Kırım Tatarları, bundan 75 yıl önce Sovyetler Birliği lideri Stalin'in kararı ile vatanlarından bir gecede toparlanarak tren vagonlarıyla Orta Asya'ya sürgün edilmişti.
ÇARİÇE'NİN YOK ETME PLANI DEVAM ETTİRİLDİ
Çarlık Rusyası döneminde Çariçe 2. Katerina'nın Kırım Tatarları'nı yok etme politikası Sovyetler Birliği yıllarında da devam ettirilmişti. Osmanlı-Rus savaşının ardından imzalanan Küçük Kaynarca Anlaşması ile Kırım Hanlığı'nın Osmanlı Devleti'nden ayrılması Kırım Tatarlarına uygulanan baskıları artıemıştı. Rusya'nın baskı politikaları nedeniyle pek çok Kırım Tatarı Osmanlı topraklarına göç etti.
SÜRGÜN BAHANESİ NAZİLER
İkinci Dünya Savaşı ile bir dönem Naziler'in hükmü altında yaşayan Kırım Tatarları, çok geçmeden yeniden Rus işgalini yaşadılar. Kırım Tatarları, Sovyet ordusunda savaşmalarına rağmen bazı Rus komutanlar tarafından Almanlarla iş birliği yaptıkları iddiasıyla suçlandı. Baskı ve imha politikasının bahanesi olan bu iddia üzerinden Kırım Tatarları'nın vatanlarından sürülmesi istendi.
KARA BAYRAM
Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin'in çıkardığı bir gizli kararname ile Kırım Tatarlarının Orta Asya'ya sürgün edilmesi kararı alındı. Sovyet askerleri, 18 Mayıs 1944'te saat 03.00 sıralarında ansızın başlatılan operasyonla, çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlılardan Kırım Tatarları'nı hayvanların taşındığı tren vagonlarına dolduruldu. Kırım Tatarları, bu günü Kara Bayram olarak anıyor.
ZORLU SÜRGÜN YOLCULUĞU
Üç gün içerisinde 250 bine yakın Kırım Tatarı, Orta Asya'nın değişik bölgelerine ve Sibirya'ya tren vagonlarında sürgün edildi. Sürgüne maruz kalan Kırım Tatarları'nın bir kısmı kötü ve ağır şartlardan yolda bir kısmı da sürgün edildikleri bölgelerde hayatını kaybetti.
Kırım, Stalin'in ölümünden sonra 1954'te Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne hediye edildi. 1965 itibarıyla yarımadadan sürgün edilen Kırım Tatarları öz vatanlarına dönüş çalışmalarına başladı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Kırım Tatarları'nın vatanı, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti olarak ilan edildi.
Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de 2014'te baş gösteren meydan olaylarıyla birlikte Kırım'ı yasa dışı ilhak etti. Rus yönetimi altında Kırım Tatarları Çarlık Rusyası ve Sovyet Rusyası'nda olduğu gibi yine baskı politikalarına maruz bırakıldı. Kırım Tatarları, günümüzde de kendi topraklarında baskıyı yaşıyorlar.
Kırım Tatarları ile ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın da "Kırım ilkahını tanımayan Türkiye, her daim Kırım Tatarlarının yanında olmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.
Sürgünün yıl dönümü nedeniyle Kırım Tatarları bugün (18 Mayıs 2019) sabah saatlerinde Akmescit tren istasyonu yakınlarındaki Kırım Tatar Sürgünü anıtı etrafında toplandı.