SELMAN CÖMERT | KARAR.COM
Işığın bile kaçamayacağı kadar güçlü kütle çekimine sahip kara delik, ‘Tek Boynuzlu At’ anlamına gelen ‘Unicorn’ ismini aldı. Güneş’in kabaca üç katı kadar olduğunu belirten araştırmacılar, bu muazzam yoğunluktaki kozmik cismin alt sınırlarını ölçtüklerini söyledi.
Monoceros takımyıldızında yer alan kara delik, V723 Mon adlı ikili yıldız sisteminde yer alıyor. Ayrıca, Unicorn adlı kara deliğin birlikte yörünge izlediği yıldız, ömrünün sonuna yaklaşmış bir kırmızı dev. HD 45762, SAO 133321 ve TIC 43077836 olarak da bilinen kırmızı devin kütlesi, Güneş’in kütlesine yakın olmasına karşın ondan 25 kat daha büyük.
Bilim insanları, 4.5 milyar yaşındaki Güneş’in, yaklaşık beş milyar yıl sonra yakıt olarak kullandığı hidrojeni tüketeceğini ve bir kırmızı deve dönüşeceğini söylüyor.
Dünya’dan yaklaşık bin 500 ışık yılı uzaklıktaki kara delik, Güneş sistemine en yakın yıldız olan dört ışık yılı uzaklıktaki Proxima Centauri ile karşılaştırıldığında hala çok uzakta. Ancak bu durum, Unicorn’u Dünya’ya en yakın kara delik adayı yapmaktan alıkoymuyor.
Kraliyet Astronomi Derneği’nin 'Aylık Duyurular’ dergisinde bu hafta yayınlanan çalışmanın başyazarı Ohio Eyalet Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Tharindu Jayasinghe, “V723 Mon’daki kara deliğe, anlamı unicorn olan Monoceros takım yıldızında yer almasından ve kara deliğin kütlesiyle Dünya’ya görece yakınlığı açısından çok benzersiz bir sistem olmasından dolayı ‘Unicorn’ adını verdik” dedi.