde işbirliği yapacak partiler pusulda da ‘İttifak’ yazılı çerçeve altında kendi logoları ile ayrı ayrı temsil edilecek. Seçmenler kendi partilerinin logolarına basacakları mühür ile hem ittifaka hem kendi partilerine oy vermiş sayılacak. Düzenlemenin 10. maddesinin 12. fıkrasına göre seçmen ittifak çatısı altındaki iki partiye de mühürü basarsa yine de geçerli sayılacak. Çifte mühürlü oy o seçmen bölgesinde partilerin aldıkları oy oranına göre daha sonra tekrar dağıtılacak. Çifte mühür basılmasının geçerli sayılmasının secimin ‘güvenirliliği’ni zedeleeceği gerekçesi ile bu maddeye de itiraz ediliyor.
4-) İHBARLA POLİS ÇAĞIRMA
Düzenlemenin 8. maddesindeki kolluk güçlerinin çağrılması da eleştirilerin merkezinde. Maddeyle daha once sadece sandık başkanının çağrısı ile sandık bölgesine girebilen kolluk güçleri, ‘sandık başkanının bu görevini yerine getirmediğini düşünen vatandaşların ihbarı ile de sandık bölgesine gelebilecek.’
Uzmanlar bunun seçimlerin bağımsızlığına gölge düşürebileceği uyarısında bulunuyor.