KARAR EMLAK / HAMİDE HANGÜL
Deprem mühendislerinin İstanbul’da deprem beklentisi olduğuna işaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Vatandaşlar, evlerini ölçtürsün, depreme dayanıklılık testi yaptırsınlar” çağrısında bulundu. Özellikle nüfusun arttığı bazı mahallelerde riskin yüksek olduğuna işaret eden Bakan Özhaseki, “İstanbul’da 7’nin üzerinde bir depremde yerle yeksan olacak mahalleler var. Bunları kimseyi tedirgin etmek için söylemiyorum, ancak bu gerçeği de gözardı edemeyiz. İstanbul’da her yıl yaklaşık 250 bin binanın yenilenmesi icap ediyor” ifadelerini kullandı.
Bakan Özhaseki, basın kuruluşlarının katılımıyla düzenlediği toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. 2016 yılında bir takım yasal çalışmalar yaptıklarını ve imar mevzuatı değişikliği üzerinde çalışıldığını belirten Özhaseki, özellikle 3 ay sürecek Şehircilik Şurası’ndan çıkacak sonuçların bir bildiriye dönüştürüleceğini kaydetti. Buradan çıkacak sonuçla her bir şehrin anayasasını ayrı ayrı yayımlayacaklarını belirten Bakan Özhaseki, “İmarın değişmez anayasasını yazıyoruz. Değişmez kuralları biz koyacağız.
Belediyelerimizi ve müteahhitleri ilgilendirecek olan imar yasasını değiştiriyoruz. 100 metrekarelik bir evde imara dayanarak sayılmayan alanlar çıkarıyorlardı. Balkonları bile gösteriyorlardı. Bir de İstanbul ile doğudaki bir ilimizin mevzuatı aynıydı. Biz bununla ilgili değişiklik yapacağız. Her şehrin imarı ayrı olacak” şeklinde konuştu. Kentsel dönüşümle ilgili çok hızla hareket edilmesi gerektiğine işaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Ülkemizin yüzde 42’si deprem bölgesinde. Bunu göz ardı edemeyiz.
Hazırlık yapmalıyız. Yoksa çok zorda kalırız. Depreme hazırlık yaparsanız, deprem Japonlarda olduğu gibi ninni gelir” ifadelerini kullandı. İstanbul Teknik Üniversitesi profesörünün deprem üzerine inceleme yaptığını, bunun neticesinde Marmara’da 7 segment tespit ettiğine işaret eden Bakan Özhaseki, şöyle devam etti: “İstanbul’da korkunç manzara bizi bekliyor. Bu segmentlerin her birisi patlamak üzeredir. Bütün bilim adamlarının ortak görüşü iki noktada birleşti: Bunlardan birincisi en geç 2030’da İstanbul açıklarında deprem olacağıdır. Demek ki yarın sabahta, şimdi de deprem olabilir.
Hocaların ikinci ortak görüşü: Bu deprem şiddetinin 7’nin üzerinde olacağıdır. Benim uyumamam lazım. İstanbul’daki belediye başkanlarının uyumaması lazım. Bu gerçek göz ardı edilmemelidir. Kentsel dönüşümle ilgili seferberlik ilan edelim. Hangi partili olursanız olun gelin çalışma yapalım. Proje bekliyoruz. Ben İstanbul için ayrı bir çalışma yaptım. Pilot bölgeler seçtim. Önümüzdeki günlerde bunu yasa haline getireceğiz. Binlerce evin yıkılıp yeniden yapılması söz konusudur.’’
Bu kapsamda Türkiye’de yıllık 500 bin bağımsız birimi değiştirip, dönüştürmeyi planladıklarını açıklayan Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü: “1999 depremi öncesinde yapılan binaların yüzde 50’si sağlık değildi. Bu da 7,5 milyon sayıya sahiptir. İstanbul’da 250 bin binayı dönüştürüp değiştirmemiz lazım. Vatandaşa, belediyeye ve bakanlığa düşen görevler var. Geçimi yerinde olan insanlar, lütfen evlerini ölçtürsün. Deprem testi yaptırsınlar. Her şeyi devletten beklemesinler. Devletin her evi ölçtürecek bir mali gücü yok. Belli bölgelerde özellikle İstanbul’da depreme dayanıklılık noktasında hazırlığın yapılmadığı mahalleler var. Belediye başkanı arkadaşlarımız kentsel dönüşüm mantığında hazırlık yapması lazımdır. Çıkarcı bir mantık bırakılmalıdır. Vatandaş da çıkarcı mantıktan kurtulmalıdır. Belediye bu işi yaparken üstten ne götürürüm ne düşünürüm düşüncesinde olmamalıdır. Deprem gerçeğini bilerek hareket etmek lazımdır.”
FİNANSMAN SORUNU ÇÖZÜLECEK
Bakanlığın da kentsel dönüşümü teşvik edecek yasaları biran önce çıkarması gerektiğine işaret eden Mehmet Özhaseki, “Ben dersime çalıştım. Başbakanımız kabul etti. Meclis’ten de itiraz göreceğini sanmıyorum. Belediyelerin finansman sıkıntısını çözeceğim. Yeni yapacağımız binalar 100 yıl dönüştürmeye gerek yok. Hedef 7.5 milyon binayı dönüştürmektir” ifadelerini kullandı. Bunun ekonomiye de büyük katkısı olduğuna işaret eden Özhaseki, “45-50 milyar dolarlık bir gelir olacak. 250 sektöre giriyor hepsi yerli ve millidir. Milyonlarca insan çalışacaktır.2012 yılında kentsel dönüşüm yasalar çıkmış. 5 yılda 200 alanı riskli alan ilan etmişiz. 965 bin. Yıllık 160 bin gibi bir sayıya ulaşmışız. Bu sayı bizi kurtarmaz. Yapacağımız çok şey var” dedi.
GÜNEYDOĞU’DA ANAHTAR HAZIR
Doğu ve Güneydoğu’da terör nedeniyle binaları hasar gören vatandaşlara ev teslimlerinin de yıl sonuna kadar teslim edilebileceğini açıklayan Bakan Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü: “Terör nedeniyle yedi bölgede çok aşırı hasarlar vardı. 70 binin üzerinde bina hasarlıydı. 40 bin kadarı ufak tefek hasarlıydı. Bunları onararak 30 bin civarında evin yapımına başladık. Teröristler her çıktıkları evin içinde bombalama yapmışlar. Her tarafta tuzak var. Bu evleri tek tek temizledik. Sur’da evi yıkılan birisi Diyarbakır’da yeni yapılan yerlerden isterse anahtar hazır. Sur’da bin 200’den fazla tarihi eser var. Oralarda faaliyetlerimiz devam ediyor. Eğer tarihi yapılarda kalmak isterse onarmasına yardım ediyoruz. Senenin sonuna kadar bütün vatandaşlarımızın evlerini verebilecek durumdayız. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin envai çeşit yardımını yapıyoruz.”