Bir kartel tetikçisinin gözünden Meksika'daki uyuşturucu savaşı

Meksika'da son sekiz yılda 26 bin kişi uyuşturucu kartelleri tarafından "kaybedildi." "Kaybetmek", Meksika'da kaçırmak, işkence yapmak, öldürmek ve cesedi yok etmek anlamına geliyor. Bu kayıplardan 30 tanesinin sorumlusu olan bir katil, Meksika'daki "uyuşturucu savaşları"nın iç yüzünü anlattı.

Meksika son yıllarda en çok hükümet güçleri ve uyuşturucu kartelleri arasındaki savaşla gündeme geliyor. Resmi rakamlara göre 2007 ile 2014 yılları arasında 164 bin kişi öldü. Sayılarının 40 binden fazla olduğu tahmin edilen "kayıp"lar ise bu istatistiğe dahil değil.

Amerikan AP ajansı, bu kayıplardan sorumlu olan kartellerden birine mensup olan bir tetikçiyle gerçekleştirdiği mülakatta, uyuşturucu savaşının derinliklerine ışık tuttu.

"Bir çeşit kamu hizmeti yapıyorum"

Katil, ilk kez 20 yaşında bir adamı "kaybettiğini" söylüyor. Aradan geçen dokuz yılda ise toplam 30 kişiyi "kaybetmiş". Zaman zaman yaptığı iş için kendini üzgün hissettiğini vurgulasa da pişmanlık duymadığını söyleyen katil, "bir çeşit kamu hizmeti" yaptığını, kendi insanlarını düşmanlardan koruduğunu savunuyor.


Katil, deşifre olmamak için maskeyle görüntü verdi.

Tarım alanları kartellerin kontrolünde

Meksika'nın güneybatısındaki Guerrero eyaletine bağlı Costa Grande kenti, eroinin hammaddesi afyon ve esrar üretilen kenevirin yetiştirildiği verimli bir tarım bölgesi. Eyaletteki tarım alanlarının büyük bölümü uyuşturucu kartellerinin kontrolü altında bulunuyor. Guerrero'da 2007 yılından bu yana resmi rakamlara göre bin kişinin kayıp olduğu, gerçek sayının ise bunun çok üstünde olduğu ifade ediliyor.

Geçtiğimiz yıl Guerrero eyaletinin Iguala kentinde 43 üniversite öğrencisinin gözaltına alındıktan sonra kaybolması, ülke çapında protesto eylemlerini beraberinde getirmişti. Protestolarla birlikte bölgede daha önceden yüzlerce kişinin kaybolduğu ortaya çıkmıştı.

"Kaybettiğim hiçbir ceset bulunamadı"

AP'nin görüştüğü katil, olayı diğer taraftan anlatıyor. "Kaybetmek", Meksika'da kaçırmak, işkence yapmak, öldürmek ve cesedi yok etmek anlamına geliyor. Katil, bugüne kadar kaybettiği cesetlerin hiçbirinin ortaya çıkarılamadığını söylüyor.

AP, katile aylarca süren aramalar sonunda ulaşmış. Bir kartel, isim ve yer bildirilmemesi ve kartel şeflerinden birinin röportaj sırasında hazır bulunması şartlarıyla bir elemanlarının ajans muhabirleri ile görüşmesine izin vermiş.


Şapkasında Sinaloa kartelinin lideri El Chapo'ya gönderme var.

Kar maskesiyle poz veren katilin başındaki şapkada "El Chapo Guzman" ve "Reo 3578" yazıyor. El Chapo, Sinaloa kartelinin Temmuz ayında Meksika'nın en yüksek güvenlikli hapishanesinden tünel kazarak kaçan lideri, 3578 de hapishane tarafından ona verilen numara. Katil El Chapo için çalışmasa da onu "bunca kötü insan içinde en az kötü olanlardan biri" olarak tanımlıyor.

Asıl mesleği hayvancılık

Asıl mesleği büyükbaş hayvan yetiştiriciliği olan katil, kaybettiği insanlar için para alsa da kendini bir "profesyonel katil" olarak tanımlamıyor. Uyuşturucu ticareti yapmadığını söyleyen katil, kendi "ahlakını" ise şu şekilde tarif ediyor:

"Kadın ve çocukları öldürmem. Kurbanlarıma kendi mezarlarını kazırmam. Yaptığımın yasadışı olduğunun farkındayım ama kendi insanlarımı diğer kartellerin şiddetinden koruyorum"

İnsanlar neden kaybediliyor?

Katil, insanların kaybedilmesinin pek çok nedeni olduğunu söylüyor. Başka bir çeteye mensup olmak, muhbirlik yapmak veya herhangi bir sebeple kartelin güvenliğini tehdit etmek, bir insanın kaybedilmesi için gerekçe olabiliyor.

İnsanlar genellikle sabah erken saatlerde evlerindeyken kaçırılıyor. İkinci adımda kartele ait güvenli bir yere veya ormana götürülerek işkenceyle bilgi alma aşamasına geçiliyor. Katil, dayak, ıslak havlu ve elektrik verme gibi işkencelerle genellikle bir gece içinde istedikleri bilgiyi alabildiklerini söylüyor.


"Bu güzel bir hayat değil."

"En büyük problem, işkence altında olmayan şeyleri itiraf etmesi""

"Yaptığımız işteki bir sorun ise işkence altındaki insanların zaman zaman doğru olmayan şeyleri 'itiraf etmesi.' Bunu canlarını yakmaktan vazgeçmeniz umuduyla yapıyorlar" diyen katil, bu tür durumlarla şimdiye kadar üç kez karşılaştığını ve bu yüzde yanlış kişileri öldürdüğünü tahmin ediyor.

Genellikle silahla kafasından vurularak öldürülen kurbanlar, gizli mezarlıklara gömülüyor, yakılıyor veya okyanusa atılıyor. Cinayet başka bir kartele mesaj vermek için işlenmişse kurbanın cesedi halka açık bir alanda da sergilenebiliyor.


Geçen yıl kaybedilen 43 kişi için yapılan bir eylem.

"Kayıplar sorunu insanların düşündüğünden çok daha büyük"

Ailesinin yaptığı işten haberi olmadığını söyleyen katil "Kayıplar sorunu insanların düşündüğünden çok daha büyük. İyi bir eğitim almak, evlenmek ve çocuk sahibi olmak, farklı ülkeleri seyahat etmek isterdim ama geleceği göremiyorum. Gelecek için planlar yapabileceğimizi düşünmüyorum. Çünkü yarın ne olacağını bilemiyorsunuz. Bu güzel bir hayat değil" diyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

El Chapo'nun gizemli ortağı El Mayo'nun hikayesi
Uyuşturucu baronu, hapisten kaçarken 'lüks' tünel kazdı!

Dünya Haberleri