Carl Sagan'ı genellikle bilime ve topluma ışık tutan sözleri, bilimi halka anlatma konusundaki müthiş azmi ve başarısı ve benzeri toplumsal yanlarıyla tanıyoruz. Fakat Sagan, bilime sunduğu önemli katkılarla birçok bilinmeyeni ve doğru bilinen yanlışı ortaya çıkarmış bir isimdi.
17
Carl Sagan'ın çalışmalarından önce Mars'taki yüzey renklerinin değişimlerinin eskiden yaşamış ve yok olmuş bitki örtüsünden kaynaklandığı düşünülüyordu. Sagan, bunun nedeninin farklı yönlerde esen yüzey rüzgarları olduğunu gösterdi ve sonrasında yapılan uzay görevleri, Sagan'ın öngörülerini doğruladı.
27
Carl Sagan'ın çalışmalarından önce Venüs'ün bir zamanlar Dünya'daki gibi, hatta Dünya'dan daha tropik bir iklime sahip olduğu düşünülüyordu. Sagan, çalışmaları sonucunda Venüs'ün tam tersine sıcak ve kuru olduğunu, bu nedenle yaşam barındıramayacağını gösterdi. Venüs'ün bulutlarınun radyo dalgası saçılımlarını inceleyen Sagan, yüzey sıcaklığının 480 derece civarında olması gerektiğini gösterdi. Daha sonra kendisinin de bizzat görev aldığı NASA'nın Mariner uzay görevleri sonucunda öngörüleri aynen doğrulandı. Ayrıca Sagan, Venüs'te bir zamanlar su bulunabileceğini; ancak bu suyun sera gazı etkisiyle buharlaştığını gösteren ilk kişi oldu. Dahası, aynı gezegensel süreçlerin Dünya'da da şu anda görüldüğünü, dolayısıyla tehdit altında olduğumuzu vurgulayan ilk kişi oldu.
37
Carl Sagan, ABD'nin Dünya dışı yaşam arama programı olan SETI'nin öncü bilim insanlarından birisiydi. SETI bugüne kadar uzay dışı yaşama dair hiçbir ize rastlamadı; ancak çabaları devam ediyor.
47
Sagan, Satürn'ün uydusu olan Titan ile Jüpiter'in uydusu Europa'da yaşam barınabileceğini öngören birkaç isimden birisiydi. Bu iki uydu, günümüzde halen Güneş Sistemi içerisinde Dünya'dan sonra yaşam barınması (ve hatta şu anda bile bulunuyor olması) muhtemel 2 gök cismidir.
57
Carl Sagan, ömrü boyunca UFO fanatikleriyle mücadele ederek, bilimin sahtebilim tarafından bulandırılmasının önüne geçmeye çalıştı. Sayısız "UFO" iddiasını bilimsel verilerle çürüttü ve bu sayede, halk arasında dolanan yalan haberlerin ortadan kaldırılmasına katkı sağladı.
67
Günümüzde de en önde gelen bilim cemiyetlerinden biri olan Gezegensel Cemiyet'in (Planetary Society) kurucusudur. Cemiyet, sayısız genç bilim insanının önünü ve ufkunu açmayı hedeflemektedir.
77
Sagan ne yazık ki 1996 yılında, 62 yaşındayken miyelodisplazi hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. 3 defa kemik iliği transferi yapılmasına rağmen iyileştirilemedi ve sonunda, şiddetli bir şekilde zatürreye yakalanarak hayatını kaybetti.